Skip to content

Namodralé videohrabičky

by Ondra on March 20th, 2009

O víkendu vás můžou přivítat Modré (Opičí) hory. Velkopavlovicko otevře sklepy a za tisícovku se tam můžete solidně zdunět. Kdo by odolal, že?

Jak včera promptně informoval Jižní Svah, z rozhodnutí MZe máme první VOC. Znojemská oblast může teda lahvovat svoje výpěstky (čtyř odrůd) pod apelačním přívlastkem namísto cukrovosti. Zprávu MZe najdete tady.

Alder z Vinography si projel Burgundsko roku 2007. Fajn seznámek vín od dovozce, kde nechybí jména jako Jacques Potel, Armand Rousseau nebo Olivier Leflaive. Možná ze solidarity k dovozci uvádí jen vína, hodnocená mezi 8,5 a 9,5 body z deseti. Možná se tam nic horšího pít nedá.

Stará známá věc – naše mozky nějak nefungujou. Mrkněte se na studii o subjektivitě vnímání vína, o který píše Jonah Lehrer tady. O co jde? Bílý víno vám obarvěj potravinářským barvivem na červeno a vy to nepoznáte. Pak vám dají stejný víno ve dvou různých flaškách (jakostka a Grand Cru třeba) a jasně tam cítíte ten rozdíl. Moc velká paráda. Pojďme se všichni klouzat.

Jak jsme na tom s etiketama? Někdo to sbírá, někdo studuje, někdo využívá jako důkazní materiál. Etiketa je pro většinu milovníků vína tím, kde hledají údaje o alkoholu, trati, extraktu a cukru. Ale pro mlčící většinu (a tý je nejvíc) je etiketa tím, proč si víno koupí. Několik doopravdy parádních etiket najdete tady. Přál bych našemu trhu taky takový. Aspoň pár.

Áááántonio Banderas má konečně vlastní vinici. Netroškaří. Koupil si ve Španělsku záhumenek o výměře 230 hektarů. Pěkně o tom píše Týden tady. A z Týdnu tenhle týden ještě jedna zpráva – o úspěších našich matadorů v zahraniční soutěži Vinalies Internationales. Samá známá firma. Mrkněte sem.

Všichni teď blbnou s hvězdičkama. Týden tady, Florentyna nostalgická tady, pan Cé to sjel tady. V LDBB jsou smutní. Mně osobně je to celkem jedno, protože tenhle způsob odtažitýho hodnocení je podle mě za zenitem. In jsou blogy a osobní zkušenosti, hm?

Když se časopis jmenuje ZDRAVÍ, hned to beru za bernou minci. Přečtěte si v něm o šesti důvodech, proč je sklenka vína ke každýmu jídlu bezva. To nám závislákům pomáhá, takovýhle čtení.

Znáte tuhle videozáležitost? Jmenuje se to Xtranormal a pokud umíte psát a aspoň pár slov anglicky, můžete tam dělat filmy. Je to boží a navíc se můžete naučit s tím, jak fungujou záběry a tak. Pozor! Nesedejte si k tomu, pokud nemáte aspoň půlden volna! Link je tady.

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS