Skip to content

Jak správně degustovat víno (a jak se naučit machrovat)

by Ondra on January 21st, 2009

Dovolte mi, abych vám představil stručný manuál ke zvládnutí základních degustátorských kroků, po jejichž osvojení budete rovni těm nejlepším sommeliérům. Nebojte se do toho nastoupit po svém! Pomůže vám náš obrázkový manuál s video ukázkami. Po absolvování tohoto kurzu můžete zejména následující:

  • Machrovat na číšníky a somíky
  • Machrovat před kámošema
  • Machrovat doma

Kromě sebevědomí a mírné hladiny krve v alkoholu budete ke zvládnutí našeho rychlokurzu potřebovat následující položky:

  • Osobu degutátora (jednou).
  • Degustační láhev (počet záleží na vaší šikovnosti).
  • Skleničku (s malým “s”).
  • Okolní svět bez vývrtky.

Jste-li v náruči přírody, pomožte si takhle, jste-li na párty, šikovnou ženu můžete využít takhle, pro domácí osamocení můžete použít kladivo nebo aspoň botu.

Povedlo se? No vida! Už to máte skoro za sebou. Teď si nalejte a následujte naší figurantku. Tou je pro dnešní den Lucka Martišková, která pro vás kreslí Vinograf. Rozhodla se z profesionálních důvodů projít kurzem jako první.

1. Nejdříve pozorujte znaleckým okem barevné odlesky.

2. Zaměřte se na meniskus. Ten je v koleni.

3. Přičichněte a dejte tváří najevo, jaké tóny ve víně obdivujete.

4. Vypláchněte si chrup.

5. Zavtvařte se znalecky a v náhodném pořadí si mumlejte slova jako: hmm, málo otevřený, teplota, tyhlety skleničky, oivka, ale zajímavý, chytá to trochu, hmmm, takovej ten, ale jo, docela, to mi připomíná, není to nějak, hmmm...

6. Zhluboka se napijte ještě jednou, vyplivujte vždy DOVNITŘ!

7. Zatvařte se ještě znalečtěji a zároveň shovívavě (pokud je láhev někoho, kdo čeká na vaše hodnocení) nebo uznale (pokud je láhev vaše) nebo ambivalentně (pokud nevíte, kdo ji donesl).

7. Zatvařte se ještě znalečtěji a zároveň shovívavě (pokud je láhev někoho, kdo čeká na vaše hodnocení) nebo uznale (pokud je láhev vaše) nebo ambivalentně (pokud nevíte, kdo ji donesl).

(Pokud máte problém s vyjádřením emocí, učte se zde.)

Po druhém napití přichází vaše chvíle. Mluvte o pobytech ve Francii, Itálii, na Moravě. Používejte slova chateau, Bordeaux, Piemont, Šobes. Tvařte se chápajícně a na šplechty druhých vždy odpovídejte stylem: “Ano, chápu. Taky mě to dřív chutnalo. Ale člověk se vyvíjí a časem mu tyhle chutě přestávají stačit.” V zápětí ale dotyčné osobě položte ruku na rameno a omluvte se: “Ale to nemyslím nijak zle! Naopak. To je přece hrozně fajn, že ti to chutná. Aspoň tolik neutratíš.”

Ve chíli, kdy vám společnost už dokonale visí na rtech, dbejte, abyste vypadali pokudmožno skromně. Používejte slova jako terroir, půda, klima, specifické, mineralita, hloubka, osobnost, neupozorňuje na sebe, vyvážené, elegantní, rafinované. Koukejte se do země a občas zvedněte oči, abyste našli podporu u ostatních. Mluvte o zkušenostech (nikdy ne vlastních), o úctě k přírodě, k tvrdé práci vinařů, o nevděčných zákaznících a nactiutrhačných kritikách. Přidejte uštěpačnou poznámku na ty blogery.

Když už je budete mít pevně v hrsti, omluvte se a na chvíli se vzdalte. Dáte společnosti možnost vyměnit si překvapené pohledy a pár slov typu: “Teda, sem nevěděl, že von do toho tak dělá. Té celkem hustý.”

Časem se na vás ostatní začnou obracet s prosbou o radu. Pak jste vyhráli, kurs absolvovali úspěšně a konečně můžete MACHROVAT!

Kdy naposledy machroval někdo na vás?

5 Comments
  1. Tomáš H. permalink

    Věrnej článek… opravdu jak ze života

  2. p.j. permalink

    Tto nééé, to nemůžeš tak hle provařit všechny moje triky! Teď abych vymýšlel strategii, jak mezi samejma machrujícíma namachrovat ještě víc a pokud možno nejvíc.

  3. pedrósa permalink

    Jééé, tak to je dost přesný! xichty mi jdou taky dobře, ale ty řečičky ještě moc zmáknutý nemám. co nějakej manuál pro začátečníky?

  4. Tomáš H: Že jo! Inspiroval mě p.j. 😀

    p.j.: Nedá se nic dělat. Ale za dobrou Burgundu ti poradím, jak na ně, prevíty.

    pedrósa: Dobrej nápad. Už jdu na to. Bude se to jmenovat: “Úvod do plkací strategie.”

  5. Evik permalink

    Díky za rady, večer mám babinec, hned je vyzkouším:-))

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS