Skip to content

Ánprimérní třasohrabičky

by Ondra on April 10th, 2009

Máme tady Bordeaux En Primeur sezónu. Mrkněte na stránky Decanteru, co říkají obchodníci, co říká tisk, co lid. Koukněte se na videa, přečtěte si blogo poznámky, článek o nejistém trhu, chutnací záznamy a tak dále. Rozcestník na to všechno najdete tady.

Tématu se kromě toho věnuje i Jamie Goode tady. Na rady a porady si pozval Adama Brett-Smitha.

V Decanteru se taky dočtete to, co mi původně připadalo jako aprílovej fór. Jenže to má datum 9. dubna. V článku se píše, že pokud se řidiči během května zdrží večer alkoholu, dostanou od producenta Allegrini (známýho pro svoje Amarone) láhev vína zadarmo. Mám rád pozitivní motivaci, ale tohle mi přijde jako úlet. Co vám?

Tohle video je neuvěřitelná prča. Sice se ještě vracím k aprílofórům, ale protože jsem to minule nenašel, linkuju aspoň teď. Šeptající James Suckling, obdivující psa svých dětí, který hledá raritní lahvinky vína na zahradě. Boží prostě.

Ročník 2007 má status ročníku. Co to znamená? Že portský z tohodle roku bude lahvovaný jako ročníková záležitost, což je výsadou jen těch nejlepších let. O tom, jak se dařilo v Portugalsku odrůdám Touriga Nacional a Touriga Franca, se dočtete u Jancis Robinson.

Chystáte se někam se ženou a ta není ve svý kůži? Nesnažte se ji pochopit. Systém na komunikaci s partnerkami nabízí Gonzogastro tady. Na, dej si trochu vína. Pravdivý a shovívavý!

Gary Vaynerchuk měl zajímavou hostkyni – Lizu “The Wine Chick”. Ze standardní ochutnávky se stala docela vypjatá debata o korku a šrouvěru, stejně jako o procentu korkových lahví. Mrkněte sem a dejte vědět, co si o tom myslíte. Kolik lahví ze sta má podle vás korkovou vadu? A je možný, že v Americe víc hrajou na hygienu a proto se Garymu zdá 1 – 2 láhve ze sta jako hrozně moc?

Špatné zprávy pro Austrálii – poklesy prodeje jejích vín v Americe i Evropě jsou obří. Píše o tom jak Eric Asimov tady, tak Jancis Robinson tady a nádavkem ještě Mike Steinberger tady. Takže je to asi vážný.

Daleko vážnější je ale situace v Abruzzu, jak asi všichni víte. Je mi líto končit takovou zprávou, ale nedá se svítit. Co můžeme udělat pro Abruzzo my? Kromě soucitu asi podpořit jeho trh – pít Montepulciano d´Abruzzo a v létě si tam třeba vyjet na dovču.

Kupujete En Primeur? Kolik korkáču ze sta jste letos našli?

3 Comments
  1. korkáče: nu zhruba se tak pohybuju letos kolem stovky kousků a jsem zatím na jednom korkáči, to jde. Byl to “najburk” PS 2007 od Korábů z Boleradic ze 74 let starýho vinohradu, na vylití. Druhá lahev v pořádku, třetí čeká ještě ve sklepě.

  2. Ad láhev vína zadarmo pro řidiče co nepijou – to mi přijde bezvadný :o) Italové se snaží zavést americký zvyk. Když jedou US borci na sobotní tancovačku, určí jednoho ze 4-5 účastníků jako “designated driver” obětujícího se řidiče. Ten bude řídit a nepít, ale ostatní za něj všechno platí. Příští sobotu to zase padne na dalšího. Typicky americké “něco za něco,” navíc s tou rotací obětí, a zajišťuje to bezpečný návrat navalených balíků z hospody. Allegrini spojil promo kampaň s tímhle principem “designovaného řidiče.”

  3. p.j. permalink

    s těma korkáčema je mi to divný. je pravda, že donedávna jsem tuto vadu nějak nedokázal spolehlivě rozeznat. díky vedení Belcarnena, který je v tomlhe Mistr, už bych to dnes (snad) odhalil…ale pravidelně se mi to stejně stane jen když otevírám pinoty po pěti letech (1-2 lahve z dvaceti). Mimo tuto akci jsem našel korek jen jednou – u Skale za tisícovku. a jinak nic. z těch lahví, co načínám doma, jsem nenarazil na žádnou. třeba jenom těch Znovínů, co už jsem za ta léta vypil… znovíňáci používají téměř výhradně na přívlastky plné korky, a já tam korkovou vadu prostě nenašel.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS