Skip to content

Charta a budoucnost Autentistů

by Ondra on November 1st, 2011

Když jsem se loni před Vánocemi řečnicky dotazoval, kam kráčí Autentisté, bylo jasno, že se jejich nevyřešená vnitřní situace musí časem někam pohnout. Pohla. Včera přijali v Bílovicích společnou chartu, která je spojuje jasnými body doporučených nebo přímo zakázaných postupů ve vinohradu a ve sklepě.

Texty v chartě celkem jasně odkazují na La Rennaisance des Appelations s tím, že Jolyho partička má tříhvězdový systém odstupňování míry autentičnosti a Moraváci to berou šmahem pohormadě. Pod závazná stanoviska tady patří zákaz umělých kvasinek, enzymů, syntetických hnojiv, systémových fungicidů, herbicidů a insekticidů. Zakázaná je reverzní osmóza a jiné způsoby koncentrace moštu, extra taniny, dokyselování a odkyselování, snížené jsou i limity síry.

1

Rozdíl vidím jeden zásadní. Return to Terroir zdůrazňují jako naprostý základ, aby vína spolku jasně odrážela terroir (práce ve vinici a ve sklepě) a byla krajově specifická (volba odrůd, zatížení a sponu). Chaptalizace nebo acidifikace jsou pro ně témata vyšší dívčí (tři hvězdy). Autentisté naopak mají dost zásadních věcí povinných a jiných zásadních pouze doporučených. V extrémním případě tedy může autentickou nálepku nést čejkovický Cabernet Sauvignon z nakoupených hroznů z černozemní řepařské půdy, vinice ve sponu 4,5 x 1 m, připraveno komplet inox.

Aniž bych se jim v tom chtěl vrtat, chybí mi tam: příprava vín pouze z vlastních vinic nebo vinic dlouhodobě pronajatých, zákaz nerezu a plastu pro vinifikaci a zrání, certifikace bio nebo přechodné období a větší tlak na odrůdy.

2

Druhá (a celkem zásadní věc) je kontrola. Absence definovaných kontorlních mechanizmů tak trochu nahrává myšlence, že dokud je kluků sedm a vzájemně se znají, navštěvují a věří si, je to ok. Co když jich bude víc a budou dál od sebe? Kdo bude jezdit z Bořetic do Kutné Hory, aby se přesvědčil, že tam nesypou do Vavřinca pepin?

A třetí věc je marketing. Když už proběhlo tolik úsilí na to, aby vína měla certifikaci a vinaři chartifikaci, možná by stálo za to definovat pár bodů, které ujednotí společný postup na trhu; kde se smí objevovat áčko a kde ne atd. To se týká i společného webu (doména autentiste.cz je nově registrována Bogdanem Trojakem u IGNUM, kde běží Veltlin.cz), společných odvodů na propagaci atd.

3

Celkově ale mám dojem, že společná charta Autentistů je rozhodně krokem kupředu z vágního vakua nejasných pravidel a směrů. Stejně jako u jakékoliv spolupráce více lidí se i tady končí trochu plichtou a kompromisem; zásadní ale je, aby marketingová bublina a pozornost módních časopisů o zdraví nepřeválcovaly to, o co tu jde. A to je snad pořád ještě víno.

Jak vidíte budoucnost Autentistů vy?

4 Comments
  1. Josef permalink

    Moc nechapu co je spatne na pouziti cukru pro zvyseni alkoholu, kdyz si chci napriklad nechat vino na delsi archiv. Pokud ho delam celou dobu “autenticky”, tak tohle mu podle me moc neublizi.

  2. Luboš Osička permalink

    Ondro, já bych to takto neformuloval, nemyslím si, že ta pravidla jsou nepřísná, navíc je to stejně vše na důvěře … kdo to chce chápat, tak tu filozofii chápe a nepotřebuje na to nějaký glejt o nepoužívání aditiv a berliček, je to spíše formulace na představení zásadních věcí o sdružení.
    Vím, že nerez není ideální, ale na scelování je to dobrá nádoba, bohužel nemám prostředky na pořízení velkých sudů, ač by mě to samozřejmě těšilo mít velké sudy. S plastem to samé, nebyl bych tak extrémní. Přírodní dýchající materiál je samozřejmě nej .)

  3. Josef: Nevím, jestli cukr z řepy je to pravý na archiv. Do archivu myslím patří to, co se povedlo, tj to, co přírodně uzrálo tak, aby se to cukřit nemuselo.

    Luboši, já si taky nemyslím, že pravidla jsou nepřísná. Naopak, v lecčems jsou přísnější než vzory samy. A rozhodně jsem dalek toho vám zkušeným radit, jak to máte dělat.
    A s tou důvěrou… vždyť ano. Dokud je to všechno takhle komorní, tak proč ne. Taky mám rád důvěru. Ale třeba certifikace Demeter je pro mě vodítko pro cesty do zahraničí – vím, že ta vína budou minimálně zajímavá.
    Mně třeba nevím, na co by mi certifikace bio byla. Neprodávám. Autentisté ano. A ne jenom svým kamarádům, kteří jim věří. Takže spíš myslím na váš trh a na to, jak lidem srozumitelně sdělit, co děláte.
    Ale rozhodně to prosím neber jako kritiku, spíš jako názor laika. Moc vám fandím.

  4. Luboš Osička permalink

    jo, já myslím, že se chápeme .)

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS