Skip to content

Trochu nemocné hrabičky 49/08

by Ondra on December 5th, 2008

Jste v Anglii a nevíte, kam pro víno? Mrkněte se na stránky Jancis Robinson – nedávno zveřejnila 100 vín, co stojí za to. Za co? Přece za to všechno! Post je tady.

Američtí blogeři řeší asi jiné problémy než ti naši. Musejí si totiž vymýšlet etické kodexy vínorecenzí. Jednu takovou najdete tuna vpravo. Zabývá se tím, do jakého časového limitu má bloger zrecenzovat láhve, které mu neodbytní vinaři posílají, případně zda o  nich má vůbec něco psát. Jsou napřed prostě, no.

Nikdo vás nebude mít rád!! Nikdo!!! Protože jste určitě jeden ze čtyř tipů vinožrouta, kterým se ostatní umí pěkně a trefně vysmát. Jménař, chodící encyklopedie, kultosběratel nebo importomilec – poznáváte se? Katie Pizzuto si vás pěkně podá. Jen nevím, kam by zařadila toho pána, co se nedávno motal na jedné degustaci u stánku s italskými víny: “Nhalejthe mi thohle čijanty.”

Kolik už jste slyšeli nářků na ceny vína v restauracích? Jak vůbec k těm cenám došli? To se ptá i další vínoblog. Story je tady. Cituje Wall Street Journal a jeho anketu mezi sommeliéry a hoteliéry. Výsledek? Něco jako ropa.

Není to nic novýho, ale ke mně se to dostalo až teď. Takovej příběh. Jeden pán si vymyslel restauraci, vytvořil jí jídelníček a vinnou nabídku sestavil z těch nejhůř hodnocených vín Wine Spectatorem. Následně požádal Wine Spectator o udělení certifikace Award of Excellence. Samozřejmě, že ji dostal. Virtuální restaurace, která nikdy neexistovala, její obludné vinné menu, ostuda jak řemen. Mrkněte se na to, je to nářez. A 166 komentářů svědčí o tom, že se nejsem sám, koho to pobavilo.

Ceny vín padají. Máme tuhletu recesi, že jo. Decanter upozorňuje, že z indexu 290 spadly ceny až na úroveň 209. Moc nevím, co to znamená, ale třeba jednou bude to jejich Margó za dvě kilka. No to asi ne-e, ale předražený ročníky, jako třeba 2005, nejsou asi už tak strašně předražený. Story je tady.

Zajímá vás, jakou máte ekologickou vínostopu? Pak si přečtěte článek, srovnávající dopad skleněných a plastikových lahví na životní prostředí. Víno v plastiku že je jenom pro houmlesáky? No a Božolé? Prostě, pokud jste ekoduch a navíc máte pocit, že víno má bejt ve skle, tak tohle snad ani nečtěte.

Kdy budete mít hospodu s certifikáte, WS? Budete tam podávat čijanty? A co vaše ekostopa?

4 Comments
  1. Oceněním WS u nějaké restaurace nedávno v článku házel Poštulka. Posílal jsem mu odkaz na ten text výše, ale nereagoval :o)
    K té vínostopě jsem něco malého (reklama) psal tady – http://jizni-svah.blogspot.com/2008/08/emisn-povolenky-na-vno.html.
    Na Novém Zélandu jsou kupředu, vinař může tu svoji stopu oficiálně a certifikovaně vyvážit třeba investicí do vysazování lesa.

  2. Hi, I’m Katie Pizzuto, the one you wrote about in the article. Can you possibly tell me, in English, what you wrote? Thanks so much!!!

  3. Katie: Hi! I´m trying to do a weekly monitoring of news from the wineworld and I link some interesting posts from wineblogs. Your article is funny and on-point so I linked it with just a couple of words on what it is about.

  4. Thank you so much! I appreciate the link. Glad you enjoyed the post!!

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS