Růžové importované pornohrabičky
Na světě je nový český portál o víně! Ale pozor (pohov), jen o růžovém! Roseportal.cz si klade za úkol vás vzdělávat v tématu rosé. Měli byste tu najít všechno o růžovém víně, regionech pěstování, odrůdách, technologiích i novinkách v oboru. Je moc fajn, že tam může přispívat kdokoliv (stačí registrace) a všechny články se dají komentovat. Pokud budete mít pocit, že některé texty na vás dýchají Vinografizmem, nemýlíte se. K edukativní části se zanedlouho přidá i e-shop výhradně s růžovkama. Jaro se blíží!
Včerejším dnem počínaje se nesmí v Evropě prodávat žádné americké víno, mající na etiketě slova jako: chateau, classic, clos, cream, crusted/crusting, fine, late bottled vintage, noble, ruby, superior, sur lie, tawny, vintage nebo vintage character. Napadá mě, co si myslí v Tokaji o Tokai Pinotu Gris třeba. Asi nic moc, protože Tokai Friulano už zakázali. Tak že by měla francouzská vinná lobby navrch nad tou italskou? A vůbec, co si myslíte o zákazech tohodle typu? Dokument zákona je v pdf tady, Vinography o tématu píše tady, upozornění přišlo od Fork + Bottle).
Francouzský vínoprůmysl si obecně vede nějak dobře. Kromě lobby v parlamentu EU se mu podařilo třeba i odvrátit hrozbu zákona o inzerci vína na internetu na vlastním trhu.
Jak chutná kolekce DRC z roku 2006? Vypráví nám o tom včelka Mája jménem Christelle Guibert, která si to přechutnala tady. Skočte po tom, ceny jsou příjemné!
O něco blíž k současnosti je strach z Bordeaux roku 2008. Pochyby vyvrátí Michel Rolland s tím, že ročník 2008 je něco mezi ročníkem 2005 a 2007. Prostě něco mezi fantazií a průserem.
A na světě už máme 15% vín se šrouvěrem (šroubovacím uzávěrem). O tom nás informuje Jamie Goode tady. Když už jsme u něj, mrkněte se na Jamieho blog, kde píše o nové klasifikaci levého břehu Bordeaux, kterou má na svědomí Liv-ex. Podle jejich zařazení si třeba Mission Haut Brion polepšili do první třídy, Chateau Palmer poskočil ze trojky do dvojky, deset vín vypadlo úplně a devět se jich přidalo. Zajímavý čtení.
“Dala jsem do vína stejnou vášeň jako do svých filmů,” vysvětlovala v roce 2007 pornoherečka Savanna Samson důvod, proč její víno tolik chutná Robertu Parkerovi. Její hit se jmenoval Sogno Uno a v restauracích se pohyboval v cenách kolem 80 dolarů. Kdepak je mu (a jí) konec? (Článek je z New York Times, pro jeho přečtení se musíte registrovat. Ale nebojte, nic to nestojí a ani trochu to nebolí.)
Zajímavá diskuze o tom, jak má chutnat Pinot z Kalifornie, se odehrává pod článkem Erica Asimova. Musím říct, že Evropa z pohledu amerického konzumenta hraje celkem blbou roli. Staršího bráchu, co na jeho přednosti furt někdo ukazuje a vystavuje je na odiv. Kde končí patriotizmus a začíná chuť se (asi ne)dozvíte tady.
No a závěrem z domova. Umírněné pití vína prospívá vašim kostem, což je fajn. A čeká nás druhý díl komedie ze sklepů. Bobule dva se to bude jmenovat.
Kdy bude Robert Rosenberg dělat Fine Tawny Cabernet Clos du Řepy?
jednou jsem měl LBV portský z J.Afriky – mimochodem bylo moc dobrý a to se od teďka už nebude moct importovat ? Co to je “late bottled vintage” ? Chráněné označení ? A není to ptákovina ?
Myslím, že jde v principu o chránění místních a tradičních názvů. Přesně v tom duchu se vede dobrá diskuze na Vinography, kde ti Amíci, jak jsou větší patrioti, to nesou fakt těžce. Třeba jejich Chateau Montelena jede tuším od roku 1882 a furt se to jmenuje Chateau. Ale je fakt, že spousta jejich patoků se chce tvářit jako Bordeaux. Asi budou udělovaný výjimky tak, aby složitost systému a byrokracie mohla vesele růst 🙂
tokay-pinot-gris podle mne skončil v roce 2007. od 2008 už jen Pinot gris.
p.j.: Hm, zvláštní. Mám tu hromadu alsaskejch ceníků s tokai pinot gris z podzimu 2008. Asi to chvíli trvá ten přechod 🙂
Díky za odkaz na klasifikaci Liv-ex, je to výborný počin. Cena je vlastně dost “transparentní” kritérium třídění. A vlastně i pokud jde o “kvalitu”, tak nová klasifikace odpovídá dnešní realitě daleko více než ta z roku 1855. Další, “amatérské” klasifikace jsou třeba na BDE (http://www.forum.buveursdetiquettes.fr/viewforum.php?f=44&sid=ccce20c8558a0fc2696e1bc173b84af6), také zajímavé.
vinograf: no, však říkám, od 2008. takže můžeš všude najít tokaje až do ročníku 2007, ale tokay-pinot-gris kdo označí víno z ročníku 2008, tak už si zřejmě koleduje o nepříjemnost (ale vůbec bych se nedivil, kdyby to někdo udělal).
jinak to není namířené jen na dovoz z non-EU, před pár týdny se na Petra, majitele kolekce etiket na ovine.cz obrátilo ministerstvo, že se pojedou do bruselu hádat o chateau a sur lie a že mají šanci to vyhrát jen kddyž dokážou, že tyhle pojmy se na etiketách vyskytujou tradičně už dloooouuuho. tak jestli by jim nějaké staré etikety s tímlhe nedohledal. tak možná uhájíme chateau mělník a bzenec (nevím, jak tradiční je to u valtic), ale sur lie (a nejspíš i všechno ostatní, cos jmenoval v hrabičkách) nám asi zatrhnou, to je až posametová záležitost.
Hmmm, Chateau Mělník a Chateau Liboch (Liběchov) fungují už z doby kolem 1. války (světové).
Sajmik: Díky za odkaz na další hodnocení!
p.j.> Tak to je story teda. I když nějakej vztah k těmhle názvům nemám. Když vidím Chateau Bzenec, tak je mi to spíš k smíchu. Ne proto, že by v tom bylo něco špatnýho, ale protože zámek je krásný český slovo a chateau je jenom marketingová snaha, nic víc. A to bez ohledu na to, jakou má to spojení tradici.
a kde Vínográfíku budou rozdávat růžové brýle, aby to bylo kompletní? Já jedny měl, ale když jsem dělal v přístavu v Anse d´Arlet na jednom ze Závětrných ostrovů jednou v euforii výmyk na jakési dřevěné konstrukci, tato povolila, spadly mi ty brýle a ja na ně a bylo po nich.
ty voe to je xicht, ono to fakt funguje 😀