Skip to content

Svahovina

by Ondra on May 13th, 2009

Teď, když Jižní svah brázdí skotskou divočinu a nemůže se bránit, je ten pravý čas na recenzi jeho vlastního výtvoru. Oni jsou totiž mezi vínopsavci i pokusníci, kterým fermentační proces uhranul natolik, že se ho rozhodli občas pokoušet a vyrábět nevídané nápoje. Honzův výtvor, kterým mě při jedné degustaci obdaroval, u nás doma vešel ve známost jako Svahovina.

Když si přečtete původní článek a jeho komentáře, dozvíte se, že jde o nápoj z rýže, kde proběhlo jakési kvašení, nápoj ale zůstal sladkostí samou a vyvinula se v něm zajímavá aromata. Diskutér André, který je známý svými znalostmi z chemie, nadhazuje, že Saccharomyces cerevisiae, netvoří α-amylasu, tedy enzym škrob štěpící. To by samozřejmě mohlo být příčinou nezdaru úplného prokvašení, ale neodvažuju se tyhle detaily komentovat.

Problémy v kvašení jsou ale u Svahoviny sekundární záležitostí. Podstatný je to, jak tuhle dobrotu vypít. Ono totiž samotný to moc nejde – je třeba z toho udělat Svahodrink. Ale ten pak zase dosahuje vynikajících parametrů pro různý druhy osvěžení.

Samotná Svahovina je možná až moc dekadentní záležitost, ale rozhodně jde o zajímavý pití. Barva je vyšší s mýdlovým zakalením, průsvitná, leč neprůhledná, vůně jako směs prostředků Mr. Clean, Mr. Muscle, Mr. Propper a žlutý čistič po babičce s vůní citrůnu, přidává se obyčejný jar a trochu klouzku, kachlíčky v koupelně a koupelna vůbec. Chuť je hodně zvláštní, ale překvapivě úplně bezrýžová. Opravdu to chutná jako hodně přeslazené něco na parkety nebo na koupelny i s kusem koupelny.

Opít se tím asi nejde. Ne že bych to zkoušel, ale první doušek mě přemluvil ke koktejlu. PeeJee navrhoval smíchat Svahovinu v poměru 1:1 s macerátem z kdoulí, já jsem si vymyslel vlastní recept se strouhaným zázvorem, sodou a citronem. Tak dojde k parádnímu doplnění kyselinek i šťavnatosti, navíc se z toho stane krásně pitelný longdring.

Přeju všem dalším kvasitelům dobrou náladu, nebojácnost a štědrost. Je to totiž bezva zábava.

Máte nějaké oblíbené obskurní pití?

3 Comments
  1. arx permalink

    devianti! zvrhlici jste. tfuj. a to jste jeste nepili muj cesnekovy macerat v 70% vinovici. bylo by zajimave u te ryzove hruzy udelat alespon zakladni analytiku 🙂

  2. André permalink

    To bude trochu složitější záležitost, samotný škrob je nejen nezkvasitelný, ale také není sladký. Což se snadno přesvědčíte, když ochutnáte lžičku solamylu. Ta sladká chuť je dána nezkvašenými jednoduchými cukry, dle mého názoru s převahou fruktosy, která je též nejsladší. Každopádně to začí zastavené kvašení, což podporuje i ta saponátová vůně a chuť způsobená vyššími mastnými kyselinami, především kyselinou dekanovou. To jsou látky produkované kvasinkami, přičemž jsou pro ně toxické. Vznikají především v nepříznivých podmínkách (výživa, teplota). Každopádně jedovaté to není a po vhodné úpravě to bude i k pití.

  3. :o))))

    André: příště zkusím nějakou jinou technologii :o)

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS