Skip to content

4. Ochutnávka českých ciderů

by Ondra on January 3rd, 2014

Tohle je každoroční stálice a vlastně už i tradice. (Čtěte o první ochutnávce tady, o druhé tady a o třetí tady.) Proběhne ve středu 5. února ve Veltlinu in Karlin. Letos počtvrté svolávám všechny sajdraře a jabčákisty na společnou přehlídku toho, co se dá vyrobit z kvasícího jablka. Loni vyprodaná ochutnávka nabídla 14 vzorků toho, co se dá na českém ciderovém trhu ochutnat – a to nejen nad pultem. Převážná část vzorků byly domácí podpultovky, pro které si musíte zajet k výrobcům domů. A to je super, protože vzniká sociálno, že.

Je hrozně pěkný pozorovat, jak se z nedůvěřivců stávají nadšenci a z nadšenců posléze ještě nadšenější výrobci. V hlavě mám třeba Štěpána Duška – ten přišel loni s modelem The Jabčák. Osobitý mok, kterého vyrobil 30 litrů, sám hodnotil jako nepovedený s tím, že za rok bude líp. Letos si z Bordeaux objednal sudy, koupil drtičku a lis a prostě se rozjel. Odšpuntoval se, jak by řekl Umberto Eco.

Možná ještě lepší příklad jsou kluci z Prageru. Ti byli na úplně první ochutnávce s něčím podobným. Pít se to moc nedalo, ale věděli naprosto přesně, kde se stala chyba. Experimentovali už tenkrát s pektolytickými enzymy i s náhradními sladily a věděli přesně, že chtějí vyrobit cider, který půjde do hospod. Měl vydržet stání na regálech, měl chutnat lidu. Rok na to už do hospod dodávali, měli schválenou výrobnu a rozjížděli se. Lid pil.

Český ciderový trh není zdaleka nasycen. Je třeba ještě hodně osvěty, hodně domácích kvasičů i spontánně se rozjíždějících menších firem. Proto se scházíme a proto zveme vás ostatní, abyste to ochutnali. Jablek je všude mraky a všechno to padá na zem. Je to naše bohatství. Můžete začít taky. Může se z nás stát ciderová velmoc, protože národem zahrádkářů už jsme. Chybí nám k tomu zkušenosti, vzdělání a snad i překonat nějakou tu podvědomou vtíravou myšlenku, že jablka jsou to nejlevnější odpadní, z čeho se něco dá vyrobit. Není to tak. Věřte tomu. Anebo nevěřte, ale přijďte si to ochutnat,

Seznam vystavovatelů (průběžně doplňován):
Ondra Kopička: Applepunk
Štěpán Dušek: The Jabčák
Filip Slouka & Craig Long: Rossbach cider
Jablářství F.H.Pragera: Prager Cider
Antonín Bernard: Dubské jablko
Jirka Vrba: Vrba cider – rubín
Cidrerie: Cidre Premier
Vinařství rodiny Košuličovy: Cider
Vinařství rodiny Košuličovy: Experimentální cider
Dušan Škubak: Jabuko ´13
David Filip: Pálavský Cider
Lukáš Karbulka: The Kylo Jablek
Jakub Kynčl: Českorájský cider
Matěj Houdek: Cider Lán N°12
Jan Schlindenbuch: Outcider
Petr Štěpánek: Mníšecký cider
Ondra Vaníček: King Kong
Martin Kovář: Cider a Perry A.K. Vizovice
Petr Šafář: Frankenstein
Tomáš Blaha: Jablkoň

Pokud chcete přijít, závazně si můžete rezervovat místo tady. Pokud chcete vystavovat, napište na ondra@winepunk.cz, pošlu vám podrobnosti.

9 Comments
  1. Petr Ptáček permalink

    Škoda, že je to ve všední den. Já jako mimopražský se tam jen těžko dostanu, ale chtěl bych :D.
    Loni jsme vyráběli svůj první “cider”. Záměrně píšu v uvozovkách, protože jsme jablečný mošt cinkli moštem gdoulovým a byl to dobrý nápad, který dodal nápoji lehce na kyselince a trochu té hořkosti. Bohužel ho bylo jen 5 l a tak je už téměř pryč.

  2. Petře, budou tam minimálně tři lidi z Moravy (jednou Brno a dvakrát JM). Pokud budete chtít, můžu vás s někým propojit a můžete se dohodnout na společné cestě. V deset mají většinou všichni ochutnáno, dál už se jenom vlčí. Domů byste to bez problémů měl stihnout 😉

  3. Zaregistrovano. Akorat mi tu chybi info kdy to zacina.. Klasicky na sedmicku, jak je ve Veltlinu zvykem?

  4. No vidíš, ani jsme o tom nemluvili. Necháme sedmou, jak je zvykem.

  5. Lubo MIkuš permalink

    Dobrý den,

    existuje prosím “Waiting list” pokud by se uvolnil nějaký vstup?
    Děkuji
    Lubo

  6. Lubo, na to se spojte přímo s Veltlinem. Kapacitu si hlídají oni,aby se lidi neušlapali. Díky.

  7. Petr Ptáček permalink

    To Ondra: Děkuji za nabídku, ale tentokrát ji nevyužiji. Uvidíme příští rok, až budu mít co nabídnout ;-).

  8. Prosím kdo se zaregistroval a dnes zjistil, že nakonec nedorazí, nechť se zruší registraci u pana Macka (777 082 316) nebo u Ondry. Šanci tak dostanou další zájemci. Díky 🙂

Trackbacks & Pingbacks

  1. 6. přehlídka českých ciderů | WINEPUNK

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS