Skip to content

Na houbách a na víně

by Ondra on October 22nd, 2008

V Řevnicích je krásně. Tady je i pajasan jasanem, i akát dubem. Jsou tu skaliny, co na nich můžou šumět bory, i řeka, co po ní plujou vory. Louky jsou plný trávy a lesy plný hub. Hlavně teď na podzim, to by je šlo kosit srpečkem.

V lese je ve všední den ticho, hub je dost. A můžete najít i lebku! Předmět za předmětem vás neustále vychyluje z dráhy, ale protože vlastně jen tak bloumáte a nemáte pevnou trajektorii, nedá se o vychylování ani mluvit. Vaše kroky určují houby a jejich postavení – jdete prostě od houby k houbě.

Dojde vám, že něco o tomhle způsobu pohybu už jste možná kdysi četli. Jasně, vyšlo to před osmi lety v Saginaw Review, napsal to Ondřej Galuška a jmenuje se to Houbařské umění I. Vám jde ale především o omáčku a tak se spokojíte s bloumáním bez kontextu filozofie. Na tu (omáčku) stačí pokrájet houby na větší kusy, naházet je do hrnečku a vařit s trochou vody a oleje. Houba sama nějakou tu šťávu pustí, to se ví.

Když to pustí šlem a začne to rosolovatět, vrhněte do toho mlíčko a pak trochu balzamikového octa. Ale bacha, ať se vám to nezdrcne.

Vynikající přílohou k tomu jsou brambory. Stačí je předvařit a pak vrznout do trouby s trochou sýra.

Kvůli čemu se s tím vlastně patláte? Přece kvůli tomu, abyste si k tomu mohli otevřít láhev, která k tomu báječně padne. Třeba jako Cuvée 6T od Richarda Stávka; víno s tak vyhraněnou osobností, že se k němu asi málokdo postaví netečně. Možná si vzpomenete na článek na svahu, kde na něj došlo. Vypravil jsem se za tímhle vínem (a vinařem, samozřejmě) do Němčiček a dobře jsem udělal (o tom ale jindy).

Barvu má hutnou, až obludnou, přezrále zlatou. A vůně, ta vám naslepo utrhne obě oči. Když je totiž otevřete, nebudete věřit, že čmucháte k bílému vínu. Zřetelně je cítit sud (kde se to tam vzalo?) strašně moc medu, květiny, tokajská oxidativnost, přezrálá jablka, no prostě úlet. Jde sice o směsku Vlašáku, Večerky a Neuburku, ale to asi nehraje takovou roli jako zpracování hroznů – šest týdnů (6T) si tohle víno poleželo ve vlastních třapinách, semínkách a šlupkách, což se normálně dělá s modrou odrůdou. Vylouhovaly se do toho všechny ty polyfenoly a oleje, sluníčka a breberky, chlorofyly a flavonoidy, proanthokyanidiny, oligomery a polymery polyhydroxy flavan–3–olů.

Tolik muziky za tak málo peněz se vidí málokdy. Koupil jsem sice na základě ochutnávky tři kousky, ale ještě jich asi pár přidám. Kromě toho, že se to skvěle pije, je tohle víno totiž mimojiné i vynikající dárek pro někoho, kdo hledá, kam se vůbec s vínem dá zajít.

Chodíte na houby? Kam? Co si myslíte o aromatice drcených slunéček sedmitečných? Jste vyhraněný charakter?

17 Comments
  1. Dík za další názor na 6T! (i houborcept, ale já nejsem houbař, jen je moc rád jím…) 🙂
    Tohle víno je skutenš tak trochu úlet úplně jinam. A buď sedne, nebo (můj případ) vůbec ne. A přitom jsem včera srkal oxidativní víno z Jury a jak si pochutnával. Jak snad téčka ještě láhev otevřu, jestli mi minule něco neuniklo…
    P.S. aromatika drcených slunéček je velmi podivná, chuť znatelně hořká… :o)

  2. i vegetariani doporucuji slunecko 7tecne mlsat na prvni jarni den :o) Dobra zprava o tech houbach. Mam tam u revnic taky svoje misto.

  3. Slunéčka sedmitečná doporučují se mlsat alespoň šest týdnů nakvášená se rmutem, macerace uvolňuje spousta dobrot. Mlsejte s medem, hořčinka je tam vážně výrazná. Hlavně ale musí být planety ve váhách a musí to být po požití drceného křemene, posypaného měďným práškem.

  4. Kdo řekl, že houby a víno nesednou si do noty? 🙂 Obojí vypadá poživatelně. Samotný blog též! Gratuluji.

  5. na houby chodim rad a rad s nimi i varim, nejradeji je konzumuji. ohledne kombinace hub a vina jsem zkusil i na foru zalozit diskuzi. ale 6T-ecko me zacina zajimat cimdal vic? Ma pan vinar Stavek nejaky web?

  6. Vinny pavouk: a potřebuje ho? :o) Má hned několik nadšených blogů 😀

  7. Evas permalink

    No já nevím, chlapi, ale slunéčko kolikachcetečné smrdí i zaživa … :-)To stačí rozplácnout a rukou se pak nedá dva dny najíst…

  8. Dolce: díky!
    Pavouk: Někdy si tu připadám jak reklamka 🙂 Kontakt najdeš TADY. Web nemá, ale je lepší dát přednost osobnímu jednání.

  9. J.C.: nepotrebuje, potrebuji ho ja 🙂 muzu tedy poprosit o nejaky profil, cenik, kontakt ci tak neco?

  10. Vinograf: diky, byl jsi rychlejsi 🙂 ja jsem nasel jeste toto: http://www.vinostavek.cz/ to jsou jini Stavkovi?

  11. Evas: Vtip je, že když se na Moravě slunéčka přemnoží, zavrtaná do hroznů jsou drcena a louhována společně se rmutem. Takže se to do toho vína dostane. Ale do tejstingnoutů už ne. Že by vinař napsal na etiketu: “Tento rok se nám na Moravě přemnožila slunéčka, takže si můžete vychutnat jejich decentní aromatickou hořčinku, připomínající lanýžové koláčky s vlašskými ořechy.” Těším se na to!

  12. Pavouk: Jo, to je dole v Němčičkách naproti družstvu. Jiná záležitost.

  13. Vinny pavouk: jak už napsal Vinograf 🙂 Tohle je jinný Stávek. Mnohem blíž je http://www.vinarsky-dvur.cz/, to je Richardův bratr Jan 🙂

  14. Slunéčko sedmitečné téměř nemá přirozených nepřátel. Chrání ho vlastně jen ten chinin a hořká chuť, nepoživatelnost – kdyby bylo sladké nebo sladkokyselé, už by vyhynulo :o)))
    O podílu berušek na moravské hořčince pochybuju, ještě jsem je v kádi plavat neviděl.

  15. b.š. permalink

    Bejvávalo – už jsou tady slunéčka asijská, která na ty naše sedmitečná vytlačujou. Ty asijský potvory jsou větší a mají víc teček – a taky toho víc sežerou:-)

  16. Milovník: Ba jo, jsou tam a zalejzaj do kompaktních hroznů. A ty potvory asijský potvůrky je normálně vytlačujou, to je pravda. To je asi tím, jak se trh přizpůsobuje chutím Číny. Zvykejme si na chinin!

  17. richard permalink

    web nemam, radeji se stykam s pijaky mych vin osobne 😉 tel.: 775197443

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS