Skip to content

Růžové importované pornohrabičky

by Ondra on March 13th, 2009

Na světě je nový český portál o víně! Ale pozor (pohov), jen o růžovém! Roseportal.cz si klade za úkol vás vzdělávat v tématu rosé. Měli byste tu najít všechno o růžovém víně, regionech pěstování, odrůdách, technologiích i novinkách v oboru. Je moc fajn, že tam může přispívat kdokoliv (stačí registrace) a všechny články se dají komentovat. Pokud budete mít pocit, že některé texty na vás dýchají Vinografizmem, nemýlíte se. K edukativní části se zanedlouho přidá i e-shop výhradně s růžovkama. Jaro se blíží!

Včerejším dnem počínaje se nesmí v Evropě prodávat žádné americké víno, mající na etiketě slova jako: chateau, classic, clos, cream, crusted/crusting, fine, late bottled vintage, noble, ruby, superior, sur lie, tawny, vintage nebo vintage character. Napadá mě, co si myslí v Tokaji o Tokai Pinotu Gris třeba. Asi nic moc, protože Tokai Friulano už zakázali. Tak že by měla francouzská vinná lobby navrch nad tou italskou? A vůbec, co si myslíte o zákazech tohodle typu? Dokument zákona je v pdf tady, Vinography o tématu píše tady, upozornění přišlo od Fork + Bottle).

Francouzský vínoprůmysl si obecně vede nějak dobře. Kromě lobby v parlamentu EU se mu podařilo třeba i odvrátit hrozbu zákona o inzerci vína na internetu na vlastním trhu.

Jak chutná kolekce DRC z roku 2006? Vypráví nám o tom včelka Mája jménem Christelle Guibert, která si to přechutnala tady. Skočte po tom, ceny jsou příjemné!

O něco blíž k současnosti je strach z Bordeaux roku 2008. Pochyby vyvrátí Michel Rolland s tím, že ročník 2008 je něco mezi ročníkem 2005 a 2007. Prostě něco mezi fantazií a průserem.

A na světě už máme 15% vín se šrouvěrem (šroubovacím uzávěrem). O tom nás informuje Jamie Goode tady. Když už jsme u něj, mrkněte se na Jamieho blog, kde píše o nové klasifikaci levého břehu Bordeaux, kterou má na svědomí Liv-ex. Podle jejich zařazení si třeba Mission Haut Brion polepšili do první třídy, Chateau Palmer poskočil ze trojky do dvojky, deset vín vypadlo úplně a devět se jich přidalo. Zajímavý čtení.

Dala jsem do vína stejnou vášeň jako do svých filmů,” vysvětlovala v roce 2007 pornoherečka Savanna Samson důvod, proč její víno tolik chutná Robertu Parkerovi. Její hit se jmenoval Sogno Uno a v restauracích se pohyboval v cenách kolem 80 dolarů. Kdepak je mu (a jí) konec? (Článek je z New York Times, pro jeho přečtení se musíte registrovat. Ale nebojte, nic to nestojí a ani trochu to nebolí.)

Zajímavá diskuze o tom, jak má chutnat Pinot z Kalifornie, se odehrává pod článkem Erica Asimova. Musím říct, že Evropa z pohledu amerického konzumenta hraje celkem blbou roli. Staršího bráchu, co na jeho přednosti furt někdo ukazuje a vystavuje je na odiv. Kde končí patriotizmus a začíná chuť se (asi ne)dozvíte tady.

No a závěrem z domova. Umírněné pití vína prospívá vašim kostem, což je fajn. A čeká nás druhý díl komedie ze sklepů. Bobule dva se to bude jmenovat.

Kdy bude Robert Rosenberg dělat Fine Tawny Cabernet Clos du Řepy?

10 Comments
  1. Tomáš H. permalink

    jednou jsem měl LBV portský z J.Afriky – mimochodem bylo moc dobrý a to se od teďka už nebude moct importovat ? Co to je “late bottled vintage” ? Chráněné označení ? A není to ptákovina ?

  2. Myslím, že jde v principu o chránění místních a tradičních názvů. Přesně v tom duchu se vede dobrá diskuze na Vinography, kde ti Amíci, jak jsou větší patrioti, to nesou fakt těžce. Třeba jejich Chateau Montelena jede tuším od roku 1882 a furt se to jmenuje Chateau. Ale je fakt, že spousta jejich patoků se chce tvářit jako Bordeaux. Asi budou udělovaný výjimky tak, aby složitost systému a byrokracie mohla vesele růst 🙂

  3. p.j. permalink

    tokay-pinot-gris podle mne skončil v roce 2007. od 2008 už jen Pinot gris.

  4. p.j.: Hm, zvláštní. Mám tu hromadu alsaskejch ceníků s tokai pinot gris z podzimu 2008. Asi to chvíli trvá ten přechod 🙂

  5. Sajmik permalink

    Díky za odkaz na klasifikaci Liv-ex, je to výborný počin. Cena je vlastně dost “transparentní” kritérium třídění. A vlastně i pokud jde o “kvalitu”, tak nová klasifikace odpovídá dnešní realitě daleko více než ta z roku 1855. Další, “amatérské” klasifikace jsou třeba na BDE (http://www.forum.buveursdetiquettes.fr/viewforum.php?f=44&sid=ccce20c8558a0fc2696e1bc173b84af6), také zajímavé.

  6. p.j. permalink

    vinograf: no, však říkám, od 2008. takže můžeš všude najít tokaje až do ročníku 2007, ale tokay-pinot-gris kdo označí víno z ročníku 2008, tak už si zřejmě koleduje o nepříjemnost (ale vůbec bych se nedivil, kdyby to někdo udělal).

    jinak to není namířené jen na dovoz z non-EU, před pár týdny se na Petra, majitele kolekce etiket na ovine.cz obrátilo ministerstvo, že se pojedou do bruselu hádat o chateau a sur lie a že mají šanci to vyhrát jen kddyž dokážou, že tyhle pojmy se na etiketách vyskytujou tradičně už dloooouuuho. tak jestli by jim nějaké staré etikety s tímlhe nedohledal. tak možná uhájíme chateau mělník a bzenec (nevím, jak tradiční je to u valtic), ale sur lie (a nejspíš i všechno ostatní, cos jmenoval v hrabičkách) nám asi zatrhnou, to je až posametová záležitost.

  7. floriš permalink

    Hmmm, Chateau Mělník a Chateau Liboch (Liběchov) fungují už z doby kolem 1. války (světové).

  8. Sajmik: Díky za odkaz na další hodnocení!

    p.j.> Tak to je story teda. I když nějakej vztah k těmhle názvům nemám. Když vidím Chateau Bzenec, tak je mi to spíš k smíchu. Ne proto, že by v tom bylo něco špatnýho, ale protože zámek je krásný český slovo a chateau je jenom marketingová snaha, nic víc. A to bez ohledu na to, jakou má to spojení tradici.

  9. arx permalink

    a kde Vínográfíku budou rozdávat růžové brýle, aby to bylo kompletní? Já jedny měl, ale když jsem dělal v přístavu v Anse d´Arlet na jednom ze Závětrných ostrovů jednou v euforii výmyk na jakési dřevěné konstrukci, tato povolila, spadly mi ty brýle a ja na ně a bylo po nich.

  10. arx permalink

    ty voe to je xicht, ono to fakt funguje 😀

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS