Skip to content

Viva la Salabka

by Ondra on March 18th, 2009

“Tož jsem pil to víno z Prahy a podivéme se. Šlo to pit.” Tak pravil mi jeden Brnobyvatel. Až jsem se zastyděl, že mu na to nemůžu říct nic. Před pár lety jsme se sice zbořili ve viničním domečku Sv. Kláry, ale ty patoky, co nám tam nalejvali, byly spíš na pár facek, než na nějaký “šlo to pit.” Pamatuju ještě nějakou ochutnávku v hloubi dávnověku, to ale piť nešlo. Pak ve Vinotéce u Zámku pořádali degustaci vín ze Salabky a nějak jsem to prošvihl. Tak jsem to koupil domů.

Čekal jsem od toho asi tolik, jako do nový desky Prodigy. Nic. Vyplatilo se to v obou případech. Jenže zatímco Prodigy maj léta invence a originality nejspíš za sebou a jdou strmě dolů, Salabka se zdá na vzestupu, byť se oba zážitky potkaly někde ve stejným bodě.

Salabka má za sebou celkem pěknou historii. Něco o ní a o chutnání Pinotu z roku 2005 píše Jižní Svah tady. Mně přistál v krabici ročník 2007, konkrétně Ryzlink a Frankovka. Obě vína jsou nacpaný do obyč lehký bordó lahvinky, na etiketě je trojan horse a mají krátký plný korek. O jejich výrobu, stejně jako o pěstění, se od roku 2005 stará pan Lubomír Bílík a je třeba před ním smeknout, protože z rarity, která vyvolávala křivohub, dokázal udělat pitelnou záležitost.

Ryzlink voní po lípě, akátu a bezu, možná začíná chytat trochu vodovosti, jako kajakář na Štvanici, co po letéch úpornýho tréningu už strůstá se svým člunem. Má pěkný kyselinky, nijak anorektický těleso a trochu zapalující alkohol v dochuti. Působí tak nějak sedlácky a venkovsky poctivě a skoro bych mu dal rok v láhvi, aby se trochu odpubertálnil. Fajn příklad domácího Ryzlinku, mající navíc i efekt z říše akustiky – vysrážený kamínky krásně cinknou do skleničky při nalití tý poslední.

Frankovka má v sobě typickou peckovitost a dřevovost švestkovosti, do který prosvítá i trochu netypicky pneu, ale nijak nepříjemně. Naslepo bych to asi za Frankovku prohlásil, ale za nejmíň pět let starou. Nemá prakticky žádný tříslo, ani kyselinky. Je dočista vyhlazená, ale ani stopa po oxidaci zase. Připomíná mi tak trochu Skalickou Frankovku od pana Masaryka, jen snad s tím, že ta v sobě měla ještě navíc tunu uzenýho. Zase se opakujou selský dojmy venkovskýho posezení na dvorečku, opečenýmu kousku masa na chlebu s trochou plnotučný.

Sláva, dá se to pít! A i ceny celkem odpovídaj standardu. Ryzlink za 159 musí ještě trochu snažit, ale Frankovka je pití za stovku a těch dvacet tři korun navíc si rád za Prahu připlatím. Jelito kopyto, přechutnám to všechno a dám vědět. Platí to.

PS: Dokážete někdo zorganizovat prohlídku dalších vinic v Praze (Vysočany, Modřany…), spojenou s ochutnávkou nebo/a nákupem vzorků? Měli byste o takovou exkurzi zájem?

A vaše zkušenosti s víny z Prahy?

19 Comments
  1. p.j. permalink

    Salabka: Jsou to moderní špičkové provedená vína. I takovou výkladní skříň určitě česká vína potřebujou. Mám teda radši trochu jiný styl ryzlinků, ale RM kupuju a Fr mi taky přišla z těch lepších.

    Modřany+Vysočany: určitě nebude problém zorganizovat exkurzi na obou. Máchalka snad i má nějaké dny (hodiny) určené k prodeji vín na vinici, takže zlomit je k procházce vinicí asi nebude problém. Já tam byl mimo ty hodiny, tak jsem to jen fotil a očumoval z přilehlé bobové dráhy. V Modřanech jsem kdysi byl i vevnitř, ale pan Hrdlička mi po telefonu nabízel, že kdesi nedaleko vinice mají v sklepení zaarchivované všechny modřanské ročníky, takže za mírný polatek je ochoten lidem, co to dokáží ocenit, je v nějaké vertikální ochutnávce odprezentovat. Pan Hrdlička navíc zakládal i vinici v Otmíčích, takže třeba by byl ochoten tam otevřít i lahve odtud.

    Mimochodem: vína ze sv. Kláry se poslední dobou dost vylepšila. I z Karlštejna. Od Grébovky tak nějak…očekávám pořád o dost víc.

  2. Tak k exkurzi s ochutnavkou z prazkych vinic bych se klidne rad pridal – kdyz bych se teda casove vesel do terminu a sehnal nejake dostupne prenocovani 😉 dost zajimave tema!

  3. p.j. a Pavouk: Paráda, pojďme se teda domluvit na nějaký datum v příštim týdnu – středa ok? Zavolal bys panu Hrdličkovi?

  4. jejej, takhle naprudko to asi nezvladnu 🙂 pro me to znamena udelat si dva dny cas, vylet skrz republiku a sehnat nocovani 🙂

  5. Pavouk: Neblbni, je to výlet na půl dne – v jednu vyrazíš, ve tři jsi tu, ve čtyři jsme ve vinici, do šesti max, v osm máme popito a můžeš razit zpátky 🙂

  6. popito a razit zpatky? takze k tomu vsemu jeste sehnat ridice 🙂

  7. p.j. permalink

    :-)) závidím bezdětným volnonohařům z Prahy a okolí jejich “free”. Já musím zavolat manželce, jestli se to nějak nekříží s něčím v jejím nebo celorodinném diáři, prohlédnout časový plán kroužků dětí, zavolat babysitce, jestli může a v kolik, vyčlenit z rozpočtu rychle mizející peníze… ale v první fázi radši počkám, kolik by nás bylo, pokud nás bude aspoň sedm (nehodlám ve dvou zaplatit deset nebo dokonce třicet lahví z nichž polovina nebude k dopití), tak pak zvednu telefon a zavolám panu Hrdličkovi. O.K.?

  8. Evas permalink

    Vína z Máchalky jsem pila tři čtyři, kvalita střídavá. Moc se mi líbil muškát, čučela jsem, leckterý moravák by záviděl (i když by to nepřiznal 🙂 Pitný rýňák. S červenými to bylo horší. Myslím, že to byl portugal, ten jsme snad ani nedopili. Nahoře na vinici je prodejní stánek, kde je v některých dnech otevřeno od tří asi do šesti. Tam by se možná dalo něco domluvit. Taky bych ráda exkurzovala po pražských vinicích, ale volno ve všedních dnech pro mě v podstatě neexistuje…

  9. p.j.: OK! Napsalo mi pár lidí na mail, tak se pokusím to sjednotit na nějaký termín.

    Evas: Díky za report. Vypryvím se tam a taky něco spáchám. Jinak víkendy ti vyhovujou líp?

  10. Evas permalink

    Vinograf: jo, víkendy by byly lepčejší… Tu Máchalku jsem ochutnávala ve stánku na vinobraní v Troji, něco jsme si z hecu koupili i domů. Pánové, co to tam nabízeli, byli sympatiční, takoví ukecaní, myslím, že by se s nimi dalo něco domluvit…

  11. igelit permalink

    misto na spani v Pze zajistim. Jinak mel jsem v Podskalske bily barique ze Salabky a me nadseni neznalo mezi….

  12. arx permalink

    ano, ano, vína ze salabky jsou na špici pražské produkce. mimochodem, znate vinici Baba? docela pekny svah, terasky, ale majitel se tim nerad nekde chlubi, je takovy tajnustkar…i dostat se tam na vinici da dost tezko…GPS Loc: 50°6’55.988″N, 14°23’21.578″E. Jeden vzorek jsem tam chutnal kdysi tak jenom na honem na stojáka, docela pěkné. Dejte vědět zjistíte-li víc.

  13. p.j. permalink

    arx: No, na té Babě jsem několikrát byl, pokoušel se tam vetřít i dovnitř, ale vždy neúspěšně. Aspoň jsem tam fotil. ale pak jsem se po dlouhém úsilí dostal ke kontatku na toho pána, je už starý a po mrtvici, ale byl vstřícný a zval na návštěvu. Hanba, že jsem se tam od září ještě nedokopal. prý tam má samé vavřince. Ostatně je to vše na ovine.cz – Mapy viničních tratí – Praha 6 – Baba.

  14. Co se tyce nocovani, urcite staci nenarocne misto pro dva spacaky 🙂 jen v praze se takovy flek spatne hleda 😉
    ale vazne: jak psal pj, pokud by se naslo dost lidi, aby se to rozpocitalo na rozumnou castku, zkus mi prosim dat s nejakym predstihem vedet – kdyz bych zrovna mel volno a alespon trochu by to slo, rad bych pridal 🙂

  15. ehm, chtel jsem napsat ‘…rad bych se pridal’ 🙂

  16. igelit: Máme s váma počtat i na exkurzi? Nebo nabízíte jenom spaní 🙂

    arx: Babu jsem okukoval mockrát, je to v parádním svahu a na krásným místě.

  17. p.j.: To je asi necitlivý, teď se tam vypravit na návštěvu, což?

    Pavouk: Tak protože jsi největší blokant :-), navrhni termín sám, pokusíme se přizpůsobit!

  18. p.j. permalink

    vinograf: ale tak snad by to i šlo. já se nějak rozhoupu. teď toho mám nějak hodně, tak prostě ten spontánní drive na podobné akce chybí 🙂

  19. igelit permalink

    Předběžně prosím počítat s mou osůbkou. Zásadní je termín.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS