Skip to content

Ááááá!

by Ondra on March 3rd, 2013

Z hrudi se mi dere jarní výkřik. Po půl roce vylezlo slunce a zprudka se opřelo do česen. Včely toho využily k prvnímu jarnímu proletu, trošku si kákly a mžouravě odpočívaly na přední straně úlu. Svět jakoby se obohatil o nový rozměry – i šedivost napůl shnilý trávy a listí dostává v závětří na odpoledním slunci svůj famózní rozměr krásy.

Je to zajímavý – vedlejší včelstvo bylo daleko silnější, ale dneska je v podmetu na dva palce mrtvolek a kolem úlu ni tvor. Ale i tady uvinitř něco bzučí a třeba Vašek mi to předpovídal už na podzim. Já měl radost, že mi hodně jí, ale když včelstvo před zimou hodně jí, včely jsou nastartovaný a nabuzený a zima je pak zaskočí mnohem víc. Příroda si řekne. Řekla.

Do vybavení mi přibyly dva nový úly. Je to typ warré, podle Milana Bencúra (a řady dalších zkušenců) ideální model pro začátečníky. Vtip je v tom, že se včelám do domečku prakticky neleze. Jenom se jim přidávaj nástavky. A aby bylo jasný, jak jim dupou králíci, ob nástavek je okýnko. Navíc má úl střechu, ve který je řezanka nebo piliny, natahující nebo vydávající vlhkost podle potřeby.

Loňský úly K39 od včelařství Jašovi budu letos používat jako TBH. Připravuju si horní loučky. Zatímco u warréček jsou vodící lišty, tady zkouším nalepit jako inspiraci kousky mezistěn. Rozdělám si hrníček s voskem, namáčím rozlámaný mezistěny a lepím doprostřed. Po domě to krásně voní.

Za dva týdny (v něděli 17. března) pojede Prahou a okolím další WINEPUNK rozvoz. Ten první se povedl skvěle, jen jsem na něm nechal starý auto. Tenhle navíc už bude pod hlavičkou legality. Vlastně až na ochutnávce jsem začal přemýšlet, že bych si na vinaření udělal živnost. Můžete, řekla mi paní na živnostenském úřadu. Ani vás to nebude nic stát. Jenom si rozšíříte svoji volnou živnost o článek sedm. Tak jo. Pokud něco v rámci rozvozu 17.3. budete chtít rozvézt, napište na ondra@winepunk.cz Rád se u vás stavím.

Do dvou týdnů se taky otočím na Moravě. Ničibocu si žádá scelení a na to potřebuju kameninu. Jednu parádní pro mě má připravenou Jara Novák z Čejkovic. Je to vůdce místního pěveckého sdružení Révokaz a bydlí jen jednu ulici nad Petrem Kočaříkem. Taková návštěva se teda může lehko protáhnout. Ale pokud jste z Moravy nebo bydlíte na dé jedničce a něco z punkového sortimentu vás oslovuje, můžu se u vás stavit s dodávkou. Dejte vědět na ondra@winepunk.cz

Nalahvovaná je sladká višňovka. Je jí jenom 35 láhví (0,5) – na 19 litrů jsem dal dvě kila medu a nechal pomalu rozpouštět. Je to mňamka. Odtočeno je i 15 litrů hedoné, dolihováno a doslazeno medem. Uvidíme, co z toho bude. A tenhle týden mě čeká lahvování hausvajnu. Je to druhák z Ničibocu, ale šlupky jsem nezaléval vodou a cukrem, alébrž čerstvým jablečným moštem. Prohučelo to krásně a půjde to s hroznovým cukrem do šampusek. Jen ať to pořádně šumí.

Jaro je nejkrásnější roční období. Mám myšlenkovou i pracovní euforii a hrozně miluju tu vnitřní sílu, která cloumá se zemí. Letos bude parádní rok. Snad konečně nepřemrzne v květnu vinohrad a třeba i vlašáky zůstanou. Život je tak nějak bezva.

Jaký roční období máte nejradši? A proč?

 

2 Comments
  1. p.j. permalink

    já mam nejradši jaro, podzim a zimu. Léto snesu.
    Já teď řežu viničku, je naprosto nááádherně. řez a podlom jsou nejlepší viniční práce, to prostě nemá chybu a nejde dosyta vypsat.

  2. Kdysi jsem někde četl, že řezat se má až ve chvíli, kdy se na slunci ohřeje láhev vína. Ve čtvrtek to vypadá, že se to povede 🙂

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS