Skip to content

Toužebné hrabičky

by Ondra on March 27th, 2009

Červené víno zvyšuje libido u žen. Přišli s tím vědci ze Santa Maria Nuova Hospital ve Florencii, kteří zkoumali 789 žen mezi 18 a 50 lety věku. Tyhle studie, se kterými vždycky vyjde Decanter, prostě miluju. Vždycky si u nich totiž vzpomenu na základy logického myšlení, Aristotela, Rogera Bacona a bratra Viléma z Ecova románu Jméno růže. Napadá mě, jak by studie dopadla, kdyby se to udělalo obráceně: Jaké víno rády pijí ženy, které si sex umí opravdu užít?

Milá kamarádko, pokud se chceš na něco zeptat ohledně vína, zeptej se Marka Špalka. Tak praví iDnes a odkazuje na vinnou poradnu, skrze kterou můžete položit dotaz tahounovi Nového vinařství. Docela fajn tah, jak probudit o víno zájem mezi námi děvčaty, nemyslíte? Na co byste se zeptali vy?

A když si někdo koupí baletní společnost, tak je z něj jako tanečník? Tak zareagovala Alice Feiring na vinici Antonia Banderase, který prohlašuje, že si splnil dlouholetý sen stát se vinařem. Inu, ta ženská nikoho nešetří, ale raději bych si počkal na výsledky. Mezi náma, Yves Cuilleron byl automechanik, Nicolas Joly bankéř.

Čeští vinaři podporují Francouze při boji o zachování tradičního rosé. Pokud nevíte, o co jde, tak mrkněte na Roseportal.cz, kde je problém pod podrobnějším podrbnohledem. Jde vlastně o to, že EU povolila mísení bílých a červených vín pro výrobu rosé, což určitou kategorii tradičních výrobců celkem hněte. Na Roseportalu by měli diskutovat naši přední výrobci rosé – takže pro vývoj na tohle téma šup tam.

Nový přehled italských vín, spadajících do kategorie DOCG podává Alfonso Cevola tady. Zdá se, že je v oboru poměrně svébytnou autoritou, protože jich našel víc než Wiki. Hodně mi rozšířil obzory, hlavně co se Lombardie týče. Jak mám rád vína z Valtelliny, tak v pídění po severoitalských klenotech budu pokračovat v regionech Franciacorta a Oltrepo Pavese. Už se moc těším na léto! Míříte taky do Itálie?

Na Svahu nedávno běžela anketa o změnách vašich vinných návyků. I Tom Wark analyzoval, jak krize mění vaše picí zvyky. Došel k tomu, že lidi pijou víc. Proč? Protože v práci se nepije a hodně lidí práci nemá, takže pijou. Prostě tak, aby si ukrátili čas.

Jestli bych se chtěl zúčastnit nějaký degustace, tak určitě s Ericem Asimovem vertikálky Clos Ste. Hune. To je kousek parcely v rámci Grand Cru Rosacker, která patří Trimbachům. Pětadvacet pecek ze sluneční pasti za přítomnosti Jeana Trimbacha a jídla ala Daniel, to musela být paráda. Tiše závidím.

Jaký víno jde dobře se slaninou? Na to se ptá Gary tady. Kromě toho, že parádně odstřelí jedno Chambolle-Musigny, jde o episodu, kterou bych natočil jako první. Slaninu toiž naprosto miluju a výběr vína k ní je zásadní záležitost!

Jaký víno ve vás probouzí touhu?

5 Comments
  1. Slanina a víno, zabijacka a víno…
    Ać tyto kombinace nevyhledávám a tzv. internNETova vína jsem donedávna zavrhoval takřka z principu (všechna s koncovkou net), kombinace plného vína s alkoholem kolem 13% (a evtl. minimálním zbytečkem cukru) odrůd RUBINET, ALIBERNET se slaninou většinově ladí.
    K čerstvé, křupavé, do zlatava osmahnuté bych zkusil plné růžové (rovněž se zbytkem), když už je ten růžový boom 🙂
    mlask

  2. yaxi: Hm, mně slanina a zabíjačka přijde trochu rozdíl. K zabíjačce bych asi víno nedal, ale ke slanině si myslím na Pinotek, nebo i na dobrou Frankovku. Třeba tu Skalickou od pana Masaryka – ta je celá slaninová. A růžovky? No to se ví! Ty jsou se vším přece!

  3. p.j. permalink

    Clos st. Hune jsem si nechal dovézt asi před dvěma lety. 1997. Degustovali jsme to v kroužku asi šesti lidí u Belcarnena. Jemný, ušlechtilý, ale kupodivu nijak zásadně složitý či vrstevnaý. trocha benzínu, celkem plné, harmonické, delší, ale…nějak ani na nikoho z přítomných nezapůsobil ničím, co by ospravedlňovalo jeho cenu a titul nekorunovaný král alsaských ryzlinků. A to teda 1997 nebyl zrovna katastrofický ročník.

  4. p.j.: Vida! Prohrabal jsem lednici a mám tu ještě něco z téhle vinice – Rosacker, takže sláva budoucím ochutnávkám!

  5. p.j. permalink

    Sláva! 🙂

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS