Skip to content

Goriška Brda

by Ondra on September 22nd, 2011

Krása viniční krajiny je v něčem hrozně specifická. Vínem nezasažená entita ji míjí bez povšimnutí. Je tam za silnicí tráva nebo vinice, les nebo rumiště, je jí to putna. Vínomilec se ale začmuchává do země, hned jak u prvního kostelíka vidí révím porostlou pergolu a něco ho nevýslovnou silou nutí odbočit z cesty a vkročit mezi řádky, mnout půdu mezi prsty, nasávat kraj. Krásná kulturní krajina je navíc dokonalý spojení člověka a přírody. Přírodu mám rád a lidem, těm už se dneska moc nevyhnete. Je teda lepší je přijmout aspoň tam, kde nenadělali takovej bordel.

IMG_3042

Cesty na jih vás občas zavedou mimo mapu. Jenom takovej kousek, protože vám někdo poradil, že je lepší v tom růžku na hranicích Rakouska a Itálie odbočit do Slovinska a vzít tam benzín. Odbočíte a ten benzín vemete. Koukáte na Triglav. A za ním do parádních údolí, přes mosty divokořek a krajobrazů, do krajiny, která vypadá, jako by jí projížděl Old Shatterhand pod jménem Kara ben Nemsí efendi na cestě z Baghdádu do Cařihradu, Konstantinopole a Istambulu a pak dál za Žutem do Karanírvánhanu a zemí Škipetarů na pobřeží do Terstu.

IMG_3053

Goriška Brda je od Terstu asi 40 kiláků, to už Kara mohl dojet, když měl toho rychlohřebce, co mu daroval šejk Haddádů z kmene Šammár. Jenže nedojel a díky tomu zůstala propagace Brdy na mně. A já se před dní skláním, protože hřebce nemaje, sjezdil jsem její kopečky vozem a prochodil bipedální lokomocí a její krása mi učarovala.

Brda je vlastně jenom oblastním půlčíkem. Jejím bratrem v triku je italská oblast Collio, ležící ve Friuli a společně sdílejí i většinu odrůd. Vede tu domácí Rebula, Sauvignon a Chardonnay, z červených pak hlavně Merlot. Pak hodně uslyšíte slovo Tokaj (Tocai). Pozvednete obočí a ptáte se opatrně, co je to za odrůdu, vzpomínaje aféry Tocai Friulano a Tokay Pinot Gris v Alsasku. Ale oni pro to pořád nemají jiný název. A je to opravdu odrůda, známá jako Sauvignonasse nebo Sauvignon Vert. A jak ve Friuli, tak v Brdě se bude Tokaj vyslovovat ještě dlouho, i když na lahvích se to objevit nesmí.

IMG_3056

Brda stojí za návštěvu hned z několika důvodů. Jednak je to po cestě do řady jižních destinací, Itálií počínaje, Chorvatskem a Balkánem vůbec konče. Druhak je tam krásně a díky neprofláklosti oblasti (narozdíl od Chianti) i poměrně levně. Třeťak je tam řada zajímavých vinařů. U nás asi nejznámější je Aleš Kristančič, kterého obdivuje třeba Petr Nejedlík z Dobré Vinice nebo Jaroslav Osička z Jaroslava Osičky. A kromě něj se tam množí úleťáci, vozící si z Azerbajdžánu a Gruzie kvevri, nechávají víno rok na slupkách a v amforách ho zakopávají do země. A pokud tyhle modely nemusíte, najdete tam stoprocentně řadu slušných až vynikajících vín. A zdraví se tam dobr dan.

Byli jste někdy v Brdě? Pili jste někdy Brdu?

5 Comments
  1. A malé pivo tam taky objednáš bez nejmenší jazykové bariéry 🙂 Slovinsko je krásná země a vína mají leckdy opravdu špičková.

  2. Překvapuje mě proto, jak málo tu toho je. Sem tam nějaká supermarketová Vipava, z malých vinařů snad nikdo. Máš nějaký tipy?

  3. Luboš Osička permalink

    však Bogdan může podat nějaké kontakty na vinaře …

    namátkou je velmi fajn Petr Stegovec, kousek od Aleška, dále Kristina Mervič, a nebo Bogdan Cigoj, ale spíše jeho starší produkce, neboť změnil styl na moderní, jelikož měl po čase problémy s odbytem … ale jeho víno z nestříhané a neošetřované vinice nebylo vůbec špatné …

    a nebo u hranic se Štýrskem – Steyer, expert na tramíny, fakt stojí za to ochutnat tramín v jeho podání na 6 – 7 způsobů, nářez

    no a pak Aleše musí navštívit každý, kdo kolem jede, bez něho návštěva Slovinksa není kompletní … i když pak jen přejet do Friulli, kde jsou de facto taktéž slovinci … .)

  4. lubos – tak presne tento vylet na obe strany slovinsko – italske hranice planuju uz dlouho.

    all – Nedame to spolecne? 🙂 Dam k dispozici auto + muzu ridit (idealne pokud Slovinci maji k alkoholu pristup jako Italove)

    simon (dva-duby.cz)

  5. Simon: jsem pro! Stačí se domluvit na termínu 🙂

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS