Skip to content

Venkovské hrabičky 46/08

by Ondra on November 14th, 2008

Přijel Svatý Martin. Nemá bílého koně, má rovnou čtyřspřeží – v předu bězí dvě šimly Večerka a Müllerka, za nimi hřebci Portugal a Vavřinec. Mladá vína začaly prodávat vinotéky i super-a-kdo-ví-co ještě-markety. Pohybují se v cenách okolo 70 – 120 korun za láhev.

Jak se do vín z Kalifornie dostane voda? Docela snadno. Poradí vám to vinař z Itálie. To jsem teda čubrněl, ale koneckonců, ať si to pije kdo chce.

Ezio Rivella, jeden z hlavních aktérů posledního večírku u Brunella, považuje výsledky volby za katastrofu. Píše o tom VinoWire tady.

Gary měl na stole zajímavá vína. Vyrobily je hvězdy kalifornské enologie pro Lookout Ridge a pojí se s akcí Wine for Wheels. Koupí těchto vín přispíváte na nákup vozíků pro lidi s horší pohyblivostí, než má většina z nás. Dobrá věc pro dobrou věc. Epizodu najdete tady. Neuděláme taky nějakou charitu? Stačilo by, kdyby každý dal do foroty jednu láhev a pak by se to vydražilo. Co vy na to?

Baracka Obamu zvolil hlas vína. Statistika, uveřejněná na webu Vinography naznačuje, že státy, ve kterých Obama vyhrál, produkují skoro 99 procent vína v USA. Zajímavé, ne? Postatou postu je, že kdyby lidi trochu víc pili, svět by bal o něco hezčí místo k životu. Tak teda uvidíme.

Jaký byl ročník 2008 v regionu Chianti? O tom píše mistrová vína Julia Harding na webu Jancis Robinson. Není to tajemství – bude to fajn víno, protože teplota teplotila správně a déšť k tomu adekvátně dešťoval. Můžeme se těšit na další klasický ročník. Report je tady.

Legrační post si můžete přečíst na blogu Fermentation. Zmiňuje 13 věcí, které se jeho autor naučil na nedávno proběhlé bloggerské konferenci v Kalifornii. Post najdete tady.

Z domova: Ze všech stran se ozývají návrhy na vznik nového časopisu o víně. Šeptanda vrcholí, lidé si v metru podsouvají tajemné papírky. Inzerenti jsou ve střehu. Jižní svah tráví čas drbáním s redaktory Decanteru, Sklenka by jejich dvouměsíční dítko řezal jen co je pravda. Jak tohle dopadne?!?

Máme udělat vlastní časáček? Nebo radši vyrobit vlastní Vlašáček? A co charitu? Může víno prospět něčemu dobrému?

2 Comments
  1. Na téma “voda ve vašem víně” jsem něco psal před pár měsíci – http://jizni-svah.blogspot.com/2008/07/voda-ve-vaem-vn.html, v USA je to běžná praxe. Koukám, že nejen tam 🙂 A když si tak čtu ten svůj článek, tak už zastaral, protože prodej Château Montelena byl odvolán 🙂
    Jsem pro charitu a spíše než časáček ten vlašáček 🙂 ale to jsme ostatně řešili včera…

    A jenom drobnost (obvykle na tyhle věci neupozorňuju, ale tohle mi nedalo): “mystrová vína” zní dost děsivě 🙂

  2. J.Č.: Uff. Jsem ze teda začervenal.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS