Skip to content

Úchyláci, pelargonie a takovej pastyl

by Ondra on November 19th, 2008

Rakousko je zvláštní země. Může se vám zdát, že je trochu jak ta naše hroudička, ale pak narazíte na rozpor v mentalitě, co se těžko popisuje a ještě hůř zobecňuje. Znám spoustu fajn Rakušáků, ale i jednotlivci nakonec tvořej národ a ten je prostě zvláštní. Co mě nejvíc děsí, je taková ta turbopovrchovost vnímání – věci jsou vystavený na efekt, na projíždění aut, na to, aby se jako neřeklo. Kdo nemá v oknech muškáty, je za divnotu. Kdo nemá co tři roky nový auto, je asi bezdomovec. A na druhou stranu – můžete bejt úchyláci jak víno, a když budete pořádně zdravit a budete se chovat tiše a skromně, dlouho vás nedostanou.

Weinmarkt v Poysdorfu měl celkem slušnou reputaci. Byl to podnik, kam jste mohli zajít, ochutnat prakticky cokoliv a levně a dobře nakoupit. Je to prostě slušná vinotéka, která má na skladě vzorky 29 místních vinařství za ceny jak vejce vejci těm přímo od zdroje. Ale něco se tam stalo.

Třeba za to může nálet zájezdu do pekel, třeba místní alkoholici. Každopádně nově už neplatí, že můžete ochutnat prakticky všechno z nabídky. Naopak – z jednoho vinařství je načatá vždycky jenom jedna láhev. Může se to zdát jako blbost, ale pokud si tam přijedete prochutnat třeba místní Zweigelty, narazíte tak na dva tři a nazdar.

Měli jsme ten den asi senzoricky vyčerpáno ze zkoušek – ochutnali jsme na místě pár vzorků a nic se nám nezdálo jako bomba, ale naopak všechno bylo hodně pitelný. Nakoupili jsme pár vín a jeli dom. Následujících několik večeří otvírám láhev za lahví a nějak se mi nedostavuje pocit nadšení, ba ani uspokojení. Proč?

Bělouši jsou prakticky na jedno brdo. Jednoduchá, primárně aromatická záležitost, reduktivní voňavka, sem tam broskvička, sem tam medíček, něco pepříčku. Ale víc nic. Představuju si děvčata v šestce – oblečky emo nebo do hip-hopu, šminky, voňavky z tržnice, něco mezi lolitou a pokémonem prostě. Riesling nebo Veltlín DAC Weinviertel? Těžko říct. Má to obojí růžový tričko a v kapse véčko od Samsungů.

Červeňáci? To je snad ještě hůř. Jakoby se během posledních dvou let u sousedů vynořil pastyl s názvem “zbytkový cukr in Rotwein ist gut.” Zweigelt nebo Frankovka? Nevím. Je to kulatý jak UFO, ale výraz to nemá. Vynořili se mi nadháněči z tanečních. Uhrovatý a bledě ulíznutý poskoci mistrova trendu bez vlastního názoru. Ach jo.

Nevím, jestli je to záměr, trend, styl, móda, mentalita nebo všechno dohromady. Nějak to ale čpí dojmem konformity, neprůbojnosti, nevýraznosti, nechuti vyčnívat. Pelargonioidní dojem prostě. Je to jenom tak na oko – slušně to pozdraví a jde to dál.

Co říct na obhajobu našich sousedů? Snad jen to, že vína jsou technologicky bezvadně zvládnutý (pokud vám o to jde) a že ceny jsou většinou mezi šesti a deseti jurášema. Pak třeba to, že výběr do místního Weinmarktu může probíhat všelijak a ti opravdoví úletáři a svojonázoráři se tam nedostanou třeba proto, že bojujou proti místnímu dodavateli pesticidů. Nebo že šlo o náhodnou sérii blbovín a teď už bude jenom líp. Na probublání čeká ještě asi deset kousků, takže když nastane změna, moc rád o tom něco napíšu. Jinak hlásím zklamání a materiál do dalšího dílu seriálu Nuda nuda, šeď šeď.

Weinviertel a vaši oblíbenci? Kdy jste byli naposledy v Poysdorfu? Chutnalo vám?

25 Comments
  1. věř že …šlo o náhodnou sérii blbovín a teď už bude jenom líp! 🙂
    ale trochu vážněji: obecně můžu říct, že rakouské DAC Weinviertel mi tak nějak vždy připadnou uniformované, nebo lépe řečeno vím dopředu jak budou chutnat 🙂 a proto i za 5-6éček po nich bez obav naslepo sahám (a pokud se z toho vyklube něco víc, beru to jako příjemný bonus 🙂

    m.s.

  2. Já mám sice své favority v jiných částech Rakouska, ale takový Pfaffl, mňamm! Z Neustiftera i Waleka jsem taky nebyl příliš odvázán, ale je pravda, že jsem je pil naposledy z ročníku 05.

  3. Pavouk: Asi máš pravdu. Možná je problém ve mně – čekal jsem něco víc. Koupil jsem i pár výběrových láhví, ale chutnaj stejně jako ty základky.

  4. oa: Pil jsem Neustiftera na galerii RR před rokem nebo dvěma – byl tam prakticky hvězda (s Amonem ještě)a še jsem speciálně po něm. Bohužel to nestálo za to. Walek mi zase na místě učaroval jednoduchým Sauvignonem s krásným kouřovým aroma. Vzal jsem teda i pár láhví Rieslingu, který na ochutnání nebyl. A zase blbě.

  5. “něco mezi lolitou a pokémonem prostě” … skvělé a trefné! 🙂
    Jinak od Weinvertelu z běžného prodeje prostě čekám právě tohle, vína s jasným (byť uni) projevem za obvykle dost rozumné peníze, navíc obvykle bezpečnější nákup (pokud právě tohle stačí) než hnedka vedle na našem území. I když třeba zrovna toho Neustiftera prodávají i ve firemní prodejně Znovínu a už parkrát jsem si říkal, jestli nějaké věci nemíchají společně 😀 (a jeho mladé víno vyrobené karbonickou macerací bylo docela sranda pití). Každopádně kdybych z Rakouska volil, tak teda asi spíš červená z Mittelburgenlandu a bílá třeba z Wachau 🙂 Weinvertel bych (naslepo) kupoval především ty hodně levné veltlíny a byl vlastně docela spokojen (pokud bych sháněl vína jen tak na nenáročné pití, což dělám stále méně často) 🙂

  6. Belcarnen:?Weinvertel bych (naslepo) kupoval především ty hodně levné veltlíny a byl vlastně docela spokojen” – ano, přesně tak jsem chtěl napsat svůj předchozí příspěvek 🙂

    jinak já se chystám do vinotéky v Retzu, nemáte někdo informace odtud? zda to tam nefunguje už taky jako v článku zmiňovaném Poysdorfu?

  7. Evas permalink

    Mě naopak Walek docela sedl. Modrých Portugalů 2007 a Sauvignonů 2006 u nás padlo několik. Sauvignon mohl být možná malinko plnější, dochuť měl takovou kratší, ale obojí se moc pěkně pilo a dalším flaším bych se určitě nebránila.

  8. Evas: Walek měl ten Sauvignon moc pěkný (sic krátký). Ale ten Riesling už je jenom krátký 🙂

  9. Tomas permalink

    Přiznám se, že Rakousko nemám téměř vůbec prozkoumáno po vinařské stránce, ale shodou okolností jsem teď o víkendu na budějovickým gastrofestu (což byla mimochodem strašlivá ukázka tuzemské připo…) objevil v “rakouském pavilonu” vinařství Schuckert z Poysdorfu. No a vzhledem k tomu, že mladý pan Schuckert byl docela sympaťák, který se jako jeden z mála nebál nalít a netvářil se jako vrah při žádosti o ochutnávku, tak jsem u něj na zkoušku koupil Veltlín DAC a obyčejnou Chardonnku. Obojí jsem už vypil – příjemný, bez rušivých vjemů, pěkně ovocitý a za cenu kolem 135,-Kč docela odpovídající pití. Takže první rána z Poysdorfu OK. 🙂

  10. Tomas: Pokud je to Schuckert Gut Kellerstöckl, tak jsem vzal jejich Riesling – můžu potvrdit – bez rušivých vjemů to je. A za tu cenu asi v pohodě. Akorát to “něco navíc” mi tam chybí. Ta produkce jako celek není špatná, jen prostě taková nijaká. Což mě prostě zamrzelo. Pravda ale je, že u nás je to za tuhle cenu vyloženě sázka do loterie, pokud vinaře neznáte.

  11. Tomas permalink

    Vinograf: Jj, to je přesně on. A co se týče tuzemské produkce v podobných cenových relacích máte naprostou pravdu …

  12. hunol permalink

    http://www.weinquartier.at/shop/
    Všechny informace z vinotéky v Retzu jsou zde.
    Není problém ochutnat jakékoliv víno ze sortimentu.
    Každý vzorek se platí, pokud si pamatuji tak 1 EUR.

    Pěkné prostředí,velký výběr vín a doplňků.

    Ve weinmarktu nenakupuji ale jezdím na jaře do Poysdorfu na výstavu vín,Weinparade.

  13. hunol: Hm, ojro za degustačí vzorek? To když láhev je za pět, tak vám nalejou skoro dvě deci, ne?
    A jaká je Weinparade? Stojí to za návštěvu?

  14. tony permalink

    V létě bylo ve Weinmartku otevřeno desítky lahví. Byli jsme tam v sobotu odpoledne, naléval nám přímo vinař p. Detz (prý se střídají), rozdělal nám ještě cokoliv. K cenám – kdybych za 125 Kč dostal na Moravě vždy takový veltlín na jaký se mohu spolehnout ve Weinviertelu, byl bych spokojený.

  15. Už jsem v Poysdorfu dlouho nebyl, ale omezenou nabídku koštování bych přičítal konci turistické sezóny. Prostě jezdí míň návštěvníků, tak neotevírají tolik lahví. Na jaře a v létě byla nabídka velká a věřím, že v dubnu 2009 bude zase.
    Nebudu to tady zahlcovat odkazy, ale o rakouských veltlínech (Weinviertel DAC) jsem vloni a letos párkrát psal a dospěl jsem po koupi šesti vín jedné značky a postupného upíjení během jara, léta a podzimu k závěru, že ta vína jsou úžasná a skvělá v dubnu, postupně se horší a jsou poloviční v říjnu a listopadu. Když jsem totéž víno koupil znova v únoru, bylo marné. A za dva měsíce na to jsem si koupil o rok mladší model téhož, a byl zase výborný. Za 5,50 Euro. Takže jim zůstanu věrný, ale jen od dubna do konce srpna.

  16. tony a Sklenička: Helemese, tak že bych prošvihl termín? Asi jo, ale podle ženy za pultem už to takhle má zůstat. No, třeba se to změní! S tím upíjeným kartonem je to zajímavý. Příště prostě nakoupím v dubnu, no.

  17. hunol permalink

    Vinograf – Za vzorek je cena stejná, já jsem ochutnával spíš vína mezi 10-25 Eur, tak nevím kolik by nalila do skleničky vína za 5 Eur.I u těch dražších jsem jí musel držet ruku,nalévala bohatě a já jsem chtěl prochutnat vícero vzorků.Jinak v Retzu je vinoték víc, mohu dopručit i tu v hotelu Althof.

    Weinparade v Poysdorfu mohu s klidným svědomim dopručit.Rakušáků je tam pomálu, kdyba nepřijelo několik autobusů od nás, bylo by tam pusto.
    Bílá vína jsu podávána z chladícíc+h boxů,což jsem, odkojen výstavami vín u nás velmi ocenil.Jezdím tam již několik let a byl jsem vždy spokojen.
    Vzorků vín je opravdu hodně, je z čeho vybírat, rozděleno dle regionu a obcí. Odpoledne spustí mistní dechovka a večer bigbít.-)

    Co se týká mladých vín,v podstatě souhlasím s panem Skleničkou, nejsou to v drtivé většině případů vína vhodná ke skladování a očekávání nějakého zlepšení.

  18. hunol: Díky za report. Asi se příště pustím do Wachau, ale Retz pro svojí polohu určitě někdy dám.

  19. Na Wachau se rád přidám a šábnem se o benzin :o) Chtěl jsem tam jet minulý týden, ale všichni vinaři, co poskytujou ubytování, už hlásili zavřeno, konec turistické sezóny. I z toho jsem usuzoval na důvody omezení přísunu vzorků v Poysdorfu.

  20. Tom M permalink

    Já nevím, mně se zrovna ten Zweigelt 2004 od Neustiftera, co máte na fotografii, docela hodně líbil. Neříkám, že jsem z něj ohromen, ale je to velmi příjemné pití, které mi za tu cenu připadá naprosto adekvátní.

  21. Tom M: Já s ním mám problém. Je to pře-extraovaností, obludnou barvou, továrním štychem a zbytkovým cukrem. Chutná mi to jak něco mezi kagorem a sklepmistrem. Sorry. Ale je to samozřejmě jenom můj názor a vy bojujte tvrdě za ten svůj. Svět by byl hnusnej, kdybysme všichni pili stejný vína 🙂

  22. Rakousko a jeho uspech na svetove vinarske scene, se da opravnene povazovat za zazrak ! Tento uspech, je uspechem spolecnosti, ktera si uvedomuje jak dulezite a prinosne je vinarstvi pro cele hospodarstvi ! Dle meho subjektivniho nazoru mozu nais vinari, jen tise zavidet scelenost, koordinovast a funkcnost svazu, komor,spolku a hlavne podporu politiku a vlady ! To ze clovek vi co ma ocekavat od DAC je preci zamer a ucel celeho DAC projektu .

  23. HUGO: Souhlasím s vámi. Něco jako DAC asi potřebujeme, otázka jen je, jak se to povede udělat, aby to prospělo všem – vínu, vinařům i zákazníkům. Máte pravdu v tom, že po pár lahvích Veltlínu DAC už víte, co od další můžete čekat. Přesto to není to, co by mě ve víně naplňovalo.

  24. Urcite jednou najdete DAC ktere Vas prikemne prekvapi a naplni, pokud ne mate aspon zaruku ze vas nezklame ! Ja osobne si myslim ze obdobny pripad u nas vzniknou nemuze nebot, nase spolecnost neni jeste tolik vyspela aby si uvedomila veskere prednosti ktere takove vec prinese ! Dalsi pozitivni vec je neuveritelne podpora vinaru zapojenych do projektu DAC Weinviertl nebot do nedavna prodavali s tezi svuj Grüner Veltliner za 1€/ 1 litr a nikdo ho nechtel a diky DAC se dostali na cenu kolem 5€ neni to uzasne ?
    Ja osobne velmi fandim VOC Morava, ale cela situace s VOC jde primo umerne s vinarskou kulturou nasich zastresovacich svazu…

  25. HUGO: Jasně. Možná by to tak dopadlo i u nás, kdyby VOC dostala třeba Müllerka z Kloboucka.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS