Skip to content

Dvakrát Riesling a dobrota z pekárny

by Ondra on November 27th, 2008

Nedávno jsem se vám tu vyplakával kvůli vínům z Poysdorfu a místospřežně slíbil, že pokud něco trochu poopraví můj inferiorní dojem, budu to pozitivně bůstovat. Staniž se tak skrze dva kousky od A. I. Amona, za který by se nikdo nemusel zastydět. Navíc tyhle bělouši výborně sednou k zelenině, kterou se tady na venkově cpeme (když zrovna nebaštíme domácí paštiky a jitrničky).

Amona vlastně znám už od Galerie Ryzlinků rýnských 2007 – tam se prezentoval Rieslingem 2006 a v poznámkách mám napsáno, že šlo o něco jako rybí salát. To je typ profilu, co na Rieslingu obecně prostě žeru. Rybina, bahno, barvy a laky, benzín, petrolej, vůně sektoru a tak. Smrádky prostě. Kromě toho mají Amonovic vína živou kyselinku, takže jdou skvěle k jídlu. Stejnou zatím z poslední várky prokázal jenom Riesling 2007 od Weingut Schuckert.

V Poysdorfu se mi od Amona (Amon je Bůh, von byl na vojně furt) podařilo vyhrabat Riesling Classic a Riesling Selection Holger, oba z loňska. Klasik je jeho záklaďák, šel za pět eur dvacet, Holger (pojmenovaný po Alfredově synovi, který je zodpovědný za webovou prezentaci vinařství) je výběrovka, šel za osm.  Oba jsou jasně k doporučení. Klasik má lehkotělo s nádechem květinky, ale za drobnou navoněností prosvítá déšť u Berounky (Mže), kámen, co jste ho zrovna vytáhli z vody. Holger pak je jako ovoce od rybářovy ženy a celá ta jejich rodina – je to jak nakouknutí do domečku. Červený grep s medem. Autokosmetika. Plnost těla ženy venkova, krásně stavěná figura, ale parfém nepoužívá – na nose z ní není moc. Co vás ale hned obejme, je dotek domácí atmosféry, pohodlnosti gauče a medu.

K čemu s nima, holkama? K rybám jasně, k zelenině klidně, ke světlejším omáčkám na kyselo skvěle, k pečeným bramborám přímo božsky. Ale jak upéct brambory bez trouby? Aha! v domácí pekárně – režim BAKE! S brokolicí, sýrem, anglickou curry pastou a olivovým olejem, pustí to šťávičku, je to mňamka a to víno do nás teče, hergot, to je dobrota!

Znáte Amona? A JAR? Kde mají nejlepší domácí paštiku? Kde kupujete biobrambory?

12 Comments
  1. arx permalink

    tak jsem si uvedomil, ze tady toho Amona susim uz peknou radku let v archivu 🙂 tak az pojedes kolem, dej vedet dostatecne dopredu, oblizneme to.

  2. arx: No vida! Starší RR z dobrýho sklepa. Sláva. Těším se 😉

  3. p.j. permalink

    Nejlepší domácí paštiku mají samozřejmě 980km odtud, Bourgogne se tam tomu říká 🙂

  4. p.j.: No jasně 🙂 To je pech.

  5. Tomas permalink

    Já natrefil na dobrou paštiku o něco blíž, v Kaysersbergu 🙂 v řeznictví kousek od domu Adalberta Schweitzera na hlavní třídě. Nějak ve mě hlodá nápad k těm vínům odtamtud vozit ještě Foie Gras a třeba takovou jelení paštičku … jéžiš já mám hlad :-). Bohužel v Čechách jsem ještě na žádného producenta podobných dobrot nenatrefil. Ale kamarád mě pořád láme do prostudování gastronomických pokladů Maďarska, takže se asi nechám zlákat, je to blíž než Francie :-).

  6. Tomas: držím palce, já při studování přišel o telefonu a málem si přivodil žlučníkový záchvat u morkové kosti 🙂 Ale vzpomínky na klobásku z husích jatýrek jsou stále živé 🙂

  7. no tak moc jsem se nemylil, kdyz jsem zaprorokoval, ze ‘…šlo o náhodnou sérii blbovín a teď už bude jenom líp!’ 🙂 🙂 🙂
    ale hlavne diky za dalsi rakousky tip…

  8. Tomas permalink

    J.Č.: Teda to muselo bejt studium jako řemen 🙂 jen doufám, že u mě se to obejde beze ztrát věcí i důstojnosti 🙂

  9. Tomas: Nejlepší je pokusit se o výrobu paštiky domácí. Chystám se na to a určitě to vyladím s nějakou vínodobrotou!
    Pavouk: Tak napůl. Vlastně Amon nezklamal jako jediný, naopak překvapil i jeho Weisburgunder! Asi nezajímavější vinařtví jako celek – z čereňáků jsem ale neochutnal nic. Příště teda!

  10. Tomas permalink

    Vinograf: Já mám bohužel takové tušení, že by v mém případě asi opravdu zůstalo jenom u toho pokusu :-). Ale jestli máte k dispozici nějaký opravdu vypečený recept, tak bych se i se svýma volšovýma rukama osmělil … Každopádně přeju hodně zdaru při zápolení s domácí výrobou!

  11. Tomas: Chystám se na to podle tohodle receptu. Líbí se mi odležení mezi procedurami. Základ by měl být na jedno brdo, skutečnou dobrotu z toho asi udělá až cvik. Takže lepší menší dávky na začátek.

  12. Tomas permalink

    Vinograf: To vypadá vážně docela jednoduše, za dlouhých zimních večerů asi bude co dělat :-). Díky za tip.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS