Skip to content

Mezi plody

by Ondra on September 10th, 2013

Během roku furt někde lítám. Vymyslím si projekt, rozdělám ho, ale vzápětí ho opouštím pro jiný, aktuálnější. Jsem normální těkavka. Vlastně se rok co rok podivuju tomu, že za mnou vůbec něco zůstalo. Že se víno dostalo do lahví, že v kádích kvasí nový, že jsem sebral jabka a že z nich vytekl mošt. Je září a já jsem obklopen plody. Ani ne tak svojí práce, ale spíš přírody a její moudrosti. Akumulátory? Jděte se bodnout. Rok slunečního svitu uloženej v láhvi je podle mě jeden z nejefektivnějších způsobů, jak solární energii skladovat.

Vinice Jenůfa (pel-mel hybridů před barákem) by měla dát první srandovíno. Máme tu Hibernal, Malverinu, Livoru, Festivalnyj, Regent a asi ještě něco. Násada byla slušná, spíš až moc, takže jsem dělal zelenou sklizeň, aby zbytek vůbec stačil dozrát. Bude toho třeba dvacet litrů a doufám, že to v půlce října doleze aspoň na 17°, aby se mi moc nekřivila huba.

Na to opravdický víno bych měl letos sbírat hrozny u Stávků (halfRED) a u Osičků (Ničibocu). Plus možná mi metrák Ryzlinku prodají Krausovi na Mělníce, to by bylo super. Pak se ještě nabízí zopakovat si loňskou zkušenost s Pinotem od pana Matouška ze Slaného. Těším se moc!

Číro během letních veder uschlo. Asi 80% všech hlav pustilo všechny listy a zkroutilo letorosty do tajů Mordoru. Vypadalo to beznadějně, ale pak po dešti se jich zase značná část zvetila. Ztráty celkem tak 20%, což je další krok k utužování morálky ve vinohradu. A taky zajímavá zkušenost. Jen doufám, že obrozenci teď nezačnou kvést a pak nezmrznou v půli cyklu. Pokud to tam takhle půjde dál, čekám první hrozny za pět až dvacet let.

Včelstva se rozrostla na šest kousků. Chtěl jsem letos hlavně množit, takže jsem se předem vzdal medu, toho bylo jen pro chuť. Spad roztoče po léčení Apiguardem je u pěti včelstev do deseti kleštilů, u jednoho pak tisíce breberek. A tohle zavšivený má taky nejmíň zásob. Ale jak říká Leoš Dvorský: Není důležitý, kolik toho padá, ale kolik toho tam zůstává. Místo řepky pod Čírem bude příští rok asi obilí, což je spíš lepší. Nárazová monokultura nedělá holkám moc dobře. Objednány další tři úly warré, příští rok je cíl deset včelstev. A něco medu, už by to chtělo.

Loni všichni strašili, že nebudou jabka. Máme jich plnou zahradu, sad kamarádů v Mikovicích taky. Ale pravda je, že třeba v sadu nad Hlásnou, kde jsou ty super Bojkova, tam není nic. A u Petra Štěpánka v sadu pod Pleší, tam taky nic. Nicméně Applepunk bude. Bude ho jedna kamenina (250 l), plus bude víc Superpommeau a moštu. Myslíme taky na děti, ne? ¨

Do láhví se dostal Pinot noir 2012, Slaný, trať Ovčáry. Bude tam ještě chvíli ležet a pak se za váma vydá v rozvozu (počítám v březnu). Je ho 74 kousků, takže zbude fakt jenom na opravdický mlaskaly. Ničibocu půjde brzy z kameniny. Je ho celkem 120 litrů, takže zhruba 70 lahví (bez síry) udělám na podzim, zbytek se přesune do demižonu a nejmíň do jara tam bude dlít.

No a pak bude zima, napadne sníh, budem stavět huhulála. A na jaře začneme zase znovu. Se těším. Fakticky.

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS