Skip to content

Vinný sklep Musílkova

by Ondra on April 30th, 2009

Když se někde ukáže vášeň, je dobrý se tam objevit a nechat jí na sebe trochu působit. Je jako sluníčko – nastavíte jí tvář a ona se do vás opře, vyžene vaše pupeny a najednou záříte a sluníčkujete taky. Vášeň pro víno je taky přenosná. Kdo ji má, může jí snadno nakazit ostatní a nadchnout je, rozzářit je, navnadit.

Takovým vášnivcem je Honza Schlindenbuch z Košíř. Má tam v Musílkově ulici sklípek a prodává několik (spíš malých) vinařů. Vína si osobně u nich vybral, dovezl, uložil a jednu týdně vám je rád prodá. Hrozně se mi tenhle koncept osobního přístupu k vínu líbí – není to žádná masovka a davovka. Prostě se tam stavíte, něco ochutnáte, popovídáte si a jdete tomů. Doporučuju vzít auto, protože většinou odcházíte s těžkým nákladem. Vzal jsem si napoprvé pod křídlo karton a níže podávám hlášení o výsledku průzkumu části jeho nabídky.

Neuburské 2005 od vinařství Musilovi je jak procházka lesem podél potoka. Ty kapradiny, ta voda, ty nánosy bahýnka a kolem ty mouchy. Pak vyjdete na paseku a tam je lesní chata s plechovou střechou, co se z ní odlupuje lak, slunce do ní praží a kytky na předzahrádce maj asi dva a půl metru. Na zahradě roste hrušeň, ale většina toho spadla a válí se po zemi. Posílám děkovnou esemesku Peejeemu za to, že mě k Neuburku navedl.

Rulandské modré od pana Straky (2007, zemské) má korek jak sviň. Novou láhev, report přístě.

Ale zato Pinot od pana Šilínka – to je krása. Pavlovská trať Sahara tady udělala z vína dojem hlavy v zemi. Prostě hlína, prsť, čili zem, ve který jste až po rypáček, hledáte zakopaný ovoce (někdo tam ukryl bandasku s ostružinama). Ta masa ostružin tam je, ale je v krabici z třešňovýho dřeva. No prostě paráda.

Zweigeltrebe od pana Vajbara je zvláštní, ale úplně mě neoslovuje. Tady mi není jasný, jestli jde o vadu láhve, nebo jestli to víno takový je. Podle vkusu prodejce bych ale řekl, že je to spíš problém konkrétní láhve, kde mezi sebou bojuje zatuchlost a železná tyč. Taky další láhev.

Ryzlink od pana Hrabkovského z roku 2007 už znám, ale hodil jsem ho tam taky, protože to je výborná záležitost. Jako když se napijete čediče asi. Hodně pikantní věc s pěkným vývojem před sebou.

Sauvignon ve výběru z hroznů od pana Šalši (moje první setkání s tímhle vinařem) je opravdický masakr. Bohužel už asi došlo, ale pokud jste ho ochutnali, tak mi snad dáte za pravdu. Je to obrovsky komplexní víno s neuvěřitelným množstvím odstínů, silně minerální a vrstevnatý. Jsem celkem citlivka na alkohol, ale tady ani těch 14 voltů nepálí. Vývoj vína u stolu napovídá, že by se hodila dekantace nebo delší zrání, bohužel se mi už ale asi nic nepodaří ulovit. Více Šalšových vín!

Celkem vzato moc fajn nákup a pobídka k prochutnání zbytku sortimentu. Moc se na to těším. Konec hlášení a loučím se s pozdravem míru zdar. Tvá Máňa.

Byli jste tam už?

3 Comments
  1. Uwe Filter permalink

    Už jsem byl. Souhlasím a podepisuji v plném rozsahu. Jen jsem neměl ten neuburk. Asi tehdy nebyl. Fňuk.

  2. p.j. permalink

    Ehm, no, i když ten Neu od Musilů nebyl špatný, unesen jsem byl spíš Neu 05 od pana Dobrovolného z trati Weinperky, tak jestli nedošlo k dezinformaci 🙂 Včera jsem pana Schlindenbucha potkal hned u vchodu na Víno&destiláty a právě říkal, že tento weinperský doobjednává a zase bude.

  3. Uwe: Přesně tak, Neuburk bude!

    p.j.: Nedošlo, já jsem to spíš myslel jako poděkování, žes mě k Neu přivedl jako k odrůdě a otevřel mi tak obzory! Na Weinperky se samo těšuju!

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS