Skip to content

Holoubek

by Ondra on April 20th, 2009

Krátce po té, co na Winepunku došlo k menší roztržce s jedním vinařem, jsem dostal podivný mail. Kdosi, kdo se podepsal jako Medcin, mne žádal o schůzku, aby mi mohl věnovat láhev vína. Vypadalo to podezřele. Medcin, to zní jako nějakej lék, tvrdila žena. Třeba tě chce vyléčit z tvejch představ o víně a stojí mu za to se za tebou vydat.

Třeba zastupuje dotčeného vinaře a chce mi nějak domluvit, říkal jsem si já. Tak předně: to, že jsem paranoidní, ještě vůbec neznamená, že po mně nejdou. Zbraň? Bejsbolku? Boxera? Sousedovic pittbulla? Nakonec zvítězila rozvaha a tmavý brýle.

V pizzerii v Dobřichovicích na mě ale u ranního kafíčka čekal moc milý člověk. Byl ze sousedních Všenor a chtěl mi představit víno svého známéno z Velkých Bílovic (?!?). Tuhle odrůdu byste si mohl vysadit i tady. Ta je ze Sibiře. Nepříjemné očekávání se proměnilo v milé setkání a debatu o vinařích, vínech a zajímavostech. Láhev, kterou jsem si odvážel domů, byla hobití půlčíkovka s Renčínem. A v ní Golubok.

On tam měl vinici, takovou mizernou, v údolí, ještě skoro v lese, slunce tam pořádně nešlo. Ale někdo mu poradil, aby si zrovna tenhle kousek nechal, že ho nebude nikdo stejně chtít. Nechtěl. Rostla na něm odrůda, dovezená v rámci nějaký pětiletky, či co, možná že šlo o spojení proletářů všech zemí. Každopádně rostl tam Golubok.

První, co mě napadlo při tom slovanským trknutí, byl překlad holoubek. Uznejte, že kdyby se odrůda jmenovala Holoubek modrý, pili byste to jen pro to jméno. Jenže název odrůdy Golubok je odvozen z ruského goluboj, čili tmavě modrý. Ale holoubek to samozřejmě znamená taky.

Golubok není sice ze Sibiře, ale z Ukrajiny, kde ho vyšlechtili roku 1958 křížením (Siewiernyj x Sorok Liet Oktabria) x Odesskij Rannij x (Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon). Cílem šlechtění bylo jednak udělat hutnovíno cabernetovýho typu s výraznou strukturou tříslovin a druhak něco, co by plodilo i v polostínu, nedostatku tepla a celkově horších podmínkách. (Přežije všechno. Společně se švábama, bolševníkama a Keithem Richardsem, samozřejmě.)

Vinař, který Golubok pěstuje, se jmenuje Jaroslav Haluza a kromě Velkých Bílovic má základnu v Koňeprusích, tam jak jsou ty jeskyně. Víno je to zajímavý, džemovitý, hutný a strukturovaný. Naslepo bych asi tipnul vyzrálejší Alibernet, Neronet nebo něco na ten způsob.

Co mi na tom víně přijde zajímavý, je poměr výkonu ovoce v kontrastu s tím, kde vyrostlo. Pokud jsou jeho nároky na slunce a teplo tak nízký, jak mi bylo tvrzeno, je to obdivuhodná odrůda, schopná dávat slušný vína v neslušnejch podmínkách. A to se leckde hodí.

Znáte holoubka?

8 Comments
  1. Holoubka neznám, ale ta viněta se zaškrtáváním odrůdy, ročníků a přívlastků je skvělá! :o)

  2. p.j. permalink

    Tý vado 🙂 Už jenom pro takovýhle hobití historky, co to přitahuje, se o vínech psát asi vyplatí 🙂

  3. Medcin permalink

    Znám, holoubka, znám … ;-))) A opravdu se těším na rok 2013, až ty ročníky 2003 budou 10 let ve sklepě. 20 let, jak doporučuje Haluza, to fakt nevydržím.

  4. Viněta fakt skvělá 🙂
    Golubok znám, pil jsem jej ze sudu u malýho vinaře v Čejkovicích a dosti mi chutnal, podle mne se z něho dá udělat hodně zajímavý víno.

  5. Tom: jestli je to ten s temi konskými sedly, taxme možná pili toho sameho.. 🙂

    ale jinaxi nemuzu pomoct, me prijdou porad ty internetovy vina (ta s koncovkou net-ALI,RUB,NER) tak nejak jako ne-vina (tedy spis jako mala raritka) a golubok je snad jeste vetsi extrem…
    avšak “de gustibus non est disputantum”, aneb jak psala božena němcová: proti gustu žádný dišputát

  6. yaxi: jo jo, to bude on, u pana otce 🙂

  7. J.Č. a Tom: Viněta výborná. Nejlepší na ní je hláška, že je tam aspoň 11% alkoholu 🙂

    Medcin: Zravím vás, nebyl jsem si jistý mailem, tak jsem vám to ani neposlal ke korektuře. Ale snad jsem to nijak nezbotil. Každopádně se u pana Hlauzy stavím a nějakýho toho Holoubka koupím, abych vědě, co se v roce 2013 stane 😉

  8. Franta permalink

    Zdravím Vás všechny. Moc rád vidím, že se o Golubkovi píše takto krásně. Je to odrůda, která se vyskytuje velmi zřídka. Vinaři si jí většinou hýčkají. V ČR dokonce není uznaná pro oficiální prodej. Dělám toto víno od roku 2009. Dá se s ním dělat hodně experimentů. Neznám plnější víno než Golubka.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS