4. Ochutnávka českých ciderů
Tohle je každoroční stálice a vlastně už i tradice. (Čtěte o první ochutnávce tady, o druhé tady a o třetí tady.) Proběhne ve středu 5. února ve Veltlinu in Karlin. Letos počtvrté svolávám všechny sajdraře a jabčákisty na společnou přehlídku toho, co se dá vyrobit z kvasícího jablka. Loni vyprodaná ochutnávka nabídla 14 vzorků toho, co se dá na českém ciderovém trhu ochutnat – a to nejen nad pultem. Převážná část vzorků byly domácí podpultovky, pro které si musíte zajet k výrobcům domů. A to je super, protože vzniká sociálno, že.
Je hrozně pěkný pozorovat, jak se z nedůvěřivců stávají nadšenci a z nadšenců posléze ještě nadšenější výrobci. V hlavě mám třeba Štěpána Duška – ten přišel loni s modelem The Jabčák. Osobitý mok, kterého vyrobil 30 litrů, sám hodnotil jako nepovedený s tím, že za rok bude líp. Letos si z Bordeaux objednal sudy, koupil drtičku a lis a prostě se rozjel. Odšpuntoval se, jak by řekl Umberto Eco.
Možná ještě lepší příklad jsou kluci z Prageru. Ti byli na úplně první ochutnávce s něčím podobným. Pít se to moc nedalo, ale věděli naprosto přesně, kde se stala chyba. Experimentovali už tenkrát s pektolytickými enzymy i s náhradními sladily a věděli přesně, že chtějí vyrobit cider, který půjde do hospod. Měl vydržet stání na regálech, měl chutnat lidu. Rok na to už do hospod dodávali, měli schválenou výrobnu a rozjížděli se. Lid pil.
Český ciderový trh není zdaleka nasycen. Je třeba ještě hodně osvěty, hodně domácích kvasičů i spontánně se rozjíždějících menších firem. Proto se scházíme a proto zveme vás ostatní, abyste to ochutnali. Jablek je všude mraky a všechno to padá na zem. Je to naše bohatství. Můžete začít taky. Může se z nás stát ciderová velmoc, protože národem zahrádkářů už jsme. Chybí nám k tomu zkušenosti, vzdělání a snad i překonat nějakou tu podvědomou vtíravou myšlenku, že jablka jsou to nejlevnější odpadní, z čeho se něco dá vyrobit. Není to tak. Věřte tomu. Anebo nevěřte, ale přijďte si to ochutnat,
Seznam vystavovatelů (průběžně doplňován):
Ondra Kopička: Applepunk
Štěpán Dušek: The Jabčák
Filip Slouka & Craig Long: Rossbach cider
Jablářství F.H.Pragera: Prager Cider
Antonín Bernard: Dubské jablko
Jirka Vrba: Vrba cider – rubín
Cidrerie: Cidre Premier
Vinařství rodiny Košuličovy: Cider
Vinařství rodiny Košuličovy: Experimentální cider
Dušan Škubak: Jabuko ´13
David Filip: Pálavský Cider
Lukáš Karbulka: The Kylo Jablek
Jakub Kynčl: Českorájský cider
Matěj Houdek: Cider Lán N°12
Jan Schlindenbuch: Outcider
Petr Štěpánek: Mníšecký cider
Ondra Vaníček: King Kong
Martin Kovář: Cider a Perry A.K. Vizovice
Petr Šafář: Frankenstein
Tomáš Blaha: Jablkoň
Pokud chcete přijít, závazně si můžete rezervovat místo tady. Pokud chcete vystavovat, napište na ondra@winepunk.cz, pošlu vám podrobnosti.
Škoda, že je to ve všední den. Já jako mimopražský se tam jen těžko dostanu, ale chtěl bych :D.
Loni jsme vyráběli svůj první “cider”. Záměrně píšu v uvozovkách, protože jsme jablečný mošt cinkli moštem gdoulovým a byl to dobrý nápad, který dodal nápoji lehce na kyselince a trochu té hořkosti. Bohužel ho bylo jen 5 l a tak je už téměř pryč.
Petře, budou tam minimálně tři lidi z Moravy (jednou Brno a dvakrát JM). Pokud budete chtít, můžu vás s někým propojit a můžete se dohodnout na společné cestě. V deset mají většinou všichni ochutnáno, dál už se jenom vlčí. Domů byste to bez problémů měl stihnout 😉
Zaregistrovano. Akorat mi tu chybi info kdy to zacina.. Klasicky na sedmicku, jak je ve Veltlinu zvykem?
No vidíš, ani jsme o tom nemluvili. Necháme sedmou, jak je zvykem.
Dobrý den,
existuje prosím “Waiting list” pokud by se uvolnil nějaký vstup?
Děkuji
Lubo
Lubo, na to se spojte přímo s Veltlinem. Kapacitu si hlídají oni,aby se lidi neušlapali. Díky.
To Ondra: Děkuji za nabídku, ale tentokrát ji nevyužiji. Uvidíme příští rok, až budu mít co nabídnout ;-).
Prosím kdo se zaregistroval a dnes zjistil, že nakonec nedorazí, nechť se zruší registraci u pana Macka (777 082 316) nebo u Ondry. Šanci tak dostanou další zájemci. Díky 🙂