Skip to content

Geneticky modifikované včely

by Ondra on May 8th, 2015

Současné včelaření je zoufale neperspektivní obor. Nestálost klimatu a vratkost počasí má za následek výpadky ve snůšce a tím i nepředvídatelné hospodářské výsledky včelařů. Většina květin a stromů, které poskytují nektar, kvete pouze během dubna a května – dvou měsíců v roce. Další měsíc až dva se může objevovat medovice, opět ale velmi nepravidelně a v závislosti na rozmarech počasí. Za tak krátkou dobu  nemůže podat včelstvo výkon, který by ospravedlnil celoroční piplání se s protivnými bodavými tvory. Řešení je ale blízko. V geneticky modifikovaných včelách.

IMG_8597

“Většina případů, kdy se vědci uchylují ke genetické modifikaci, se týká rezistence vůči konkrétní látce,” vysvětluje Edward Hawthorn z University of Northwest Essex, který se včelami pracuje dlouhodobě. “Tady jde o pravý opak – o propojení dvou známých procesů, které v přírodě existují pouze odděleně. A to je pro náš tým obrovská výzva.”

IMG_5877

Univerzitní pracoviště spadající pod Hawthorna ale nebylo první, které se geneticky modifikovanými včelami začalo zabývat. O více než deset let dříve začali tenhle úkol řešit v Kuang-tung Research Lab, kde odborníci plní vládní úkol zajištění opylování v sadech, kde tradiční opylovači nejsou schopni přežít. Liu Wei, který pracuje pod slavným profesorem Tangem, popisuje, kudy se cesty výzkumníků ubíraly: “Díky prozíravému rozhodnutí Strany jsme se pustili po dvou cestách. Na té první, která spočívá ve vývoji robotických opylovačů, spolupracujeme s University of Monsanto. Druhá cesta pak vede přes genetickou modifikaci včely, respektive přes její fotosyntetický článek.”

IMG_5892

Autorem fotosyntetického článku je právě Hawthorn, který jej původně vyráběl pro zlepšení ovzduší v oblastech silně znečištěných průmyslem. Články měly pokrýt střechy domů a takzvané brownfields, tedy nevyužité plochy ve městech. Až kuriózní náhoda ho přiměla, aby se začal zabývat jeho propojení s živými tvory – jeden ze článků totiž snědl vědcův laboratorní králík.

IMG_8472

“Spousta lidí si klepala na čelo, když jsem se jim snažil vysvětlit, na čem pracujeme,” popisuje Hawthorn počátky výzkumu. “Nechápali, jak by mohla včela vyrobit med z vody. Podívejte se na jabloň, vysvětloval jsem jim. Copak ji zaléváte slazenou vodou, aby na ní rostla sladká jablka? Kdepak. Stromům stačí fotosyntéza, voda a v ní rozpuštěné minerály. Když to umí stromy, proč bychom to nenaučili včely?”

IMG_5248

Hawthornovu králíku se po pozření fotosyntetického článku udělala na hlavě drobná lysina, která časem zezelenala. Odebraný vzorek vědcům potvrdil, že tkáň je potažená tenkou vrstvou chlorofylu, který je napojen přes takzvaný biotický můstek na nervovou soustavu. “Nebylo těžké ověřit, že celý proces opravdu funguje,” vysvětluje Mia Vishnudevi, která má v laboratoři zvířata na starosti: “Jakmile jsme králíka vypustili, na jeho bobky se začaly slétávat včely. Edward potom senzoricky ověřil, že jeho trus je skutečně sladký.”

IMG_9078

Právě slétávající se včely Hawthorna přivedly na myšlenku, že by si vlastně hmyz mohl vyrobit med sám, pokud by se podařilo dostat fotočlánek na jejich hruď. Včela by pak jednoduše květy stromů ani květin nepotřebovala. Stačila by jí kapka vody a sluneční svit. Tak jako u stromů by díky fotosyntetickému tělísku byla schopna složitého procesu přeměny energie na cukr. “Vývoj je samozřejmě ještě v plenkách,” říká Hawthorn. “Matka se totiž nekrmí sama, takže jí nejsme schopni podat fotosyntetickou kašičku. Musíme to naučit včely. Ale je to na dobré cestě.”

V čem je podle vás budoucnost včelaření?

 

4 Comments
  1. Kuba permalink

    Nemáš 38 dní zpoždění…?
    😉

  2. Hele, nešij do vědy, jó? Takhle bychom konečně mohli točit ten sněhovej med, ne?

  3. p.j. permalink

    No jasně, fotosyntetický článek, to má budoucnost. Můj leitmotiv na peejee blogu je, jak se stromy odcizily člověku, že je vnímá jako hrozbu, jako něco, co se zbytečně plete do cesty jeho bouráku, co může spadnout na jeho víkendovou chatu nebo na jeho hlavu při pravidelném joggingu (zrovna minulý týden výživná reportáž v hlavních zprávách na ČT1). A to kdyby si vzala na starost nějaká továrna, že by ty fotosyntetické články lepila na nafukovací věrné imitace stromů, které by jen lehce vlály ve větru, nelámaly by se, tlumily by náraz vozidla vylítlého ze silnice, tak by se klidně lesy mohly vykácet (pro začátek jen v pásech 90m kolem silnic, v parcích, na březích řek a v leteckých koridorech), o kyslík by bylo postaráno a konec konců i s medem to vidím jako prakticky vyřešené, jabka a hrušky se nechají udělat ze soji nebo rejže. Já jsem tak rád, že věda dělá z dříve nebezpečné a nevyzyptatelné zeměkoule konečně útulné komfortní a pohodlné místo k žití…

  4. Pavle, to je přesně ten přístup, který se mi líbí. Stromy jsou nejen nebezpečné, ale i nehygienické. Drží se v nich prach, brouci a roztoči a nedají se ani pořádně umýt. Jako důležité taky vidím, že vláda na tohle zkvalitňování veřejného prostoru de facto nemusí ani vypisovat tendr (jde o stav ohrožení), takže při vhodně zvolené taktice se to protlačí raz dva. Díky za podporu.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS