Skip to content

Plán na zimu

by Ondra on November 11th, 2011

Zima prý přijde později a bude mírnější. Má se to poznat podle aktivity včel, žloutnutí bříz, chování sýkorek, slupky cibule a listů zelí. Mírnější ale bylo i léto. Na Moravě to letos vypadalo luxusně, ale tady u Berounky nějak nevím. Cider je letos řidší, jakoby vodovější, málo extraktivní. Réva pomrzla a je z ní cuketkovské prt.

Na zimu pojedem v růžovém malém kupé, s polštáři jako mech. Aspoň tak dí Rimbaud.Tak já vám ten Applepunk vylepším, abychom se mohli mít tam, kde v každém koutku chrupe ve svém hnízdě polibek. Plány mám dva. Jednak jsem byl na hruškách a dovezl si ze Středohoří 70 litrů nádhery z těch nejlepších máslovek. A druhak proběhl iniciační obřad kotliště.

Hruškový mošt se sám o sobě chová trochu jinak, než jablečný. Je cukernatější, má míň kyselin a je znatelně projímavější. Pozor si dávejte už od dvou deci. Po prokvašení ho teda kyselinová páteř nedrží, ale zato je kulatější. Tomáš Trantina, který loni vystavoval svůj Jarčin hněv, letos udělal jenom hrušky (jablka se neurodila) a nemůže si tenhle perry vynachválit.

Applepunku se letos v různých zahradách urodilo asi 230 litrů, s hruškama jsme teda na třech hekto. Smícháno dohromady by mělo dojít k vyrovnání hladin něžnosti tak, aby hebkost a svěžest zaujaly své místo v rámci gustativního profilu namísto vodovosti a rozblemclosti. Ke kupáži ale zatím nedošlo, takže vyčkejme klasu.

Druhá vychytávka spočívala v redukci asi devadesáti litrů čerstvého moštu z posledních jablek na třicet. K tomu nám kromě Boha dopomáhalo kotliště, vydatně živené dubovými odřezky z právě odkorněného kmene. Tahle sladká rezerva bude tvořit základ každé láhve. Plán je udělat 300 pivních lahví pod korunkou, čili deci redukce na láhev a na to suchá záslepka. A doufám, že se to v tý láhvi rozbrnká tak, aby až to dostanete na stůl, jste měli život ve skle.


Ovšem je to jen plán.

A co plánujete na zimu vy?

3 Comments
  1. To zní lákavě, kdy bude ochutnávka? 🙂

  2. Tomas T permalink

    Perry je žůžo, drží se zatím jako klíště i bez přidaných kyselin … jen mám strach, že jestli nebude přehlídka ciderů ještě letos, tak nebudu mít co přivést na ochutnání :-). Držim ti palec, ať se to pěkně spojí a nezvrhne v nějakou neplechu 🙂

  3. Chlapi, ochutnávka bude, ale asi až po Novém roce. Nechlastejte tolik!

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS