Skip to content

Posteloidní hrabičky

by Ondra on January 23rd, 2009

Co jsem pil tenhle týden: Ditustat, Stoptussin, Stopangin, Coldrex černý rybíz a Paralen Hot Drink (citrón). Dařil se mi ukázkový péring s Ambrosanem (pikantní kyselnika), Centrum vitamínama (opulentní, nabušený), Vincentkou (mineralita) a Acylpirinem (chuťovej úlet). Pocení mám na jedničku, zabalování se do deky na dvě mínus. Kromě toho, že necítím ani chuť švestek Umeboshi, mi odešly i čmuchový pohárky. Pokud se v domě bude něco pálit, zjistěj to dřív požárníci. A to všechno kvůli nějaký potvoře ušatý, která na mě plivla v pátek v Břevnově.  Chjo.

S ležením přichází četba, takže jsem prošel všechny knižní doporučení. Jancis Robinson na to vyplácala dokonce tři články. Tady je první, druhá a třetí část. Něco z toho vypadá dost čtivě a navíc přemýšlím o tom, že si předplatím Gambero Rosso.

Čím si připíjel Barack Obama při inauguraci? Proseccem. To je, co. Píše o tom Decanter tady. U večeře to už ale napravil a vybíral z domácí produkce. Nevím, co na to média v Americe, ale pamatujete se, čím připíjel náš pan prezident? A to bylo řečí, i básnička byla. Nejsme náhodou větší patrioti?

Kolik toho víte o víně? Ale vážně. Beze srandy. Já totiž skoro nic. Prozradil mi to tenhle kvíz Wine Spectatoru. Pusťte se do něj a dejte vědět, jak jste dopadli! Jsem zvědavka!

Koukám jak puk. Dvacet blogerů se v Itálii vydalo za Angelem Gajou a ten jim odpovídal na jejich otázky a vysvětloval jim svůj postoj ke kauze Brunello. Pan Gaja je muž silných názorů, ale to, že se setkal s lidem, je mi celkem sympa. Koneckonců, všichni maj právo na názor a problémy většinou vznikaj právě díky mizerný komunikaci. Ale mohlo by se tohle stát třeba u nás?

Jak pijete svoje bělouše? Máte je radši studený, na ledu, nebo v pokojovce? To je vůbec zvláštní téma, protože jestli mě něco vadí na degstacích, tak je to (pro mě) absolutně nestravitelná teplota bílých vzorků. Máme bazén plnej tajícího ledu, takže vím, co je to jeden stupeň. Mám rád vína obecně teplejší, ale na ledu můžu jenom bublinky. Nikdy mě ale nenapadlo zajímat se, proč se bílý víno podává studený. Někoho to naštěstí napadlo. Je to dlouhý, ale dobrý.

Brouzdám si takhle mapkama viničních tratí a napadlo mě, co by to obnášelo, použít Google Earth na jejich vyznačení. Vím, kolik si dal peejee se současnou formou práce, ale hele… tohle stojí za zvážení, ne? A hele, někoho už to taky napadlo.

Tak si každej vybereme region a pustíme se do toho?

14 Comments
  1. p.j. permalink

    GoogleEarth: bohužel, můj počítač po stažení těch hranic na tom odkazu zkolaboval, dostal se do smyčky, mám prý kontaktovat výrobce hardwaru a říct mu o ovladač nebo co. 🙁 Z přiložené fotečky Šobesu s potěšením konstatuji, že současný Earth už má snad konečně pěkné rozlišení. V době, kdy jsem s mapama začínal, byly taklhe pěkně rozlišené jen USA a velká města v Evropě (u nás jen Praha). Venkov, aspoň co já tehdy zkoušel Bourgogne a Jižní Moravu, byly v pitomě hrubém rozlišení a navíc bez názvů vesnic, tak jsem tím opovrhnul.
    co se týče návrhu na kreslení těch hranic: Ale jo, jděte do toho! budu Vám moc fandit a nepřímo pomáhat. sám do toho nejdu neb: 1. cítím, že to je nad možnosti mých počítačů i mého umění je ovládat 2. mám dooost práce se svým dílem na ovine.cz: předělali jsme tu první dosud fungující pionýrskou verzi, současná (zatím skrytá) verze je výrazně strukturovanější, filtrovatelnější, každá viniční obec a dokonce i trať má svou “kartu”. Nevím jestli si to dokážete představit, ale to znamená, že musím asi 1500 podstránek naládovat příslušnými údaji, mapami a fotkami. tohle musím dotáhnout, i když se vykašlu na všechno okolo, potrvá to tak rok, než si budu moci setřít pot z čela. ovšem, případným nadšeným kresličům musím odhalit krutou skutečnost: hranice mnou zakreslené odpovídají současné realitě tak odhadem ze 70%. oficiální instituce, která má hranice tratí na starosti, má na to vyhrazeného jednoho člověka, který je plně saturován opravováním chyb v jejich databázi a zakreslováním změn (na úřad plyne nepřetržitý proud žádostí o změny hranic, sloučení, zapsání i vyškrtnutí). změny, které neprošly vyhláškou (čeká už tři roky v parlamentu) mi odmítly vydat, prý jsou neveřejné, když po nich chci aspoň obce, které mi ještě chybí zakreslit, deset obcí jsem žádal 2. září a doteď mi to nepřišlo. Jinými slovy: můžete to kreslit, ale smiřte se dopředu s tím, že realita bude vždy o koňsakou délku před tím, co nakreslíte a vždycky se najde nějaký jouda, který se Vám vysměje, že to tudíž máte blbě, že klamete veřejnost.

  2. p.j. permalink

    teplá bílá: :-))) Yes, I have tasted warm whites – no, thanks! Teplotu neměřím. Víno podchlazuji na cca 7-8°C a pak sleduji, co dělá ve sklence po ohřívání až na pokojovku. Většina vín má dvě až tři fáze: 1. některé jsou při těch 7-8° fakt podchlazené a skoro nevoní a chutnají jednoduše 2. pak je nějaké teplotní optimum, zpravidla docela široké, kdy se to oteplováním mění, otevírá, uakzuje, u lepších vín výrazně a zajímavě proměňuje 3. až se to dostane do fáze, kdy se to tak nějak rozpadne, chuť přijde o harmonii, svěžest, zadrhává, ve vůni se odfoukne vše menšinové a zajímavé, zbydou laciné kytky a ovoce. utahaná nuda to pít, šoupu to zpátky do lednice. je pravda, že nadubovaná vína snesou vyšší teplotu líp (ale i tak jsou lepší o něco chladnější, neunavujou tak), ale takové ryzlinky…a taky čím sladší, tím trapnější teplé konce. Ledovky a slámovky fakt teplé nemůžu a kdyby mi lednička šla na 6°C, tak bych ta sladká a polosladká vokouřil takhle nízko. je to o svěžesti, nějakých prahových hodnotách vnímání chuti při různých teplotách, o těkavosti složek aromat…asi nejvíc se kloním k té Jancis Robinson. pamatuji se, jak teplá vína totálně pohřbila jednu burgundskou degustaci. zejména červené pinoty. skřípal jsem zubama a křenil se. i zástupce vinařství se neudržel a vytkl to dovozci, že častý omyl je podávat červená v pokojové teplotě, ale že pinoty těch 16°C prostě potřebují.

  3. Tom permalink

    Ku Klausovi – shodou okolností jsem se o tom v minulém roce bavil s Tomem Čepkem od Skoupila. Zrovna v době Klausova “slavnostního” obědu měli v té restauraci pouze dvě jakostky z jejich produkce, tak se vůbec nedivím, že sáhl po něčem “slavnostnějším”. Pamatuju, že Tomáš měl i rozbroj s autorem článku, který ho citoval bez jeho souhlasu a nějak pokrouceně. Prý se následně díval na jeho články a byl to nějaký zarytý antiklausista.

  4. Tom permalink

    Ku kvízu – stydím, stydím – já jen 50%… Kolik vy?
    Jo a BEZ Google 🙂

  5. Tomáš H. permalink

    štěstí idiota… udělal jsem na 90% ale některé otázky jsem fakt střelil, například kde se nejvíc pěstuje Albariňo…
    ale celkem zábavnej kvíz, nebo jak se jinde říká odrůdě Monastrella… prostě bych si asi dneska měl vsadit

  6. Zajimavé čtení, o těch teplotách. Od stejného autora mně zaujal následující článek o párování jídla a vína: http://www.foodandwine.com/articles/does-wine-taste-better-with-food
    Zejména pátý odstavec od konce – the rinse study – je hodně zajímavý.

  7. p.j. permalink

    jo quiz, na ten jsem úplně zapoměl. Já teda jen 40% 🙁 ale španělsko já skoro nepiju. jestli budu mít čas, udělám si nějaké jejich archivní kvízy, francii musím zvládnout tak na 60%.

  8. p.j. permalink

    Hm, tak čistě francouzský kvíz nemají, ale dělal jsem ten most difficult 2008 – tam jsem francii měl dobrou všechnu. srazily mě ale austrálie a california – celkem též 40%.

  9. p.j.: Google teď nedávno upgradoval tak, že poznám i který auto mi parkuje před domem. Morava je tam slušně. Vtip tý platformy je ale v tom sdílení. Nejde o práci jedný osoby, ale o komunitní projekt. Ale chápu, že i tak je na tom práce mraky.

    ad teplota: já to dělám podobně, ale nejvíc mi sedí bílý tak 15°. Třeba jsem barbar, ale pinoty miluju v pokojovce. Přijde mi ale taky, že obecně je popíjení něco jinýho než hodnocení. Hlavně o bílých se při podchlazení ztrácejí vady a na teple se vždycky odkope.

    Tom: Dobrá poznámka, to jsem nevěděl.

    ad kvíz: Já jsem dal dvakrát za třicet. Ale i těch třicet byla jenom tipovačka. Na svoji obranu můžu říct, že tam nebyla jediná otázka z Evropy. Pravidla apelací Austrálie a Californie mě fakt dorazily. Mám holt mezery, no 🙂

  10. Tom permalink

    p.j.: čistě francouzský jsem tam objevil “Bordeaux Challenge”, u mě za 50%…

  11. Tomáš H:: Gratuluju, zatím vedete!

    Jo: Minule jsem linkoval ten článek o párování bez vína – tak tohle je vlastně celá věc naruby. Dobrý! Je to všechno vo hubě!!!

  12. Sajmik permalink

    “Bordeaux Challenge” je lehký, u mě 92 %, nevěděl jsem jen toho umělce, moderna není moje silná stránka 🙂

  13. Tomáš permalink

    jenže já udělal 90% nezaslouženě…min 3 otázky jsem střelil naslepo a další dvě s váháním a vylučovací metodou, takže si o výsledku myslím prd

  14. p.j. permalink

    a jo! Ono to má posuvník k dalším archivním quízům – tak tímhle testem jsem neprošel :-))
    Tak Burgundy test 100%, Bordeaux test 100% (ten byl obzvlášť lehonký). Zase po dlouhé době pár minut slastné domýšlivé nadřazenosti…:-)

    Ještě k té teplotě: Vinograf má samozřejmě pravdu s tím, že vyšší teploty odhalují vady. ale já nehledám vady, já právě hledám teplotu, při které to víno ukazuje na sebe to nejlepší.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS