Skip to content

Neposedné hrabičky 43/08

by Ondra on October 24th, 2008

Na pravém břehu v Bordeaux už je skoro sebráno. Vinaři ze Saint Emilionu a Pomerolu se vesměs shodují na tom, že hrozny mají fantastickou koncentraci (přirovnávají k ročníku 1983), ale hektarový výnos je kromobyčejně nizoučký – mezi 20 a 25 hektolitry. Podepsal se na tom i fakt, že se blíží deště a na keřích už to o moc dýl viset nemůže. Vinobraní sleduje Jane Anson tady.

Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene si možná polepší o géčko. Sdružení proseckých vinařů už podalo žádost k ministerstvu zemědělství o udělení statutu DOCG pro nejlepší polohy. Některé IGT Prosecco polohy si následně polepší na DOC, jiné můžou být naopak deklasovány úplně. Pokud bude schválen, začne návrh platit od roku 2009. Story je tady. Pokud by vás zajímalo, jak je to se současným seznamem všech DOCG v Itálii, mrkněte se třeba sem.

Věděli jste, že v Americe mají Wine Blog Awards? A že letos vyhrál blog  Vinography, který píše Alder Yarrow? O cenách si můžete přečíst třeba tady. Ale řekněte – nestálo by za to, udělat něco na ten způsob i u nás? Viděl bych to na ideální čecháčkovskou variantu – obraťme to naruby. Nechť vinní bloggeři a jejich čtenáři volí ty nejlepší ze seriózního byznysu – vinné osobnosti, prodejce a obchody, stránky, vinaře a tak. Beru si tenhle projekt na starost a věřím, že důvěru ve mě vloženou nezklamete.

Zajímavý článek se objevil na webu Jancis Robinson. Je od Petera Klosseho a týká se nového přístupu k párování vína s jídlem. Jde o revoluční pojetí, protože definuje všechno od píky. Jinak definuje chuť, jinak klasifikuje víno. Úplně jiným způsobem teda dochází k párovacím možnostem. Pokud máte chvíli, přečtěte si to tady.

Causa Brunello di Montalcino vrcholí. Už 153 producentů (což je většina z celkových 256 registrovaných) tohodle sangio speciálu podepsalo petici za zachování pravidel pro Brunello – hlavně co se 100% podílu Sangiovese týče. Volit o tom, jestli míchat nebo nemíchat, se nakonec bude 27. října. Klíčem k pochopení jedné strany je věta: “Nedostanete 100 bodů od Wine Spectatoru za víno, které je 100%  Sangiovese.” Druhá strana naopak tvrdí: “Míchejte si co chcete, ale neříkejte tomu Brunello. Míchanicím tady říkáme Supertoskánci.” Udivuje mě, jak hluboko je schopná zajít lidská blbost proto, aby se někomu zalíbila. A Wine Spectator? Tomu patří trocha uznání za dobře načasované uveřejnění videa o Fuligniho Brunellu, ve kterém vinař obdivuje rustikálnost a osobitost Sangiovese. Na blogu Do Bianchi se navíc objevil post, který se snaží vysvětlit, houfně opakované názory protistran (tak jako tady) jsou vytržené z kontextu. To už bude ale pozdní honění bycha.

U Garyho byli tenhle týden dva moc zajímaví hosté. Prvním byl Erwan Faiveley z Domaine Faiveley – jeden z mladých burgundských dráčků, co vedou podniky s obrovskou tradicí. Tohle doménu u nás zastupují Global Wines, takže jejich vína jsou nám narozdíl od WineLibrary dostupnější. Epizoda je tady. Druhým pak Randall Grahm z vinařství Bonny Doon. Rozhovor s ním jde poměrně do hloubky a neklouže jen tak po povrchu, jak je Garyho zvykem. Ten je navíc daleko soustředěnější a světe div se, skutečně naslouchá. Rozhovor má díky tomu skoro padesát minut a točí se kolem marketingu, trendů, intuice i screwcapů. Koukněte na to! První část najdete tady, druhou tady.

Alice Feiring se poeticky rozepsala o tom, jak jí Jason Lett z vinařství Eyrie nabídl půl tuny hroznů na hraní. Celé čtení najdete tady. Příběh má bohužel smutný konec, ale ani to mě nemůže odradit od toho, abych se s vámi nepodělil o svoje vlastní zkušenosti v tomhle oboru. Jak jsem dělal svoje vlastní víno? Čtěte už v pondělí v článku Château Babička.

Máte někdy vyloženě televizní náladu? Uděláme ceny winebloggerů? Kdy jste byli naposled v Toskánsku? Meditujete?

7 Comments
  1. Amaričani mají nejen Wine Blog Awards, ale i blog, který si dělá srandu z wine-blogů, a po mém soudu je opravdu vynikající. Bohužel se před půl rokem odmlčel, ale je to tady : http://wine-ing20.blogspot.com/
    Vzhledem k tomu, že už jsme čtyři (a pleocénní ovíně.cz), čekal bych, že se brzo objeví blog parodující wineblogy a foodblogy (ty si to zaslouží ještě víc!)

  2. Ale jó, já klidně dovozce, vinotéky i osobnosti z domácího vinného rybníčku zvolím… 🙂
    S Lettem je to opravdu škoda… už dvakrát jsem měl jejich Pinot na cestě z USA. Jednou byl zapomenut a podruhé zabaven na letišti %-)

  3. Sklenička: Wine-ing pamatuju, byli skvělí. Škoda, že už nejedou. Parodoblog se chystá, zaslechl jsem nějaký ten šustot.
    J.Č.: Spíš než volit budeš organizovat, neboj 🙂

  4. Zkoušel jsem přelouskat Klosseho na JancisRobinson.com, ale nejde to. Je to přesně ten typ nudné akademické teorie (která nakonec dojde ke stejným výsledkům jako stávající praxe, kterou chce nahradit), kterou nedokážu pojmout víc než co by se vešlo na A4 čtrnáctkou fontem. Nebo za to může dnešní víno se 16% alkoholu? Zajímalo by mě, jestli si z toho někdo dokáže vzít víc… nebo co by o té teorii napsali na wine-ing20.blogspot.com!

  5. “Uff”, řekl Klekí Petra. “Co to piješ za ohnivou vodu?”

  6. RŠ 07 VzB z PPS Agro, 16%, suché a výborné !!! Must buy!

  7. suchy vyber z bobulek rulanskeho sedeho 2007 jsem si ze strachotina taky dovezl a ted organizuji vypravu pro dalsi lahve 🙂

    m.s.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS