Skip to content

Salónní hrabičky

by Ondra on March 6th, 2009

Devátý ročník Salonu vín otevřel pro veřejnost. Letos bylo do soutěže přihlášeno rekordních 492 vín ze 114 vinařství. Z bílých odrůd nejvíce uspělo Chardonnay, z červených odrůd pak Frankovka, Dornfelder a Svatovavřinecké. Z hlediska jakostních kategorií převažují pozdní sběry a výběry z hroznů. Byl jste někdo?

Americký vínoblogosvět žije dalším ročníkem Wine Blog Awards. V celkovém pořadí to zatím vypadá na to, že zase vyhraje Alder s Vinography, nejlepší psavkyní bude asi Alice Feiring na In Vio Veritas. Tom Wark z blogu Fermentation, který ceny založil, dokázal všechny docela pěkně pobláznit. Volí se tak, že ze 70% hlasuje lid, ze 30% pak výběr utajených nezávislých expertů. Zřejmě tam bude Tom sám a pak asi někdo ze sponzorů. Těmi jsou Riedel Crystal, OpenWine Consortium a Mutineer Magazine.

Wine Spectator má pěkné video o Bordeaux ročníku 2006. Vinaři a majitelé mluví o jeho průběhu a záludnostech. Výsledek? Klasický ročník, který trpí jen srovnáním s fenomenálním rokem 2005. Jinak naděje po všech stránkách. Kolik máte naskladněno?

Ach, posteskl si Eric Asimov z New York Times. Proč v asijských restauracích není větší nabídka vín! Naprosto souhlasně s ním souhlasím a volám: Ano! Rieslingy, Tramínky a hlavně bublinkýýýýý! A slaďákýýýý!

Pokud se budete koukat na telku a budou zrovna dávat reklamu na alkohol, bude mnohem větší pravděpodobnost, že po alkoholu sáhnete. Reklamy manipulujou, ne? Vědci z Holandska na to právě přišli. Pravda je, že to neplatí jenom u alkoholu. Třeba sledování bondovky u mě vyvolává neodolatelnou touhu mít ty hodinky s vestavěnou ponorkou, skládací vrtůlník v batohu a několik blondýnek s prsama po sem. Hm?

Ve Skotsku už to došlo nějak daleko. Prý je tam šokující míra nadužívání alkoholu. Píšou to na Novinkách. Takže se rozhodli omezit reklamu. Takhle ta zpráva vypadá fajn, ale přijde mi, že se kolem Evropy nějak stahují antialkoholní mraky. Inu, nejvyšší čas začít vyrábět vlastní víno.

Několikrát jsme poslední dobou narazlili na problém hodnocení vína, až nám z toho vznikla taková divná nálada. Jasný je, že nikdo nemá pravdu a nikdo to nemyslí zle. O tom, jak vůbec víno posuzovat a hodnotit, je další příspěvek Grape Radia. Když vám to voní a chutná, je to dobrý víno. Aspoň tak to ta paní říká. A prej nemáme dost sebevědomí. Pravdaže.

Božolé nám trpí. Po osmdesátých a devadesátých letech, kdy se z mladého vína stal fenomén, dneska jeho pití upadá. Zapomínáme, že existuje nejen Beaujolais Noveau, ale i Beaujolais Cru a to už může jít o pití na vážno. Článek o revivalu jednoho regionu přinesl Time tady.

A nebyl by to Gary, aby neměl tenhle týden nějakou zajímavost. Na návštěvě u něj byli Peter a Rebecca Work z vinařství Ampelos (ne ten náš ale) a mluvili o blendingu. Teda o míchání výslednýho produktu z odděleně kvašených moštů. Všechno Pinot, pokaždý trochu jinak. Bez zajímavosti ani není, že mluví trochu o klonech Pinotu a vlivu klonu na chuť. První část je tady, druhá tady. Ale ten pán v tom klubouku je nějakej divnej.

Co budete dělat o víkendu?

3 Comments
  1. Víkend je jasnej! Hurááá do vinnýho Slanýho 🙂

  2. V Salonu jsem zatím nebyl, ale už se k němu trochu vyjadřoval u sebe. Nic z Čech a dominance Chardonnay nad odrůdami, co tu mají větší tradici, se mi dvakrát nelíbí. Ale třeba mne ta vína na místě přesvědčí :o)

    Bordeaux 06 jsem naskladnil nečekaně hodně, právě proto, že je to takový ten “normální” ročník 🙂 Alespoň budu mít zásoby na pití v letech nadcházejících :o) A v nejhorším, když to teďka dostává ty docela fajn recenze a i Parker u leckterých vín zvednul výrazně body, něco odprodám :o)

    A víkend bude Slaný 🙂

  3. Chardominace mi taky přijde zběsilá, ale nijak zvlášť divná vzhledem k módnosti odrůdy celosvětově. A vidíš to, dneska už se všichni rozplývaj i nad Ch z Karlštejna. Vlastně proč ne, vždyť je to Burgund, ne? Hergot, nemám to nakonec vysadit na zahradě? 😀

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS