Skip to content

Radosti venkovana, strasti burana

by Ondra on January 28th, 2009

Byvše venkovanem, snažím se vychutnávat si to, co mi život ve městě odpíral. Lovím v ořeší, mlčky přikládám ruku k dílu a zase jedu dál, chodím tisíc mil, nenechávám na kameni kámen, nosím vlasy trávou zavázaný a za uchem květ, postávám a směju se času, dávám si skleniček pár a možná budu brzo kolíbku dělati, do dřeva netíti.

Ten vzduch! To vždycky dýchám zhluboka, aby se mi roztáhl hrudní košíček. Ale ty lidi! Nasednou do auta, jedou nakoupit, do práce, do divadla, přijedou zpátky, dálkově otevřou brány svejch paláců a zajedou do garáží s kobercema, aby se jejich vozítkům neušpinily kola. Přepadá mě nějak rozmrzení z toho, že venkov není venkovem v tom pravým slova smyslu. Že lidi nechovaj králíky a slepice. Že místo aby pili vodu ze studny na zahradě, jezděj do Lidlu pro balenou. Že se nekoupou v Berounce a nezajímaj se o historii místa, na kterým si postavili barák.

Řevnice a Dobřichovice, to byly tradiční vesnice tak před stopadesáti lety. Pak se sem začala valit Praha na letní byty a styl žití se logicky proměnil. Slepice vytlačily lehátka, krávy slunečníky. Z obecní pastoušky se stal domov důchodců, z prasečáku diagnosťák. Na poli vedle obecní cesty vyrostlo ESO a vedle něho nově Lidl. Ten tam je sice venkov, ale plíce Hřebenů a Brd dýchaj pořád stejně. A do Berounky se vrátili pstruzi.

Přijde mi ale, že v souladu s modernizací světa vzniká nepřímo úměrná síla, snažící se o odproštění se od (aspoň některých) záležitostí moderního života, jako jsou éčka, mražený jídlo, víno z druhýho konce světa, borůvky v únoru, brokolice ze Španělska a česnek z Číny. Jenže ať se snažím jak se snažím, nemůžu tady narazit na potraviny od místňáků. Copak tu už neexistuje prodej ze dvora? Copak tu nikdo nemá políčko a na něm pár řádek brambor? Česneku, aby chudák nemusel jezdit takovou dálku?

Ještě nedávno jsem kupoval králíky od souseda. Vlastně šlo o výdobytek prvobytně pospolný – výměnnej obchod. Králík za Bechera. Soused už je ale pár let na pravdě Boží a jeho syn králíky zrušil. Snědl. Co dál? Brouzdám vilovou zástavbou, kývou na mě satelity a chladiče plechovejch miláčků. Tady nikdo králíky ani slepice nepěstuje, to je jasný. Mám s tím začít sám?

Dá se obejít supermarketovost? Znáte někoho, kdo na Dolní Berounce chová králíky nebo slepice a sem tam by něco prodal? Nebo pěstuje brambory, česnek, baklažán…?

24 Comments
  1. p.j. permalink

    Doporučuju se obrátit na svaz Pro-bio (www.pro-bio.cz), mají adresáře biozemědělců, třeba bude někdo i v okolí. v dřevních dobách, kdy ještě nebylo tolik bioprodejen, fungovali jako taková primitivní zásilkovka, každý si od zemědělců z okolí Prahy objednal, co chtěl a dvakrát týdně to bylo k vyzvednutí někde. ale dneska je asi nejlíp zajít třeba do Albio na Smícháči nebo na pravidelných biojarmarcích v Toulcově dvoře navázat osobní kontakty se zemědělci, i když teda u obou je na můj vkus dost zboží dovezeného z dalekých zemí. ono asi nejlíp začít něco pěstovat či chovat sám a pak to případně měnit s podobnými nadšenci. protože ono to s těmi mýty o vesnických vajíčkách se žloutkem jak pomeranč je taky tak trochu…co se pamatuju z dětství, tak vesničani zcela brutálně svá prasata krmili zeleně plesnivými chleby, šlichtou, z které se mi dělalo na zvracení, v malých chlívcích bez oken, králíci a drůbež sice přes léto byli na trávě, ale v zimě se přikrmovalo granulema nakradenýma v JZD.

  2. arx permalink

    p.j.: no jo, vesnicka idylka muze byt nekdy docela divoka kdyz se nahlidne pod poklicku. nejlepsi reseni bude zacit neco delat sam, neco co jini zatim nedelaji a delaji neco jinyho, pak to smenovat. Uvazuju ze zacnu pestovat nutrie – maji vytecny maso, lepsi nez kralici a nikdo se jim treba u nas nevenuje…dve slepice jsme na zacatku roku koupili za 1,6 milionu (a k tomu jako zavdavek pekne venkovske staveni se zahradou a sklepem) a tak vejce uz nekupujeme…a taky konik ci aspon mula by bodla…a nejaky vozik za nej…at se furt vsude nejezdi autem. studna tam je, pec na chleba, udirna…a do lesa dohodim kamenem. Mimochodem, v zahrade je pekny sklep hlobeny v piskovci, nechcete nekdo zdarma za odvoz a za kutani kvalitni stukatersky tretihorni pisek na omitky?

  3. lucianka permalink

    Mam obavu, ze situace je stejna v celem prstenci kolem Prahy 🙁 tedy i smerem na jiho-vychod… Globallidlovizace probiha vsude 🙁

  4. arx: jdi do nutrií, už se těším na nabídku specialit :o)

  5. Luboš permalink

    To jsem si zase dušičku potěšil…nejsem v tom sám!

  6. p.j.: Pro bio už jsem sjížděl, je to pech. Tady si každej radši postaví vilu, než aby měl na zahradě nutrie. Já jsem myslel od souseda ze zahrádky, ale máš pravdu, že se to taky krmí kdoví čím.

    arx: Já jsem uvažoval o ovečce na zahradu místo sekačky. Ale bojím se, že by jí bylo smutno nebo že by spadla chuděra do bazénu. Hele a písek se nám bude hodit. Já se u tebe příště stavím s pětitunou, jo?

    lucianka: Zkusím sbírat zkušenosti a udělat třeba i nějaký adresář. Uvidíme, co z toho vyleze.

  7. vinograf: jeden tip na pridani do adresare – Kozí farma Krasolesí (www.krasolesi.cz)

  8. na strankach neni zatim nic o syrech, protoze to neni stale oficialni vyroba, ale letos by se to mela naplno rozjet

  9. kovalam: Díky za tip! Je to sice trochu dál, ale i tak.

  10. Evas permalink

    arx: až budou ty domácí nutrie tak akorát, hlásím se jako zákazník 🙂

  11. arx permalink

    evas: no ja, ale ja nejsu od prahy, devcico…to bys mosela jit hodne daleko nez by ses u nas dobuchala…nutrie-uvidime. manzelka je nechce (pripominaji ji krysy, ktery jsem kdysi uspesne choval), ale treba se to podda

  12. Evas permalink

    arx: no tož si udělám výlet, ne? Dyť ta naše republika je strašně malá. Pro svět jsme všichni “od Prahy” 🙂

  13. babica permalink

    Kolem Dobřichovic to docela znám. Ale u řeky nic nehledejte. Musíte do zapadlých, divokých zón jako jsou Vonoklasy (tam ale bacha, maji na katastru onu studnu z majora Z.), Mořinka, Korno, Neumětely… A daleko to taky nemáte do sídla firmy Country Life u Berouna…

  14. Evas permalink

    Vinográfku můj drahý, včera jsem se trochu zlila a vzpomněla jsem si na tebe a tvůj nebetyčný idealismus. A rozhodla se, že ti musím napsat. Že to, co píšeš jsou strašně strašně strašně naivní představy člověka z města o životě na vesnici 🙂 Nic ve zlém, ale to mě skoro třicet let pěkně s…štvalo, tyhlety představy měšťáků, jak že se nám to na těch krásných, samozásobitelských vesničkách úžasně žije. A ještě k tomu skoro zadarmo, vždyť si přece všechno vypěstujeme, odchováme, zastřelíme a vylovíme v rybníce a ještě k tomu nám stačí jedny tepláky, gumáky a vůbec, i pytel by stačil, takže vlastně ušetříme za hadříky, že jo 🙂 Přála bych všem takovým naivům pár měsíců života v podhorské vesničce o padesáti obyvatelích, kde tohleto všechno opravdu funguje. Ale kromě toho tam nefunguje absolutně nic. Nejbližší obchod je 30 kilometrů, autobus projíždí denně jen jeden a ještě k tomu na znamení, sníh tu díru odřízne na několik dní od světa, děckám nehrozí žádné zájmy, kroužky, sporty ani hudebky, protože kdo by je kam vozil (a čím a za co?), pošta tam nejezdí a mobily nefungují 🙂 Kolikrát se tak asi lidi dostanou odtud do kina? Na koncert? Na wine week a degustační turné po Burgundsku? 🙂 Vyměnil by sis to s nimi, abys mohl dostávat od souseda vajíčka za jabka a okurky nakládačky za králíka?

  15. Evas: spise jsem se nechtel ani zapojit, ale napsala jsi to hezky i za me – a navic asi i pravdive – i kdyz krute ci smutne.
    prilisny ‘idealismus’ muze byt IMHO az likvidacni. idealni je tak nejak to skloubit dohromady – odmitnutim fungovani teto soucasne spolecnosti pouze chvilkove relaxovat, zahrat si o vikendu na poustevnika, na par metrech si neco pestovat pro vlastni potrebu a tim se tesit se sousedama pri vymene paprik za rajcata, ale urcite neni dobre se snazit od ni uplne odriznout 🙂

    m.s.

  16. Evas: Evi, to ses teda musela pěkně zlejt, že sis vzpomněla na můj idealizmus! A přitom zrovna v takový vesnicče, o který píšeš, máme chaloupku. A máš naprostou pravdu, to je všechno jinak. Ale já od vesnice nečekám, že tam bude aquapark, koncertní síň a opera. Jen mi přijde, že dnešní vesnice postrádá vyžití města a zároveň ztratila i kouzlo venkova.
    Vůbec mi nejde o odříznutí se od civilizace a rejpání se v zemi, žraní kořínků a lovení divý zvěře. A nejde ani tolik o to bio. Z toho se vůbec stává nějaká póza. Ale radši bych jedl česnek z nedaleka, než z Asie. A nebo brambory z Polska, rajčata z Holandska, kukuřici ze Španělska, špenát z Itálie. Chápu, že to nejde v Praze na Vinohradech, ale mohlo by to jít tady.
    Stačilo by šikovně sdružit lokální pěstitele a udělat jim místo, kde jednou tejdně prodaj svoje trofeje, ne? V Brně to funguje dobře, ne?

  17. Evas permalink

    Vinograf: Ale dyť jo. Máš recht. Kouzlo vesnice je pryč, ale to pořád mluvíme o okrajích Prahy. Praha je prdlá. Jiná než zbytek té naší pidirepubliky. V Brně (a na té mojí nenáviděné i milované severní Moravě) to funguje, ale tady nám to už nikdy fungovat nebude. Přesunula jsem se z takové díry, co jsem popsala, do podobné “vesnice” jako ty. Abych tu mohla stejně jako ty remcat, že to není ono 🙂 Ale to je daň za přepych, že můžu do Prahy, kdykoliv se mi zlíbí.

    Čínskej česnek nenávidím. Hodláme stavět baráček. Česnek bude jedna z mála plodin, které hodlám vypěstovat (nebo se aspoň pokusit). A rajčata. Bože, jak já nesnáším ty plastový oranžový koule z Alberta! Tak až to nastane, můžeme něco směnit 🙂 Ale zemáky pěstovat nehodlám 🙂

    Vinný pavouk: Díky za podporu. Souhlasím s tvým “skloubením” 🙂

  18. Stačilo by šikovně sdružit lokální pěstitele a udělat jim místo, kde jednou tejdně prodaj svoje trofeje, ne?

    tak v tom s tebou musim souhlasit… byvale klasicke trznice mi celkem chybi 🙁 ale v jakz takz funkcni trzni spolecnosti to asi nebudede az tak problem toho ze by se nedalo sdruzit, ale spise neni ta spravna oboustranna motivace?

    V Brně to funguje dobře, ne?

    myslis zelny trh? 😉 nebo neco jineho?

    m.s.

  19. -69- permalink

    Evas,tož příště až dojedeš,tak žádný Hubertus od Armaniho,ale pěkně gumáky a tepláky.Vaťák možeš nechat doma,u nás je přece enom teplejš než na seveře.Nejakú dřinu už ti vymyslíme,ať si připomeneš domov.
    Na mail ti odpovím,enom co prověřím jak to s tem otevřenýma sklepama bude.Vypadá to ,že budú na dva dni,a budú zaráz v Hruškách ,Moravskej aj u nás,tak by ten nocleh byl nejlepší u Vašíčka v Prušánkách,ten je u prostředka,a na kole je to všade 5km.

  20. Evik permalink

    Tak jestli tomu dobře rozumím, vy máte bazén, chlupu a vyčítáte sousedům, že mají to samé a že stejně jako vy nechovají králíky a slepice a nepěstují rajčata?
    Bydlím tam co vy a kdybych jen mohla, hned udělám na zahradě rajón pár slípkám, leč nejsem jejím pánem, tak nemohu, stejně jako se zeleninou mám utrum, neb nám tu zahradničej sousedi jen pro VLASTNÍ potřebu:-((( Ale i tak si vychutnávám kouzlo vesnice – do krámu v teplácích na kole, které je netřeba zamykat, v létě se rochtat v Berounce – mně je tu prima, bez bazénu, bez vily a těm kravaťákům, co jezdí autem i na cvičák, se v duchu směju.

  21. hores permalink

    Ondro, tys udeřil kladívkem o hlavičku: “Stačilo by šikovně sdružit lokální pěstitele a udělat jim místo, kde jednou tejdně prodaj svoje trofeje, ne?”. Dokud se šikovně kdokoli nesdruží sám, nikdo to za něj neudělá a ten, kdo má být či mohl by být takto sdružen ku prospěchu svému, prostě bude působit buď jako nýmand, solitét a donkichot. Takhle vypadá celá naše republika, rozvrácená, chaotická, neukotvená v tradičních hodnotách, prostě postbolševická.

  22. Evik: Hergot, vy jste se do mě pustila, to je správný. Ale na svou obranu musím říct, že jsme tady od října, takže se teprv rozkoukávám. Měli jsme tu sice za řekou chatku, ale to je lufťařina, že jo… Tak sousedi vám zahradničej na vašem pozemku pro vlastní potřebu? To je teda nechutný. A ani králíčky nesmíte mít? Ani nutrie?

    hores: No ale ta pobídka by přece mohla vzejít z místních úřadů, ne? Třeba v Dobřichovicích u Plyn boudy je takovej plácek, je to hned naproti obecnímu úřadu. Tam by se mohla v sobotu dopoledne prodávat zelenina. Obec by jim to místo mohla dát zatím grátis, na podporu turistickýho ruchu. Nebo v Letech na návsi, ale to je zastrčenější, tam by to neregistrovala through traffic na Karlův dvůr.

  23. 20, Evik – tleskám, i když si dovedu představit, že za část emocí může pozdní doba příspěvku. Já jsem Vínografovo Chateau viděl jen na fotkách, teď v zimě myslím nikoho nezve do té své chalupy s bazénem, každej by tam nastydl :o)
    14, Evas – musím se zastat Vinografa a tradičních hodnot! Co jsou kroužky v Praze proti destrukci rodin, co je pohodlí a blahobyt proti odcizení? Bartovská harenda je to správný místo! Rozlišujme mezi boháči, kteří mají momentálně nedostatek hotovosti a chudáky s vysokými platy. Proberem to někdy u vína…

  24. Evas permalink

    Sklenička: beru tě za slovo 🙂

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS