Skip to content

Rešná

by Ondra on July 9th, 2012

Stará cesta na budňanský hrad vedla podél Číra a ke korunovačnímu trezoru se blížila z jihovýchodu; na okraji lesa je ještě dneska patrná alej obřích stromů, která  královskou cestu vyznačovala. Kolem hradu byl neproniknutelný les, kam král rád vyrážel za lovem.

Našly se tu ale i stráně, které díky chudé vápenité půdě a tenké skrývce takřka nezarůstaly. Ty kázal král osadit révou. Vyprahlé, k jihu obrácené stráně vonící mateřídouškou, připomínaly Karlovi kraj, odkud pocházela jeho žena Blanka. Blanche. A ty, které se svažovaly k řece Mži zas vypadaly jako svahy domoviny jeho otce, slepého Jana.

Rešná je jedna z nejnovějších registrovaných viničních tratí. Nenechte se mýlit slovem viniční – nikdo z ní žádné víno ještě neudělal. Zatím je to jen louka kousek nad hradem ve směru k Malé Americe. Právě ta se totiž úředně jmenuje Rešná – rešno je slovanský výraz pro příkop, kaňon, proláklinu.

Hospodařit na ní plánuje zřejmě její majitel Jan Habětín, v současnosti sklepmistr Výzkumného ústavu vinařského na Karlštejně. Zahrňte ji do svých vycházek, až budete někdy na Karlově dvoře. Je to pěkná louka.

Těžko ale říct, jestli na vinici úplně ta nejvhodnější – ze západu ji kryje studený a vlhký les a byť se mírně svažuje k jihu, nejde o jednu z těch vyprahlých, středomoří připomínajících strání kolem dalších lomů nad Mořinou.

Pokud vás systém lomů na Americe zajímá, podívejte se na tuhle práci. Kde přesně Rešná je, zjistíte tady.

Moc bych si přál, aby se sem do těch krajů réva vrátila. Kdyby všechny tyhle louky někdo osázel, mohl bych být patriotem nejenom hubou, ale i játry. A to by mi dělalo dobře.

3 Comments
  1. p.j. permalink

    fotil jsem na Rešně (myslel jsem doteď, že jméno trati je spíš Rešna, musim se podívat) loni. Taky jsem předpokládal, že na vinici by tyhle svahy byly asi dobré, ale oficiální hranice trati sahají ještě o něco výše, tam už to focené nemáš, tam už je to spíš jen mírně nakloněné pole, a tam v tu dobu, co jsem procházel, oral traktor a tam mi to spíš přišlo, že to možná někdo připravuje k výsadbě. půdní bloky na této viniční trati má obhodpodařovat člověk, jehož jméno si zpaměti nepamatuji, ale je to v Encyklopedii vinařských obcí a tratí na http://www.ovine.cz pod Karlštejnem nebo Rešnou. A ten člověk zároveň jsem našel, že pracoval nebo ještě pracuje pro karlštejnský VÚRV neboli vinařský výzkumák a zároveň je registrovaný biozemědělec, což mne trochu naplnilo očekáváním, že to tam v dohledné době opravdu osazeno révou bude. no ale to by sis snad všiml, kdyby tam něco rostlo, ne?

  2. p.j. permalink

    a jo, Habětín, dyť to tam máš 🙂 a už je sklepmistrem? sklepmistra sháněli, konkursem prošel nějaký mladý Slovák po škole, ale moc dlouho jim nevydržel, jen pár měsíců. Tedy to spadlo na pana Habětína. Těším se na jeho vína.

  3. Samotná Rešná je na třetí fotce – u toho statku, kterej bude asi jejich. Trochu jsem tu fotku dobarvil, aby byly vidět ty předěly, kde začíná další pole nebo louka. Právě v porovnání s okolníma loukama to není to nejlepší, ale mám dojem, že to zaregistrovali spíš jen tak. Možná tam přijdou nějaký rezistenti.
    Habětín dělal dřív asistenta Vránovi, teď to myslím převzal komplet. Na ty vína se taky moc těším, ale u nich prostě víno nehraje prim, takže to vždycky bude tak trochu bokovka. Uvidíme. Každopádně kdybys tam chtěl nějaký louky koupit a vysázet, bylo by nás tu aspoň víc. A dole se prodává zrovna domeček 🙂

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS