Ochutnávka domácích ciderů (level 3)
Už třetí rok za sebou pořádám Ochutnávku domácích ciderů. Letos se zdá, že se zase posuneme o kus dál. Vzniká totiž Asociace výrobců cideru. Pokud se to všechno povede, bude to organizace, která se bude starat o renomé jeho jablečné a hruškové zkvašenosti a jejich tvůrců. Na téhle ochutnávce by se měla poprvé představit.
Loni jsem měl dojem, že si většina lidí si pozvánku vyložila tak, že jde o soukromý večírek domácích malokvasičů, na kterém budou pít svoje kukle a veřejnost tam nemá přístup. Takže tak to není. Naopak. Cílem nás mikrosajdrařů je podělit se s vámi o svoje výtvory. Chceme, abyste k nám čuchali, nás ochutnávali, svými úsměvy povzbuzovali k činnosti a všetečnými otázkami nám dali prostor vás obohacovat o další rozměry chutí a vůní.
Rád dávám na ochutnávkách prostor těm, kdo to s jablky myslí vážně a pouští se do toho ve větším než malém. Bude tomu tak i letos. Mikrokvasiči se tak budou mít šanci setkat s makrokvasiči a navzájem si probrat svoje problémy od odrůd přes pektolytické enzymy až po lahvování, hygienické normy a vstup na trh. Součástí večera bude navíc i krátký film o historii a kontextu kvašení jablek.
Měli byste zaručeně přijít, pokud:
– máte na zahradě (v sadu, na chalupě) jablka a nevíte co s nimi
– vás štve, že cideru je u nás malý výběr, je drahý a špatně dostupný
– zamilovali jste se do cideru v zahraničí a chtěli byste ho pít i doma
– vás štve, že tu na podzim hnijí tuny ovoce
– chcete poznat ty, kdo se rozhodli že sami začnou
– chcete ochutnat, co všechno umí lidi z jablek udělat
– vůbec netušíte, co to cider je a trochu vás to zajímá
Neměli byste chodit, pokud:
– vám stačí pít pivko nebo pivko s limoškou
– si radši jablka radši kupujete v krámě, než si je trháte ze stromu
– nemáte rádi nové chutě
– vůbec netušíte, co to cider je a vůbec, ale vůbec vás to nezajímá
Těším se na vás v úterý 15. ledna od 19:00 ve Veltlinu (mapa je tady). Rezervaci si momentálně udělat nemůžete, protože je zarezervován plný počet míst. Můžete se ale níže registrovat jako náhradníci. Pokud se nějaké místo uvolní, pošleme vám mail. Díky za pochopení.
Současně s uveřejněním článku rozesílám pozvánky i potenciálním vystavovatelům. Jejich jména a názvy jejich výrobků budu průběžně doplňovat do následujícího seznamu:
Ondra Kopička: Applepunk
Alexandrovic dílna: Turčák
Jan Schlindenbuch: Natural 2012
Petr Haslbach: Kokořínský cider
Filip Slouka & Craig Long: Rossbach cider
Antonín Bernard: Dubské jablko
Petr Šafář: Frankenstein
Romana Bocková: Hajenka
Tomáš Trantina: Sajrajdr
Petr Štěpánek: Mníšecký cider
Cidrerie – Cidre Premier 2011 (4 druhy)
F.H. Prager: F.H.Prager cider
Štěpán Dušek & Lucia Tomášová: The Jabčák 2012
Pivovar a moštárna Šťáhlavy: Cider
Ondra Kopička: Superpommeau 2011
“Procrastination” is my middle name!
Moc se omlouvam!
Sazim stromy, rady vinohradu,
ale jablka na cider jsou od pratel z Bilych Karpat.
Mix starych odrud, bohuzel jsem tomu nevenovala dostatek pozornosti,
ale priznam se, ze nechci resit anglicke odrudy.
Pokud to ma byt lokalni produkt, tak to budu jeste nekolik dalsich
let sbirat na podzim vsude mozne do privesu!
Pak snad sklidim a zpracuji urodu ze svych peclive vybranych odrud!
Ale kdo vi?