Skip to content

Shalom, Tesch. Četli už Kurýra?

by Ondra on January 14th, 2009

Psal se rok devadesát jedna a já byl zatlučenej jak nivelační kolík. Žili jsme v tý době na jednom americkým maloměstě a po škole, ze který nás přivezl žlutej školní autobus, se nedalo dělat nic jinýho, než čumět na telku nebo jezdit na kole a sbírat odhozený plechovky podél cest. V obchodě za ně dávali pět centů za kus a mohli jste si takhle nasbírat i na první kytaru. A telka, to byla hlavně MTV.

V tý době frčely koncerty unplugged (mimochodem – jak se překládá slovo unplugged?). Muzikanti se sešli na pódiu bez vychytávek moderní techniky. Akustický kytary, žádný moc hejblátka a světla, žádná šou. Všechno jim šlo přímo z rukou, bez berliček a efektů; rovnou se pak poznalo, kdo dělá opravdickou muziku.

Fascinovaně jsem zíral na koncert Pearl Jam. Kolik energie dokázali tihle kluci ze Seattlu vysršit na naprosto omráčený publikum, to nebylo k víře. Stříkal z nich pot, pršely z nich kusy hlasivek. Eddie Vedder byl v tranzu od počátku do konce a jeho indiánská babička na něj musela bejt strašně pyšná. Možná právě kvůli němu se s tou marmeládou vařila.

Syrovou energii, kterou tenkrát koncerty unplugged představovaly, žužitkovaly o patnáct let později kapely New Acoustic Wave. I jim šlo primárně o hudbu bez příkras. O syrovost, nepřetechnizovanost, o ryzí vyjádření lidí, hudebníků, nezávislost na kultuře stadiónů a gigantózních koncertních mašinérií. O hudbu, kterou si můžete vzít do Stromovky a strhne vás stejně jako třeba Joe Zawinul na Hradě.

A stejně tak jí pochopilo i pár vinařů. Dobře, je v tom marketing jako svině. Ale stejně – víno, který o sobě hlásá, že vzniklo ultratradiční metodou, neřízeným kvašením a tak, to už je marketing na druhou. Většina lidí totiž slyší na pravej opak – na nejnovější technologie a špičkovou moderní linku.

Martin Tesch udělal víno pro nerdy (mimochodem – jak se překládá slovo nerd?). Jmenuje se Riesling Unplugged. Nebere si servítky a servíruje vám pěkně petrolejíček, houby, krev a kov, to celý zabalený v parádní kyselince, až se vám jazyk blekoce. Ale váhu, jakou má! Hustou, žvejkavou konzistenci, masivní skupenství prostě. To všechno, v kombinaci se screwtopem (mimochodem – jak se překládá slovo screwtop?) a cenou pod dvě stovky, z něj dělá špičkovej kabinetní Riesling z Nahe.

Víc unplugged vín! Míň světel a techniky! Víc přirozenosti. Víc akustiky. A míň hejblátek!

Vadí vám, když vás někdo manipuluje?

14 Comments
  1. p.j. permalink

    tohle je hrozně těžký nebejt manipulovanej. to by sis musel objednat taxíka, zavázat si oči, poručit mu, ať tě zaveze do nějakýho šopu, kde mají vína, pořád se zavázanejma vočima naslepo hrábnout do polic a doma to chutnat taky anonymně. a nikomu o tom pak neříkat. jinak je pak už všechno manipulace: moje nekritický vychvalování Burgundska, Tvůj článek vyzdvihující určitý typ vína nad ostatní… i vinař by ti měl asi jen správně podat mlčky sklenku ,jinak už ti něco cpe do hlavy. jasně, průhledný marketingový řečičky, uměle vyvolaný humbuk, to už dnes odhalí kdekdo. ale ty jemný každodenní nenápadný manipiulace na nás prší ze všech stran. někdy se tomu vzepřu, ovšem výsledkem je, že pak nevěřím nikomu a ničemu.musím svědomitě říct, že čím hlouběji se zabývám vínem, tím víc leváren a nízkejch věcí rozkrývám. čím dál tím víc je nutnost se nad všechno povznést, shrnout to všechno za sebe, namátkou něco otevřít aniž bych se namáhal přečíst etiketu, zavřít oči a vypnout. odpojit se. this is unplugged…

  2. screwtop = šroubovací uzávěr Nebo se pletu?

  3. p.j.: v tom případě, pokud na ty Pinoty 2004 nezvládnu dorazit osobně, bych poprosil dodat jen v lahvičkách označených číslem 🙂 A až si napíšu poznámky, tak tě požádám o tabulku se seznamem 🙂 uvidíme, jak to dopadne :o)

  4. p.j.: Áno, tak bych si to víno pravděpodobně užil nejvíc. Kdyby mě nějakej taxikář vozil se zavázanejma očima po městě 🙂
    J.Č.: Jsem in! Ale navrhuju sterilní místnost!

  5. Jo: Já mám: šroubák, šrouzávěr, křupovit…

  6. p.j. permalink

    Sterilní místnost? ale jo, kdo bude chtít, toho můžu zavřít do koupelny a zhasnout. jelikož ale moje Riedlovka je křehká, sám si ustelu na světle pod opadávajícím stromečkem a na anonymní test mi stačí sundat si brejle a nalejvat s nataženýma rukama 🙂

  7. JP-retired permalink

    nerd = snaživý n. přičinlivý trouba

  8. b.š. permalink

    Pěkná vzpomínka na začátek 90.let. Flanelový kostkovaný košile, chandra na duši, energie na rozdávání:-) A kolik skvělejch “stylotvornejch” desek vyšlo…
    Myslím, že třeba Priessnitz svoji desku bez napětí pojmenovali “Potichu”

  9. Se screwtopem bych se taky nemazlila, je zbytečné přidávat mu citovou hodnotu šroubověrů, kterou nemá. Zato ten nerd, to už je hezčí oříšek. Zajímá nás spíš význam sociálně nepřizpůsobivý, leč inteligentní, úzce zaměřený a ztracený ve své odbornosti, než význam hloupý, otravný a ošklivý člověk, že? To, čemu děti říkají šprt a dospělí raději opisují, aby nemuseli říct “tak ten je teda úplně mimo, úplnej ufoun,” případně řeknou “vědec” a významně zvednou obočí. Snaživý, přičinlivý trouba to není. Ani české mimoň, které se dá s úspěchem použít, pokud si člověk nehodlá pustit do překladu zbytečné anglicismy, ještě není dokonalé. Ale schopný překladatel by tři čtyři krásné české varianty našel a jednu z nich použil.
    Manipulovat se nechám. V něčem víc, v něčem míň. Ale musím někde vyrovnat to, že zase na druhou stranu manipuluji i já. V tom nejširším smyslu slova se bez toho nedá žít.

  10. b.š.: Myslím, že třeba Priessnitz svoji desku bez napětí pojmenovali “Potichu” – no tak to ja si pak vzpominam treba na brnensky porad (myslim tehdejsi brnenske radio hady, ktere s dnesnim az na borka k. nema mnoho spolecneho) ‘zase vypli proud’, podle prekladu ‘bez proudu’ 🙂

  11. j.j. permalink

    a)Miluju bejt manipulovanej, když se mi to líbí! Díky.
    b)Miluju manipulovat, když se mi to hodí! Moc se omluvám.

  12. -69- permalink

    všecho hraje roli,otočíš degustační pořadí a z perfektních vín jsou propadáky,jsi nalaďený na konzumaci a těžké ,složité víno tě úplně otráví,
    ctím nejdřív řemeslo a pak to něco navíc,dobrý rok ,teroir,výborný nápad,dobře vybrané jídlo,potenciál.
    Experimenty a úchylky bez dobře zvládlého řemesla hodně špatně trávím,ale pokud mám avízo předem,beru to jinak a často je to veliká zábava.
    Doba unplaged koncertů na MTV byla parádní,od té doby se Nirvana dá hrát u táboráku.
    Někomu to možná objevilo akusticky hranou muziku,mně spíš některé autory a kapely,asi jsem tu kvalitu a nasazení v tom elektrickém zabalení neuslyšel.
    p.s. Martin Tesch-kde a zakolik ať se můžem inspirovat

  13. JP: Dobrá, já jsem zkoušel nějaký vtipnosti, ale moc mi to taky nejde 😉

    b.š.: Stylotvorný je skvělý slovo. Já z těch stylů žiju doteď. Asi jsem zaseklej.

    vlaďka: Tak se na to musí – analyticky. Mimoň sedne dobře!

  14. j.j.: Jo – mám to podobně. Miluju bejt manipulovanej, ale jenom od těch, který miluju.

    -69-: Zrovna to jídlo je věc. Jak blbě zvolený jídlo to umí úplně odrovnat. Ale fakt je, že s moselským Rieslingem se můžu pustit úplně do všeho. A když to nende, tak odložím jídlo 🙂

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS