Skip to content

Pozvánka na přehlídku domácích ciderů – VYPRODÁNO

by Ondra on November 11th, 2010

JE NÁM LÍTO, ALE DEGUSTACE JE VYPRODANÁ

Přátelé, kamarádi;

v pondělí 6.12. 2010 od 19.00 proběhne ve vinném baru Bistrot Vin Naturel ve Štítného ulici 29 na pražském vrchu Žižkově PŘEHLÍDKA DOMÁCÍCH CIDERŮ.

Vstupné je 60 Kč na osobu, které můžete obejít donesením svého komerčně dostupného jablečného favorita ve formě 1 x 0.7 litru nebo 3 x 0,3 litru cideru.

Pokud se chcete zúčastnit přehlídky jako vystavovatelé, máte vstup samozřejmě zdarma, předem ale napište na ondra@winepunk.cz, abychom dohodli podrobnosti.

V rámci degustace budete moci ochutnat, co se dá udělat z jablek za bezva pití a pohovořit s jedotlivými tvůrci a vystavovateli o technologiích a výrobních postupech. Kromě toho bude pro srovnání k ochutnání leccos z komerční ciderové produkce. 

Těšíme se na vás!

Mediálními partnery akce jsou Scuk.cz a Veltlin.cz

bvn

12 Comments
  1. Mně se to taky líbí! jenže nefejsbukáči nemůžou hlasovat…Bude někdo nějak průběžně informovat, kdo bude vystavovat svý vzorky?

  2. to už bude letošní cider?

  3. p.: Budeme! Nefejsbukáči můžou napsat komentář, to je přece lepší 😉

    Jirka Vrba: Jasně letošní! Sem s ním!

  4. arx permalink

    sajdr nemam, ale mam ve sklepe pod kantnyrem 15-letou jablkovici. hm?

  5. arx: Klenot vezmi, je to vyšší level, ale potěší 😉

  6. ondra: jak dlouho to necháváš kvasit? Já bych to nechal nejmíň tři měsíce, pořád je to spíš burčák.

  7. Jirko, nejsem žádnej ciderodborník, ale i víno bezproblémů prokvasí do sucha během 2 týdnů. Proč by neměl cider, který má míň cukru? Já jsem měl v případě první várky za týden prokvašeno. Kolik ti v tom zbývá cukru?

  8. cukr už je pryč, ale co jsem tak našel, tak to trvá tak nejméně tři měsíce.
    Třeba v Jak se dělá cidre píše, že druhé stáčení po dvou až třech měsících.

    Mám jeden 10l demižón na chalupě, ten má tak dva měsíce a před třemi týdny vypadal dobře. Má takovou jantarovou barvu a stále kvasil.

    Doma mám tři 5l demižóny asi měsíc. Jeden se zakalil tak trochu do mléčna, počítam, že z toho nic nebude a dva se postupně čistí. Chuť něco mezi moštem a burčákem.

    Příště musím sehnat nějaké trpké jabka, málo se to čistí.

    Nemám čím dolévat, tak zatím počkám. (na ocet :))

  9. Nejsem si jist, jestli tím termínem tři měsíce je myšleno samotný kvašení. Pokud tam není cukr, je alkoholová fermentace u konce. U vína dál někdy navazuje malolaktická fáze (přeměna kyseliny jablečné na mléčnou), ale myslím, že to u cideru nehrozí, protože má mnohem nižší PH. Záměrně se snažím v cideru trochu cukru nechat, takže před dokončením stočím a pak je víceméně hotovo (ještě dělám lehkou filtraci a před pitím doslazení expediční rezervou, abych dostal další CO2). Ale přístupů je určitě víc a je fakt, že jsem detailní postupy tradiční výroby cideru nijak bedlivě nestudoval. Nicméně budu moc rád, když se se svým vzorkem ukážeš na přehlídce. Čím víc chutí a názorů, tím líp.

  10. takhle večer do Prahy to nedám. Autem na ochutnávku to nejde a autobusem do Brna v noci to je taky nic moc.

    Jak to filtruješ?

  11. helena permalink

    Klekl mi pocitac, kde byly fotky z pripravy cideru i “fiche technique”. Neco jsem ale posilala mailem, takze jestli mate po ruce, prineste vecer. Recept mam. Drzte nam misto, prijdeme asi o chvilku pozdeji… Predem diky za pochopeni.

  12. Zdravím z Brna, tož jaké to bylo?

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS