Skip to content

Akce Piňot 2004

by Ondra on February 2nd, 2009

Rozkaz zněl jasně. Nesmí projít. Ani jeden Pinot z Čech a Moravy z roku 2004, co by se naší divizi dostal do spárů, nesmí zůstat bez názoru, bez srkání a žmoulání, bez pokapanýho koberce. Všechny jsme museli rozložit na elementární částice, vůně a chutě, vyextraovat jejich smrádky, popsat, ohodnotit, prodiskutovat. A nevzbudit děti.

To máte tak. Clive Coates se vždycky dohodne s Becky Wasserman, sejdou se u ní doma v Bouillandu s partou kamarádů a prokousávaj se Burgundskem, co je mu zrovna deset let. Jak nám ten ročník vypadá, jak nám stárne, drží se, ztrácí se, vyhlazuje, jemní a vláční. Proberou se místní drby, zastaví se Francois Faiveley a otevře Corton z roku 1923, někdo donese Le Musigny 1949, ale to všechno jen tak na okraj. Hlavně se ale chutná, a to je celkem dřina.

Pavel Jelen se rozhodl tuhle kratochvíli dělat u nás, ale vzhledem k masochizmu a sebemrskačství si vytknul horizont pouhých pěti let. Máme leden 2009, a tak bylo načase se podívat na modely z roku 2004. Loňská akce se podle účastníků moc nepovedla. Ročník nezatáhnul, většinou se to prý nedalo pít. Letos to bylo tak napůl.

Většina ze šestnácti vzorků měla evidentně to nejlepší už zasebou, pokud vůbec někdy měla něco dobrýho před sebou. Halt nejsme Burgundsko, no. Pár věcí ale bylo docela fajn a při životě, dvě totální zkaženice a něco bylo prostě hodně daleko. Chutnalo se naslepo, ale na obhajobou zúčastněných je třeba říct, že všichni poznali ve všech případech odrůdu i ročník. Ti lepší z nás pak občas i barvu.

Co se teda pilo:
• Vinné sklepy Maršovice, Jezeřany-Maršovice, Široká – zemské
• Vinselekt Michlovský(řada Dowina), Násedlovice, Nová hora – pozdní sběr, barrique
• Patria Kobylí, Kobylí, Sovinky- pozdní sběr
• Vinné sklepy rodiny Špalkovy, Chvalovice, Dívčí Hora – jakostní
• Stapleton-Springer „Roučí“, Čtvrtě a Trkmanska lehce říznuté vavřincem) známkové jakostní
• Tanzberg, Novosedly, Růžová hora – pozdní sběr, barrique
• Vinařství Popela, Perná, Kotelná – pozdní sběr
• Zámecké vinařství Roudnice (zřejmě Blahotice nebo Labské vinice) – jakostní
• Vinařství Kosík-Tvrdonice (zřejmě Tvrdonice, Nové vinohrady) – jakostní
• Vinařství Kovacs, Nový Přerov, Na štrekách – pozdní sběr, polosuché (6,7g)
• Jedlička-Novák, Bořetice, Terasy – pozdní sběr
• Maňák, Žádovice, Fěrunk – pozdní sběr
• Vinařství Marcinčák, Novosedly, Růžová hora – pozdní sběr, barrique
• Mikrosvín, Mikulov, Za cihelnou – pozdní sběr
• ŠSV Pavlovice, velké Pavlovice, Nadzahrady – výběr z hroznů
• Zámek Mělník, Vehlovice, Labská – pozdní sběr

A jaký to bylo?

Nejmíň mi chutnal Marcinčák s úplně nepinotovou barvou, evidentně dobarvenou, nuda bez nápadu a vtipu. Moc mě nesebral ani Maňák a Jedlička s Novákem, bylo to unavený a mdlý. Chateau Dowina od Miloše Michlovského mi padá do stejnýho pytle z jinejch důvodů – to je prostě na mě MOC. To není víno, to je žvejkačka. Všichni hodnotí vysoko, já to nedokážu polknout. Hustá nabušená tekutina pro mě nemá ani špetku elegance.

Kosík a Špalek mají vady, u Špalka je to jenom korek, u Kosíka něco navíc – ještě snad utopená myš (nebo vinař). Moc mě navzal ani Kovacs, kyselina (pokud kdy byla) už nebyla a cukr vystupoval až lepkavě. Zvláštní styl má Roudnice – chutná to jako dřevo, voní to jako dřevo, všichni tipujou Vinselekt.

Nejlíp mi tak skončilo trio Tanzberg, Mikros a kupodivu Popela. Mikros je už trochu za, škoda, že nepadnul před rokem. Pořád má ale krásný ořechy a živočicha. Tanzberg má naopak ještě něco před sebou, pěknou kyselinku i tříslo, dobře se drží. V Popelovi se s ostatníma zase neshoduju. Já tvrdím, že je to elegantní, všichni zas, že je to řídký. No tak jsem jim to vrátil za toho Michláka prostě, potvorám. Názor je názor, že jo. A nejlepší je udělat si svůj.

Poučení z krizového vývoje? Příští rok by mělo dojít na superročník 2005. To bude asi ještě živý. Jinak mám dojem, že by podobným akcím prospěl krok o rok vzad, ubrání roku prostě – z pěti na čtyři. Jinak tahle seance bude pořád připomínat nešťastný kašpárkův hrobeček.

Váš nejlepší a nejhorší Pinot 2004?

2 Comments
  1. p.j. permalink

    To právě vůbec né! Žádný (k)rok vzad. Tady vedou vinaři a jejich svazy a centra pořád velkohubé řeči o tom, jak se naše vína světovým vyrovnají, jak Ti francouzi jen cenu napálit umí, nic víc, tak tady se po pěti letech pozná, co z té současné produkce má jen jepičí život spotřebky pitelné do roka, do dvou, a co z toho má dlouhodobou vážnost a pohled za horizont sezónního (salónního) trendu. že na sítu zbyly z šestnácti jen jedno dvě vína? Tak to prostě je. třeba se někdo chytne za čumec a začne to řešit, třeba za deset let budem vzpomínat na ta léta, a mlaskat pochvalněji. Nebo to dokonce zvednem časem na těch deset 🙂 Mimochodem: to, co chutná Coates po deseti, jen zřídka bývá v optimální dobu. většina těch vín bývá předčasně zabitá, další desetiletí se ještě vylepšuje, jenomže oni toho mají každý kartón, takže jsou v klidu. přesto tu degustaci nešoupnou o dva tři roky dál, protože…protože i tak (právě tak) ta degustace má smysl. jinak sám sepíšu článek na ovine.cz ve výhledu…měsíce. Přibližně. Poipelu Ti neberu – cením si, když si někdo umí smysluplnně uhájit své i přes tlak většiny.

  2. p.j.: Takhle vzato máš asi pravdu. Zase jsem kladl přehnanej důraz na ty chudáky, co to budou pít. Já nezbeda!

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS