Skip to content

Téma: Cabernet Sauvignon a roastbeef

by Ondra on April 2nd, 2009

Na jaře se domlouváme, že v létě uděláme degustaci svěžích vín. Sejdeme se v listopadu, když už sněží a fučí. Sedíme u kamen a srkáme letňáky, ale honem se stačíme domluvit na další ochutnávku – když je ta zima, uděláme Cabernet Sauvignon a roastbeef, ať se jako zahřejeme u pořádný číše červenýho. Jenže než se sejdem, je zas jaro. Seznamte se: naše ochutnávací skupinka.

Když k tomu ale připočtu, že se v mezidobí vždycky někomu z členů narodí dítě, není to zas tak hrozná bilance. Každopádně není nouze o historky a veselé příhody, díky čemuž i samotná ochutnávka probíhá v trochu rozvernějším a míň soustředěným duchu, než třeba podobný akce u peejeeho. Přesto si rozšiřujem obzory, vzděláváme se a tak.

Cabernet Sauvignon je něco, co se na našem stole normálně moc neobjevuje. Jakkoli nemám rád ve víně předpojatost, tady jsem jedním z nejlepších příkladů tohodle nešvaru a jestli mi něco tahle ochutnávka dala, tak to bylo zjištění, že mezi supermarketovou řadou novosvětský a velikánama z levýho břehu Bordeaux je docela slušně prostoru na zajímavý vína odevšad, kupodivu včetně Moravy.

Co se nám sešlo?

1. Undurraga Cabernet Sauvignon 2007 (Chile)

2. Neil Ellis Cabernet Sauvignon 2005 od vinařství Stellenbosch (JAR)

3. Maitre d´Estournel 2002 (Bordeaux)

4. Vinařství Šmerák, Cabernet Sauvignon pozdní sběr 2006 (Hrušky)

5. Luc Pirlet Les Barriques, Cabernet Sauvignon 2005 (VdP Languedoc)

6. Armador, Cabernet Sauvignon 2006, Odfjell, Maipo Valey (Chile)

7. Cabernet Sauvignon, Kobylí, archivní víno 1994

Celkem všehochuť s překvapením – téměř nic nebylo na vylití. To téměř je tam kvůli vzorku č. 7. To je taková anomálie z dob porevolučního nadšení a anarchie; na láhvi chybí info o původu hroznů, o cukernatosti, prostě je to fakt divná etiketa. Víno nepitelný, zlomený, hodně let po smrti.

Undurraga předvedla celkem zajímavou harmonii a dostatek ovoce. Na to, že tohle víno je i v řetězcích a občas je na něj akce, jde o fajn kauf. Stellenbosch je o vanilkový krémovosti, všechno do sebe zapadá, ale je v tom daleko větší plochost a placatost dojmů. Oproti předchozímu vzorku nabídnul jedinou věc navíc – dvojnásobnou cenu. Maitre od velikánů z Cos d´Estournel je jejich house wine, jak tomu říkají. Něco, co pila rodina na zámku ve všední den, pořád ale z vynikajících poloh známýho Chateau. Pěkný víno. Na to, že je postavený na Cabernetu, je nebývale elegantní a jemný, svoje tam určitě dělá Merlot a Cabernet Franc, a samozřejmě ročník 2002. Řídší, ale s hezkou sametovou strukturou a takovou noblesou zchudlý šlechty.

O překvapení se postaralo vinařství Šmerák z Hrušek. Na první nalití skoro všichni tipnuli Moravu – zelenost, nezralost, vegetativní tóny, trpká kyselost. Málem to šlo do výlevky. Jenže během tří hodin na lince byly najdnou stonky pryč, z nezralosti se vyklubal list černýho rybízu a klasickej Cabernet byl tu. A to tak, že všem spadla brada. Musím koupit a přechutnat, pro mě zatím první kontakt s tímhle vinařstvím. Máte někdo víc zkušeností?

Luc Pirlet se nedopil, je to víno, kde není cítit nic jinýho, než vanilka. Vanilka na nose, vanilka na chuti. Já vanilku teda rád, ale co je moc, to je fakt fakt moc. Armador z vinařství Odfjell pak skoro všechny rozsekal. Kromě nejpřesnější charakteristiky klasickýho Cabernetu nabídl i největší komplexnost a dochuťovost. Tohle víno mám celkem rád, ale nikdy mi nedošel jeho vynikající poměr cena/výkon tak, jako při tomhle srovnání s podobnýma a držašíma láhvema. Za 250 je to senzační nákup a můžete k tomu přidat i lákadlo v podobě devadesáti bodů od Parkera, což zviklá nemnohého bodulačnatce.

Párování s roastbeefem se ukázalo jako fajn, protože se ale roštěnec v troubě omylem trochu přesušil, zjemňovali jsme ho na jednohubce ve složení: bagetka, kozí sýr, maso, sušený rajčátko. To celý, když namočíte do oleje, kde byly rajčata naložený a následně vložíte do ústní dutiny a zapijete Cabernetem, vyvolává orgazmus v levelu deep throat. Předsudky, jděte mi z cesty! Jsou chvíle, kdy si Cabernet rád dám a pár jich teď musím naskladnit. Armador jako první.

Může Cabernet Sauvignon dozrát na Moravě? A vaše oblíbený Caby!

