Skip to content

Rohlíkování

by Ondra on March 31st, 2013

Chleba z kvásku je fajn. Kvásek si můžete pojmenovat (ten náš se jmenuje Malvína), bydlí u vás v lednici, někdy přeteče (když vypnou proud) a občas ho krmíte nebo i léčíte. Tamagoči prostě. Zviřátko.

Když je tak jednoduchý péct chleba, pustíte se v pohodě i do rohlíků. Žádná věda to není. Jen ten kvásek z toho vypadává. Zkoušel jsem Malvínu použít i na rohlíky, ale nikdy to nebylo ono. Půlka droždí to ale spraví a vy tak můžete mít denně naprosto luxusní čerstvý bílý pečivo. Druhou půlku strčíte zpátky do lednice, protože den na to budete dělat druhou várku. Vsaďte se. Tip na párování s vínem ode mě ale nečekejte. baštím je většinou na sucho nebo s medem.

Rohlíkuju asi půl roku. Ob dva tři dny peču, ale mohl bych péct i denně, kdyby se to snědlo. Předkládám naprosto bazální recept s pár vychytávkama a nápadama. Za další budu rád, stejně jako za rady a poučení.

Co na to

Hladkou mouku

Mlíko

Vejce

Droždí

Lžičku cukru

Oliváč

Sůl

Posyp

Dvě ruce a troubu s plechem (papír dobrej)

Jak na to

Ohřejte hrnek mlíka na takovou teplotu, kdy se vám po strčení prstiku do rendliku nezdá ani studený, ani teplý (37°C). Půlku (toho mlíka) nalejte do mísy, přidejte rozdrobenou půlku droždí, lžičku cukru a lžíci mouky. Rozkvedlejte. Právě jste si udělali kvásek. Přikrejte ho utěrkou.

Kvásek vyběhne asi za půl hodiny, pokud máte v místnosti kolem dvaceti stupňů. Když vyběhne, vmíchejte do něj tři hrnky hladký, lžičku soli, jedno komplet vejce (skořápku ne-e) a zbytek toho mlíka. Ušoulejte to do koule a polejte oliváčem (nebo rozpuštěným máslem). Když je to řídký, dosypte mouku. Když je to moc suchý, dolijte mlíko. Právě jste zadělali. Přikrejte to utěrkou.

Teď to musí vykynout. Průměrně to bude trvat 4-5 hodin, ale můžete tomu pomoct za kamnama nebo v troubě. Když to vykyne, vezměte půlku těsta a udělejte z něj placku. Placku překrojte tupou stranou nože (ať si nepoškrábete linku) na čtyři čtvrtky. Čtvrtky zamotejte do ruličky od kulatý strany ke špičce. Vrhněte to na papír na plechu.

Potěr a posyp

Potírám vajíčkem (zase komplet), následně posypu hrubozrnnou solí a pak dosypávám kmínem, mákem nebo dvojbojem (sezam a len). Troubu rozehřívám naplno a po vložení plechu tlumím na dvě kila. Koukám na to, jak to jede a když to má optimální barvu, vyndavám. Baštit se to dá po hodině.

Tipy a triky

– Když do těsta přidáte vařenou bramboru, je vláčnější. Nesmí se to ale přehnat, jinak je to blevajz.

– Mlíko se dá nahradit smetanou nebo i jogurtem. Rohlíky jsou pak takový zdrclejší, ale taky fajn.

– Nepoznal jsem rozdíl v chuti, pokud jsem použil máslo nebo oliváč. Dokonce jsem tam ani párkrát mastidlo nedal vůbec a taky se nic nestalo.

– Zadělat to celý kváskem by mělo jít, ale výsledek byl zatím něco dost ve směru chleba, jenom v rohlíkotvaru. Zajímavý, ale nechám si to příště ujít.

– Jak do těsta, tak do kvásku se vyplatí vstupovat před dosažením vrcholu (poznáte časem). Má to totiž všechno setrvačnost.

– Rohlíky peču navečer. Odpoledne zadělám a před usnutím to tam šoupnu. Ráno jsou super a celej den fajn. Další den už je to horší.

– Klasická dávka je na osm kousků. Pokud jich chcete víc a menších, překrojte placku na šestiny místo na čtvrtiny.

Pečete? Jak to jde? Ukažte výsledek! Jdete do toho poprvé? Super! Ukažte výsledek!

3 Comments
  1. Štěpán permalink

    Pekny rohliky. Delame podobny, ale misto olivace nebo masla davame kachni sadlo, vune bejva vyraznejsi, doporucuju. Olivaku mi na peceni prijde snad az skoda teda…

  2. Štěpáne, díky za tip. Tu vůni chápu, ale mně by zase připadalo škoda kachní sádlo, ty ho máš nadbytek? Nebo kačenek obecně? Pokud ano, rád vyměním za víno. Ale jinak vepřový doma mívám, tak ho zkusím 😉

  3. Štěpán permalink

    Nadbytek ani ne, ale kachni suvid musi byt aspon jednou mesicne, jinac se neznam 🙂

    Kazdopadne muzu se ozvat kdyz prijde kachni sezona.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS