Skip to content

Na pile

by Ondra on November 5th, 2013

Mám plán na příští jaro. Chci osadit rojem dutiny kmenů a nechat včelstva pokud možno bez zásahu. První část příběhu jsou ty dutiny kmenů. Špalky. Kláty. Klát se vyvinul z brtě. Brť je to ve chvíli, kdy strom žije a včelař jen prohlubuje jeho přirozenou dutinu. To bude možná další level, až se naučím šplhat s tím popruhem. Do tý doby budu mít špalky. V nich bude med pro mě a rodinu. A mimochodem – už jste viděli úl za stovku?

Na pile from WINEPUNK on Vimeo.

Stačilo málo. Spojit se s hajným a říct mu, aby ty kousky, na který narazej během těžby, neřezali na ptačí budky, ale nechali mi je v kuse. Od jeho pomocníka jsem si pak na ně nechal uříznout pěkný bukový pokličky. Výsledkem bude guerilla beekeeping. Včelaření načerno s kláty po lesích a stráních na místech, kam si chodím rád sednou. Když si tam někam nenápadně postavím kus dřeva a osadím rojem, budu si tam chodit sednou ještě radši.

Od bezzásahových včelstev chci hlavně chuť do života. Slibuju si z nich taky varroatolerantní matky. Dutina stromu maximálně nahrává tomu, aby se to mohlo povést, protože:
1) vnitřek si včely vymažou propolisem, ten funguje jako přírodní léčivo
2) mají spojitý plást odshora až dolů, to jim umožňuje lepší zimování
3) včelstvo má jasně daný prostor, bude se tedy rojit
4) rojením se zbaví kleštíka (kromě foretických týpků)
5) včelstvo je malé, což znamená, že si bude dobře regulovat plodování matky a tím pádem i vývoj varroa samiček v zavíčkovaném plodu

Co si myslíte o adaptaci?

8 Comments
  1. moll permalink

    Jsi naiva. Jen založíš nová ohniska. Na ozdravení je třeba destrukce díla a to chce čas. Přečti si aspoň
    http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=4397

  2. Milý Molle. Nevím, kdo jste a co máte za lubem. Za poslední půlrok jste tu zanechal několik komentářů od hloupě jízlivých, až po hloupě agresivní. Všechny navíc mají jedno společné – zkratkovité reakce a neschopnost nebo neochotu se hlouběji zamyslet nad tématem, stejně jako přitroublé papouškování propagačních textů moderní společnosti. Pokud máte nějaký mindrák, který vás nutí sledovat Winepunk a obšťastňovat jeho čtenáře výplody svého ducha, prosím, zbavte se jej. Bude nám všem líp.

  3. Ondra K. permalink

    Myslím si, že Mollovi se nechtělo louskat celým tím dlouhým článkem, na který odkázal, a ten článek zcela nepochopil. Principy tam uvedené hovoří o přirozené schopnosti divokých včel udržovat roj vitální a zdravý, tak jak zde píše Ondra/winepunk.

  4. Ano, to je jeden z očistných principů včelstva. Funguje to například v domovině varroázy, východní Asii. I tak ale bude mít budoucnost především chov varroatolerantních matek a bude důležité, aby se dál neprohlubovala rezistence na moderní léčiva. Dopadá to totiž jako s antibiotiky u lidí: kmeny mutují a jsou agresivnější a rezistentnější. U včel si na rozdíl od lidí můžeme říct, že slabší jedince necháme padnout v zájmu rezistentnější budoucnosti.

  5. kCZ permalink

    držím palce a děkuji za rozšiřování obzorů!
    velmi tradiční metoda, používaná včelstvem již pár let,
    ke sběru doporučuji medvědí kůži

  6. Martin permalink

    Máte pravdu,rád čtu Váš blog a obdivuji vaše nadšení.
    Přeji štěstí,vydržet a nenechat se otrávit “Molem”…

  7. Díky oběma!

  8. Tomáš permalink

    Držim palce a fandim! Ja jsem po 25 letech včelaření ve fázi, kdy nepoužívám mezistěny a loni jsem osadil pár Gerstungů, protože vidim, jak se jim krásně daří na uzkovysoké míře i s volnou stavbou. No a syntetický akaricidy nechci u včel ani vidět :-))

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS