Skip to content

Jak rychle sedíš?

by Ondra on February 19th, 2012

Vínem nepoznamenaná veřejnost má někdy sklony ptát se vás na věci, kterými jste se nikdy vážně nezabývali. Tak nějak podvědomě vnímáte, kde je vaše místo, ale když to máte vysvětlit, slov se vám nedostává. Zeptal se mě tak nedávno jeden známý, jestli je mým snem mít někdy víno v Salonu. Zakuckal jsem se kuskusem. Ty vole!

Když mě poplácal po zádech a záchvat odezněl, vzal jsem si chvíli na rozmyšlenou, abych neřekl ukvapeně nějakou blbost. Pak jsem začal v hlavě sumírovat následující paralelu:

Představ si, že někdo opravuje veterány. Má doma takovou starou rachotinu, třeba ten kousek není ani ničím vzácnej. Jen je prostě super a je jeho. Taková stará oktávka. Po práci se v tom rád vrtá, o víkendu v létě jede na sraz nebo naloží děti dozadu a jedou někam k rybníku. Chlapík si vezme jelenicový rukavice, jeho žena takovej ten šátek, děcka hodí do námořnickýho. Může se taky předvést před kámošema. Hlavně před těma, který třeba choděj mastit karty a v žádným veteránu se nevrtaj. Taky jeho žena je na něj celkem pyšná, i když se jí dvakrát po baráku někde otřel s rukama od šmíru a už to nejde dolů. Hlavně že je od něj občas klid a že má z něčeho radost.

A teď za tím chlapíkem přijdeš a začneš se ho ptát, proč to vlastně dělá. Pojede mu to pak jako rychlejc? Nebo to bude mít nižší spotřebu? Nebo nějakou převratnou technologii? Je to nějak strašně vzácný, že by to pak mohl jako střelit a hrozně na tom zbohatnout? Ani prd. Nic z toho.

Mám hrozně rád přírodu. Kdyby neexistovala, musel bych si ji vymyslet. Mám rád víno a tam to platí jakbysmet. Moje nejoblíbenější knížka je ta o tom pánovi, jak sázel ty stromy. Nevím co, ale něco mě na tom fascinuje. Než jsem si pořídil vinici, snil jsem o tom, že si koupím obří louku a vysázím na ní les.

Fascinace semenem, jeho klíčkem a sílou slunce a země mě spolehlivě posílá do kolen. Mít možnost vidět zázrak přírody živě je pro mě něco jako karburátor nebo svíčky pro jinýho. Bystrouška je na mě pyšná, i když jsem se jí párkrát prošel po baráku s rukama od hlíny a už to nejde dolů. A taky si s kamarádama můžeme otevřít láhev domácího a to je hodně fér.

Představ si teď, že tomu veteránistovi někdo ukazuje nějakou rychlou káru a směje se mu, že mu to jeho nikdy tak rychle nepojede. Anebo že se stavěj větší dodávky, kam narve celou rodinu i se skútrem a nafukovacíma matracema a na střeše můžou ještě stanovat. Je mu to teda putna, že jo. Nezajímá ho, jak kdo rychle sedí, protože sama otázka je prostě blbost.

Takže tak nějak to mám s tím Salonem. Pominu to, kolik je tam originálních vín. Pominu rychlost jejich žen a krásu jejich koní. Pominu kolik osobností z toho seznamu jsou skutečně osobnosti a nejen špatní napodobitelé světových cabernetových trendů. Pominu jejich zásek na reduktivní voňavky, primární líbivky a upatlaný tlamolepky.

Víno je pro mě otázka světonázoru. Otázka přesvědčení o tom, že má smysl dělat něco, co vlastně nemá smysl. Dělat něco, co nebude mít efekt ni zisku ni slávy. Co ale bude mít efekt oblažení vlastního já, pozdvižení do vyššího levelu existence. Ono sedět na vinici a poslouchat ptáky je totiž asi to nejvíc, co se v životě dá dělat.

Co si myslíte o Salonu? A co děláte nejradši?

9 Comments
  1. Honza permalink

    Jak stárnu a poznávám stále více světových vín s vyšší cenovkou, nadšení z vín v salonu se prostě nedostavuje. Viděl bych to tak, že salon velmi slušně vybavená škodovka, která velkou spoustu lidí nadchne. Ovšem emoce, které od vín očekávám, mi žádná škodovka ještě nedokázala nabídnout.:) Nejraději piji víno s přáteli na zahradě, prohlížím si pohárek proti modré obloze, opodál se griluje na ohni něco dobrého, lépe strávený čas neznám.

  2. Pěkně napsáno, díky. Na Salon vín 2012 jsem byl docela zvědavej. Příloha HN, ve které byl minulý týden seznam uveřejněn, však velmi rychle skončila v koši. Výběr v Salonu mi přijde rok od roku horší…Co nás čeká v Salonu 2013? Že by triumfální návrat Sklepmistra? Nebo snad Templářští rytíři vyjedou z Blaníka?:) Mikuláš

  3. Nechtěl jsem moc polemizovat se Salonem a jeho funkcí. Dneska už je to evidentně jenom nákupní příručka, kterou si vydává spolek továrních vinařů a jejich zasloužilých přicmrndavačů. Nehledě na to, že Cabernet na Moravě je asi tak k smíchu jako přítlačný spoiler na škodě 105L.
    V roce 2013 nám myslím hrozí taktický imbrejcment. Pod tlakem kritiky a znechucení části veřejnosti se budou organizátoři napříště možná snažit vetknout mezi Habány a Vinofol i nějakou alternativu. Třeba Zdeňka Vykoukala nebo někoho takového. Tím se budou snažit vzbudit dojem nezaujatosti a budou mít v ruce pěkný argument. Na to se těším moc.

  4. Neználek permalink

    Super článek!
    Na takové otázky, proč to děláme, já odpovídám, že i cesta může být cíl.
    Nebo třeba, “Ty taky rád lyžuješ, to jako trénuješ na olympiádu?”
    A s tím Salonem, rád si do něj jednou za čas zajdu (každý rok minimálně jednou, mám to kousek). Už jen pro to, abych ho mohl oprávněně kritizovat. Ne psát články na základě prvního zveřejněného seznamu. Uvědomte si, že Salon vín, ať se ho snaží prezentovat různými přívlastky, je spíše služba pro turisty. Rozhodně nejde o 100 nejlepších vín v ČR. A nikdy to nebude nejlepší stánek pro vínomilce a světem propité nadšence.

  5. Ondra: “alternativy” se tam objeví 🙂 Michlovský je dost silný hráč, aby tam nějaké to semi-kachetinské dostal a otevřel cestu i dalším, viz to co jsem psal u sebe. Je jen otázkou, zde dostávat je tam “pod tlakem” je správná. Každopádně decentní kritiku (variaci na svůj článek na blogu) jsem napsal i pro HN a teď čekám, jestli k otištění projde :o) Když už jsou ten mediální partner…

  6. Vidím to podobně jako Neználek. Nejde o 100 nejlepších vín u nás, ale média se nám to tak snaží prezentovat. S tím bys měl asi něco udělat ty, Honzo 😉 Ale když pak zase napíšeš decentní kritiku, abys jim tam vydržel.

  7. obávám se, že s decentní kritikou Salonu vín je to podobné jako s kvadraturou kruhu nebo reformovateností KSČ po vstupu vojsk? Salon je ztráta času, víc o tom dám zítra na Skleničkově blogu (a fakt to nemá žádnou souvislost s tvým dnešním článkem ani se zítřejší hromadou Svazu Vinařů, i když je to furt dokola o tom samém :o)

  8. Ondra: snažím se, ale nejde to… můžeš stokrát vysvětlovat jak to funguje, ale jsou potřeba “výrazné titulky” %-)

  9. Ondra: oni se to nesnaží v Salonu tlačit, pozor – pondět vznikl od určitých vinařů, resp. jisté osoby .)

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS