Skip to content

Jste sběratelé?

by Ondra on June 25th, 2009

To bylo tak. Sháněli jsme maringotku nebo velkostan na léto, kdy se kvůli rekonstrukci budeme muset vystěhovat na vlastní zahradu do náhradního příbytku. Ale kdeže jsou dneska inzeráty! Doba, kdy jsem si pravidelně kupoval Annonci (z kraje devadesátek, to akorát začínala) abych v ní hledal levný hudební nástroje, je ta tam. Dneska se draží.

Takže jsem se rozkoukal na Aukru. Pane jo! Těch věcí! A každá jiná! První týden jsem by jak dítě v hračkářství s tátovou peněženkou v baťůžku s Pokémonem. Takovouhle motorku jsem přece vždycky chtěl. A moje squashová raketa už dosluhuje, hele, tady jsou dvě nový. A prakticky za babku. Zánovní kajak, stůl a čtyři židle, celá sbírka Čtyřlístků, sampler Akai (ten jsem před patnácti lety hrozně chtěl), luxusní Flexareta, dřevo na zimu.

No a pak došlo na víno. Vlastně by mě ani nenapadlo ho tam hledat – přišlo mi to všechno takový… materiální. Ale je tam. A dokonce výprodej sklípku. Ten člověk evidentně zdědil, našel (snad ne vykradl) nebo nějak převzal archiv starých německých vín. Evidentně moc neví, o co jde – Qualitätswein mit Prädikat je tu kvalitní víno s predikátem a Spätburgunder je pozdní Burgund. Ale to nevadí. Ony se tam totiž najdou zajímavý věci.

Tak půlka láhví je zřejmě totálně nepitelná, něco z toho jsou jakostky z fádních poloh, dokonce jedna růžovka. Ale najdou se tam i přes čtyřicet let starý Rieslingy z Johannisbergu v pozdním nebo ve výběru. A to by ještě mohlo žít.

Jednotná vyvolávací cena je 450 korun za láhev, což je zřejmě odpovídající poměr rizika, že to nemuselo být bezvadně skladovaný (nebo je to prostě pryč) a možnosti, že to bude strašná jízda. Jsem na vážkách, kloním se spíš k negativizmu, ale možná bych podlehl lehce usměrněnýmu kolektivnímu nadšení. Co takhle kolektivně koupit tři čtyři nejlepší láhve a sejít se u nich společně?

Kdo je pro?

12 Comments
  1. No pěkný, já bych do toho šel rád, ale nejsem z Prahy, ani blízkého okolí, takže mám problém s flexibilitou termínu potenciální “alten deutsch wein party”.

  2. Jsem pro každou špatnost :o) Já teď zase dražím na eBay nějaké (dobře skladované a z důvěryhodného zdroje) Romanée-Conti a Premier Cru Classé z Bordeaux. Nevím čím to je, ale za třicet éček si mi aukce nedaří vyhrát 😀 Nedávno tam ale někdo získal Latour ze sedmdesátých za 35, takže to stále zkouším 😀

  3. Klidně bych nějakou akcičku s mrtvolkama udělal, jsem pro!

  4. No vida, tak ještě počkáme na Peejeeho a pak něco koupíme 🙂

  5. yaxi permalink

    k nadšenému kolektivu se dle možností rád přidám, takže jsem za.

  6. Taky jsem to tam objevil a chci něco z toho zkusit. Tak doufám, že se tam nebudeme přetahovat 🙂

  7. Peejee je offline, avizoval to u té Jury. Odhlasoval bych to za něj, případného náhradníka dodám:-)

  8. No tak to je paráda. Takže kdo to koupí? Tome?

  9. Já bych i mohl, ale poněvadž se už nedostávám do Prahy tak často jako dříve, těžko bych to ochutnal s váma. Tzn. zřejmě tam něco koupím, ale s pitím budu soukromničit. Tedy pokud mne vaše partaj cenově nepřebije 🙂

  10. p.j. permalink

    úplný pecky to papírově moc nejsou, snad ty johanisberger. ale zajímalo by mě, kam se riesling za tu dobu posune, to jo. dejte vědít, kdybyste něco konkrétního páchali.

  11. Tak se zadařilo a putuje ke mně Riesling Spätlese 1979 “Johannisberger Erntebringer” z Rheingau. A z Rheinhessen Grauer Burgunder Trockenbeerenauslese 1989 “Binger Rosengarten”. Tož uvidím, co se z toho vyklube 🙂

  12. peli permalink

    Pokud pujdete do starych ryzlinku, dejte vedet.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS