Skip to content

Domácí rosépohoda

by Ondra on December 4th, 2008

Máme s pár kamarádama takovou malou ochutnávací skupinku. Říkáme jí TTTT (z anglického Third Thirsty Thursday Tasting). Ochutnáváme i hmyz, kořínky, lepidla z obálek, struny, rádia, knihy, a když na to přijde i víno. Dlabeme u toho jaksepatří. Dozvídáme se jeden o druhém strašné věci – chuťové preference, jídelní návyky, zážitky z práce. Poznáváme se prostě.

Standardizovaný protokol ochutnávky je následující:

  • Slejzání se a zavíňování se (drbání těch, co ještě nedorazili)
  • Maskování vzorků (používáme maskáče vzoru pouštní bouře na Měsíci)
  • Rozdání hodnotících aršíků
  • Ochutnávání a poznamenávání si (mlaskání, srkání, čmuchání, kloktání)
  • Sčítání bodů (nejuvzdychanější část večera, mobily na pomoc!)
  • Odmaskování a vyhlášení vítězů
  • Různé výkřiky
  • Dojíždění vzorků (první místo je prdo dvaceti deseti minut)
  • Rabování ostatních zásob hostitelů (oblíbená nesoutěžní kratochvíle, často až do rána)

Mezi tím vším probíhá ukázkové obžerství, prohlídka bytu a cédéček hostitele, socializace s kamarády kamarádů, prohlídka vinných zásob a áchání nad novými bytovými ikeodoplňky.

Přesto, že večer nabízí mnoho, je pro některé pošetilce hlavním programem víno. Listopad byl ve znamení rosé. Pravda, na podzim téma trochu netradiční, ale tohle kolo se mělo původně konat v červnu, tak už mu to zůstalo. K vínům už teda.

Na zavínění přišel Vlašáček od Weingut Walek z Poysdorfu – jednoduchá nekomplikovaná květinkovost – a pak už se jelo v barbie vínkách. Šest kousků bylo v módu co kdo donesl. Zahraničí zastupoval Cabernet d´Anjou z Chateau de Tigné, to dělá Gerárd Depardieu, od Vladimíra Tetura dorazila Frankovka 2006, ze stejného roku i Rulanda od Víno Hruška, Zweigeltrebe od Libora Veverky z Čejkovic (2007), Morávka taktéž z loňska ,od pana Aberleho a letošní svatomartinský Vavřinec od Chateau Valtice.

Svatej Martin šel do kolen a zůstal beznadějně poslední. Rulanda byla rozjetá, takže se nepočítala. Zbyly teda čtyři kousky a z toho hned dva vítězové a dvě druhý místa. Podle pořadí (nejvíc lidí ho mělo na prvním místě) vyhrál Gerárd díky pronikavosti chuti, intenzitě nosu a svěžesti, kterou přebíjel ostatní. Podle počtu bodů (součet všech bodujících) zase vyhrál Veverka s Zweigeltem díky jemnosti a komplexnosti. Chrlili jsme na sebe nicneříkající blafy o malinách a jahodách, zkoušeli jsme tipovat odrůdu, ale moc nám to nešlo. Třeba zrovna Teturova Frankovka byla zajímavá, rozhodně bych ji ale netipnul na Frankovku. Spíš na Pinot – dvoreček, gumička, rukavička a tak. Aberle se držel naprosto statečně a rovnoprávně a navíc se o něj po odmaskování všichni poprali, protože do sebe chtěli narvat něco toho biozdravíčka.

Pít rosé celej večer (v listopadu, u wawků) je celkem obskurní záležitost. Museli jsme na závěr zdegustovat populární 6T – zvědavců bylo spousta – a Frankovku z Vitis Pezinok. To už ale většina z nás jen tak blekotala, ševelila, zubila se, šklebila se (někdo se i rozmazal a nedovedl se zaostřit), v různém stavu odcházela a dohadovala příští seanci. Bude mít téma Cabernet Sauvignon a roastbeef. No, do tý zimy rozhodně lepší záležitost.

Máte taky domácí ochutnávací skupinku? A demoluje vám byt?

10 Comments
  1. Evas permalink

    Nedemoluje, ale pravidelně nám usíná v obýváku! 🙂

  2. U nás to vždycky zatím odneslo jen nějaké sklo, do větší demolice se ještě nikdo nepustil 🙂 To máš z toho, že podáváš 6T a lidi pak nevědí, kde jim hlava stojí :o)
    Ale Cabernet s Roastbeefem zní dobře, něco podobného jsem páchal nedávno, byla to velká zábava 🙂

  3. Evas: Jo, taky jsem párkrát u někoho vytuh. A u nás to ani nepočítám 🙂
    J.Č.: 6T všichni prohlásili minimálně za megaúlet. Ale ozvaly se i ostřejší hlasy. No jo. Amatéři.

  4. balvan permalink

    ano, my amatéři jsme museli ozvat, neboť dělat víno na nechuť mi přijde úlet. snaha vytvořit oxidující chuť je divné hobby natož se tím živit…

  5. balvan: Ale no ty taky nepochopíš vtip. Ale vážně, tohle víno je prostě jiný. Naprosto chápu, že někomu nechutná. A kdekoliv se zjeví, tam se strhnou zajímavý diskuze. Třeba tady. A pak: fandím experimentům všeho druhu – nejde primárně o to, udělat něco hnusnýho, ale zkusit to jinou cestou. Třeba jenom kvůli tomu, aby si další generace mohly říct: Tudy ne, přátelé.

  6. Z podhledu jsem vždycky bývala nejkrásnější…….čus Benjáku

  7. Čus Evičkooooo, moc ti to tam sluší!

  8. matkobass permalink

    helou z Ba, moc pekná stránka…áno aj my máme podobne postihnutú skupinku…nedemoluje nespí ale veľmi čulo a pomerne rýchlo sa pretransformuje do stavu rozšafnej ožralosti…

  9. Ahoj Maťko! Tak to bychom měli dát někdy nějakej tejsting. Co takhle U Tygra?

  10. matkobass permalink

    už sa na tom pracuje, asi januar…ale tam sa asi obmedzíme na plzničku….

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS