Víno pro lid
Mám chuť lidem víno přibližovat, zpřístupňovat. Dokazovat jim, že víno nemusí být jenom ta Frankovka nebo Müllerka z litrovky v hospodě. Že víno je krása, požitek. Často si ale připadám jako evangelizující misionář při cestě rovníkovou Afrikou. Když mě někdo vnímá, musím se vyhýbat urážkám víry a utíkat před kanibalizmem.
Nedávná návštěva dala mým evangelizačním úmyslům hrubě na frak. Připravil jsem pro ty parchanty degustační sérii od lehkého Vinho Verde přes různá Verdecchia a svěží šeďáky až po těžší a sladší Rieslingy z Mosely. Připravil jsem si výklad, o každém víně jsem si něco našel, znal jeho příběh. Ale všechno marno. Vítězem večera se stal mok od jedný z návštěv – zoxidovaný a hnusný Tempranillo z Lidlu (59,-) z roku 2003, který mělo to nejlepší za sebou tak někdy před třema, čtyřma lety. Ale chutnalo, a to hlavně proto, že bylo červený.
Bylo mi vážně smutno a kromě jinýho jsem si řekl, že přestávám s vinnou evangelizací kuřáků, ignorantů a těch, který víno prokládaj panákama tequily. A muzikantů. A blondýn. A důchodců, rodičů, bývalých spolužáků a současných kolegů. Ale možná, že ty blondýny si ještě rozmyslím.
Jenže vlastně je vám to líto, protože byste rádi okouzlovali návštěvy něčím, co je nadchne a s trochou ješitnosti i naplní jejich představu o tom, že vás víno zajímá a umíte se prodrat houštinama názvů na nicneříkajících etiketách. Hledáme teda víno, který by nestálo moc, všem návštěvám by chutnalo, ale zároveň si na něm pochutná i mírný pokročilec.
Světe div se, v Globusu (v Globu) mají Riesling z Rheinhessenu od vinařství Deinhard a ten tenhle všechny tyhle předpoklady splňuje. Stojí 115,- a za tu cenu je to požehnaný pití. Dá se nalít neználkům (ocení jeho mírnou sladkost a zajímavou vůni), poloználkům se zájmem (Riesling ze země odrůdě zaslíbené) i ználkům (opravdu odrůdově výrazná záležitost s vynikající aromatikou a vyváženou chutí).
Vypít se musí při nižší teplotě, při zteplání z toho ten cukřík trochu leze a lepí se, ale při návštěvě vám tohle víno zaručeně nezteplá.
Objevili jste taky něco v Globu?
Globus mám trochu z roku, ale nedávno jsem se tam objevil a přivezl si pár lahví v cenách 49,- (Neuburské od Habřiny) po 199,- (šumivka Grandioso Brut z Valtic), vše na otevření ještě čeká :o) Tenhle ryzlink vypadá jako dobrý tip co vyzkoušet.
Jinak ten příběh je klasika, jsem na tom stejně. Jen s tím rozdílem, že většina “nevinných” návštěv už nenosí vína na pití ten večer, raději vezme něco dobrého k zakousnutí a spíš počítá s vinným “servisem” 🙂 A někdy dodají kousek, co si mám testnou později (a po pravdě je to dost fajn, protože tahají různé exotiky z dovolených a věci tady nedostupné). Mám vybraných pár lahví v různých cenových relací, které spolehlivě fungují a skoro vždy potěší. A jsou to nejčastěji “novosvětská” vína.
Dal bych blondýnám ještě šanci. Podle nejnovějších výzkumů se dobře doplňují s těžkými barikovanými červenými víny!
J.Č.: Tak to vypadá, že sis svoje návštěvy vychoval, což se mi zatím nepovedlo. Asi se musím víc snažit 😉
Sklenička: To jo, ale platí to jenom pro vína s teleskopickým korkem 😀
No, už jsem si ho tam všiml v Globusu ale měl jsem strach, že to bude odpad, ono to oddělení vína v Globusu moc nebudí důvěru (alespoň v Brně) – tento rýňáček ale testnu.
já bych prosímvás byl taky za ty blondýny… 🙂
Vinograf (4): Teleskopický korek? Jsem překvapený až vyděšený, že si někdo pamatuje moje nablblé vtipy i po tolika letech. Už to nečti :o)
Díky za tip, v Glóbu bych o tenhle rýňák jinak okem nezavadil, navíc pokud je vybaven šroubovicí, ale díky článku jsem šel najisto a přihodil jsem ho do košíku pro nezávaznou konzumaci k lehké pozdně jarní večeři slaměného vdovce.
Dopil jsem zrovna teď a rozhodně nezklamal, svěží, výrazně odrůdový, při nižší teplotě osvěžující kyselinka (úplně v tom cítím až šťovík a žaludeční šťávy, ale v dobrým, v pořádku), potom z toho vyleze trochu cukřík, a to mně asi vyhovovalo víc, ale nechce to nechat dojít až úplně do tepla. Ale i když se nechá, zas tolik se nelepí. Rozhodně budu kupovat dál, za tu cenu, no neber to!
V Glóbu jinak beru vína pro návštěvnickou spotřebu a mně osobně z toho chutná a u návštěv osvědčil se chilský Cabernet Sauvignon z Misiones de Rengo z Rapel Valley (stříbrná etiketa ve tvaru kříže). Jsem co se týče červených na hutnější vícevoltážní záležitosti, ale nepotrpím si na tříslovinky a tohle je příjemné pití třeba k racletu, černý bobule, jazyk nedrhne, plná chuť. Není to záležitost světoborná, ale za cca 100 korun IMHO dobrej kauf. Mají i řadu Reserva, která má etiketu zlatou a stojí 200,-, ale ta ve mně vždycky z neznámých příčin budila podezření… ale koupil jsem dneska jednu lahev, je to Cabernet Sauvignon Syrah, abych se konečně přesvědčil. Očekávám spíš zklamání, ale pokud to bude OK, dám vědět, až to vypiju.