17 Comments
  1. Se řekne, senzační nákup. Jenomže je to už několikáté víno, které se mi podařilo najít pouze ve vinotéce U Zámku. A zrovna jak na potvoru posílají až od 3000 🙁 To už je na mne hodně, radši bych si připlatil za poštovné. Všude jinde bývá limit jeden karton … Holt ten Armador budu muset oželet.

  2. Jerry1 permalink

    To Jo – Kdyby jsi byl někde od Brna, tak není problém dodat, když na to nebudeš spěchat.

  3. Cabernet na Moravě dozrát může, ale málokdy vypadá výsledek nějak super, aby i rozumně stál :o)
    Jinak Šmerák má v Praze v ulici Na Slupi vlastní vinotéku, depresivně kousek od sociálky kam budu muset za pár dní s papírama, tak se ti mohu pozeptat :o)

  4. Pavel permalink

    Taky máme za sebou ochutnávku CS(Morava,Chile,Argentina).Za Moravu
    se zůčastnili s pozdními sběry Bronislav Vajbar 2007,Moravíno 2007 a Tanzberg 2005 a rozhodně se neztratili.Jenom nevím,jestli jsme vždy srovnávali srovnatelné.Nejlepší bylo víno Las Moras Black Label Cabernet-cabernet 2005 z Argentiny.

  5. Sajmik permalink

    Pokud jde o Maitre d´Estournel, obávám se, že toto víno nepochází “z vynikajících poloh známýho Chateau”. Na svých stránkách píšou: “a Bordeaux house wine they did not produce but that was still made from the best terroirs of this appellation”. Jelikož jde o apelaci Bordeaux, tipoval bych, že hrozny pocházejí odněkud z pravého břehu, tam kde je apelace Entre deux mers apod. Zkrátka generické Bordeaux, které by se bez slona na etiketě prodávalo o dost levněji.

  6. Jo: No jo, taky to tam mám nějakej kousek, ale když vybírám, tak tam ty 3000 naskáčou vždycky nějak hned 🙂

    J.Č.: Přesně – to je z tý vinotéky a jsem rád, že to někdo donesl.Zkusím to trochu prozkoumat.

  7. Pavel: Díky za reference. Las Moras znám jejich Malbec, není vůbec zlý, Cabernet vyzkouším.

    Sajmik: Vida, já jsem přesně vycházel z tohodle popisu a vyvodil jsem si proto, že jde o stejný pozemky, ale třeby mladší keře nebo jinou sklizeň, jak tomu často v těhlech případech je u druhých vín.

  8. Milan permalink

    Ahoj, omlouvám se majiteli tohot blogu , neboť můj komentář není zcela k tématu. Odebírám časopis Víno a styl a mám možnost koupit zlevněnou vstupenku na výstavu Víno a destiláty 2009, normálně stojí 400CZK a já mám za tuto cenu 2 vstupenky – pokud máte někdo zájem o vstupenku za 200Kč tak mi dejte vědět a můžem se domluvit – piště na sojcem@seznam.cz A oblíbený Cabenet Sauvignon ??? Nedávno jsem ochutnal Tarrapacu z Chile , hezky voněla a příjemně se popíjela. S pozdravem Milan

  9. ten Amador jsem jeste nepil, ale moc dobre znam Babor od stejneho vinarstvi, ktery je jeste o 100 korun levnejsi a take je to nadherne komplexni a krasne cernorybizovy cabernet

  10. vinyl permalink

    To Kobylí bylo v takový dlouhý pistoli? Taky na něj vzpomínám, to už je dávno, kdy si člověk myslel, že “archivní” je něco extra :-)) Ale z láhve byla pěkná váza 🙂

    Druhý víno Cos dEstournel je Pagodes, pak ještě v Medocu dělají Gouleé. Sajmik bude mít asi pravdu. Některý chateaux dělají i třetí víno, ale Cos ne.

  11. Tomas permalink

    Od Šmeráka jsem už něco popíjel, většinou příjemný suchý věci, který mě ale nikdy na zadek neposadily. Pokud jde o kontakt na Šmeráka, tak bych asi dokázal přes známého sehnat. Jinak CS si myslím, že na Moravě může dozrát do velmi zajímavých figur. Já ho už léta kupuju u jednoho vinaře a jeho céesko má rok od roku větší šťávu. Ale třeba ujetosti typu Merlot z moravy už trochu nechápu 🙂

  12. vinyl permalink

    Merlot dozrává dříve a nepotřenuje tedy tolik slunce jako CS. Je na Moravu vhodnější než CS. Byl ale povolen až 2001, takže vína zatím nemají dostatečný charakter.

  13. kovalam: Babor je o něco ovocnější a ne tak mohutný, míň sudu nebo bez sudu, ale jinak taky moc hezký!

    vinyl: Přesně, v takový pistoli 🙂 Jinak díky za info ohledně Cos!

  14. Tomas: Prozraďte jméno vinaře s fajn céeskem, docela mi to zajímá! Co se Merlotu týče, tak viz vinyl – myslím, že z Merlotu na Moravě můžou vzejít zajímavý věci. Moc se těším na jeden bořetický ze Čtvrtí třeba 😉

  15. Tomas permalink

    Vinograf: Já ho beru pravidelně od mého moravského favorita p. Omasty z Horních Bojanovic. Momentálně mi zbývá už jenom jedna lahev jeho jakostního CS 2006, což je velmi slušná věc.

  16. Jerry1: Su přímo z Brna, zájem by byl. Rozhodně nijak nespěchám. Mail na mne je honzazbrna na gmail tecka com

  17. Tomas: Díky za tip!

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS