Skip to content

Angelininy kroupové hrabičky

by Ondra on May 22nd, 2009

V Bordeaux se přehnala bouře a na některých místech zničila značnou část úrody. U Palmerů hlásí 20% ztrát, Issan dokonce 30%. Jak to ovlivní ceny dalšího ročníku? Asi nijak, protože je něco vytlačí nahoru a vzápětí zas něco pošle k zemi. Trh s nejlepšími víny skomírá nejen v Rusku.

Ale kde nenastoupilo počasí, nastupuje lidská blbost. Jedna z nejlepších vinic na Mosele, přímo v Bernkastelu, se má ocitnout pod mostem. Nechápe Ernst Loosen, který je jejím majitelem, nechápe zbytek vínosvěta. Automobilová lobby má zřejmě všude stejnou sílu. Chápete to vy? Pokud ne, napište Angele.

Kdysi jsme s panem Cuketkou řádili ve Vokovicích ve stylu Guerilla Gardening. Byly to fajn noční akce sázení stromů na veřejná prostranství. Ten adrenalin! To vzrůšo! Ale teď, když jsem se dozvěděl o akcích skupiny, která si říká CRAV, si skoro říkám, že to je stejnej adrenalin, jenže navíc v oboru. Co je to CRAV? Prostě parta typů, který vypouštěj cisterny s levným vínem z dovozu a dělaj různý jiný srandy. Tady o nich najdete celkem dost textů. Stojí to za to. Fandíte jim?

Od ročníku 2008 dál bude znovu na etiketách označení Cru Bourgeois. Další dvě označení – Cru Bourgeois Supérieur a Cru Bourgeois Exceptionnel už by se používat neměly. Klasifikace, která byla zrušená v roce 2007 se používala oficiálně od roku 1932. Teď by se znova měla stát měřítkem kvality v Médocu. Píše o tom Jancis Robinson tady.

Pokud čtete blog Fermentation Toma Warka, asi víte, že jde o chlapíka se silným názorem. To mě baví. A ještě víc mě baví jeho ponoření do vínosvěta – Tom nikdy nepíše o lahvích nebo vinařstvích. Komentuje svět vína tak nějak v globálu. Takže si tam vždycky najdete něco, co je vám blízký. Jeho nedávný počin – otevřený dopis Robertu Parkerovi je jako, když mluví ze srdce. Komu? Nechte se podat.

Chcete se naučit dekódovat vína z Clos de Vougeot nebo z Mosely? Máte šanci – Wine Spectator totiž má dvě pěkný nový videa z těhlech regionů.

Co se stane, když sommelier odloží servítky a stane se vinařem? To se dočtete v článku Erica Asimova tady. Daniel Johnnes se rozhodl, že dělat víno je lepší než ho hodnotit a má recht. Jasně, měl k tomu pomocníky, ale i tak se mu to asi povedlo. Škoda, že takových přístupů není víc. Třeba u nás by to bodlo!

Máte už napuštěný bazén?

4 Comments
  1. vosisko permalink

    Člověče o tom CRAV si přečti něco víc. Mě zakládání požárů a pokládání bomb moc sranda nepřipadá.

  2. Dušan permalink

    Bazén je již napuštěn týden a co se CRAV týče, tak s tím vypouštěním dovozového vína by nebylo na škodu začít i u nás. Pár návrhů bych měl 🙂

  3. Brainjam permalink

    Osobně si myslím, že kdyby to úsilí, které vrhají do zbytečného pseudo-odboje, nasměrovali do práce, mohlo by to mít i nějaký výsledek… Ale holt vypouštění cisteren je pro někoho asi větší zábava (zvlášť pokud se zároveň celý ten náklaďák zapálí a prostřílí se mu nádrž, to všechno v době, kdy v něm sedí řidič). Já chápu, že je levná produkce drtí, ale takovýhle terorismus mi přes práh nesmí. Uff, to jsem se nějak rozohnil… Skočil bych se zchladit do bazénu, ale žádný nemám. :o)

  4. Jasně, chápal jsem to trochu jako nadsázku 😉 Každopádně střelba ani terorizmus není nic, co bych nějak glorifikoval. Jen mi přijde, že taková akce ukazuje často na zoufalou nemožnost boje proti (doplň: byrokracii, zvůli, obchodničení…) na nadnárodní úrovni. Sázení stromů mi obecně přijde jako lepší forma diverzní akce.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS