Skip to content

Kumulativní hrabičky 42/08

by Ondra on October 17th, 2008

Páteční sběrna událostí ve světě:

Umřel David Lett, který poprvé začal pěstovat Pinot v Oregonu. Bylo mu 69. David Lett (foto www.avalonwine.com) hledal v Americe terroir, kde by hrozny stačily jen tak tak dozrát. Proslavil Oregon jako místo s jedněmi z nejlepších podmínek pro Pinoty (Noir i Gris). Na jeho vinicích se nepoužívají pesticidy ani hnojiva, jeho dlouhodobým cílem bylo zasahovat do přirozenosti vína co možná nejméně. Decanter o něm píše tady, The Pour tady.

Vdova po dalším nedávně zesnulém – Robertu Mondavim, otevírá Robert Mondavi Institute (foto aianwpr.org). Půjde o pobočku University of California ve městě Davis. Do komplexu se přesune katedra vinohradnictví a enologie. Wine Spectator o tom píše tady.

The Pour načal i jinou zajímavou story. Komentuje francouzskou paranoiu, jejíž součástí je snaha některých pošuků postavit informace o víně na roveň pornografii. Tím nechtějí říct, že udělají ze dne na den o dvěstě miliónů stránek o víně víc, ale že chtějí docílit toho, aby stránky o víně byly přístupné pouze několik hodin denně. Stejně tak jim jde i o zákaz reklamy na víno. Reakce na tuhle blbost je tady.

Pokračuje ostrá výměna názorů na téma Brunello. Ezio Rivella a Vittorio Fiore (foto VinoWire), dva přední italští enologové, obhajují svůj názor, že do vína z tradiční italské apelace by mělo být možno přidávat až 15% jiných odrůd (k dominantnímu sangiovese). Frčí to tady a tady. Plodná debata je hlavně o tom, kdo znal čího dědečka a kde začíná tradice. Podnětné.

Brandýská Vinotéka U Zámku ohlásila na pondělní ráno (20.10.) burčák v kvalitě pozdní sběr, věc ne úplně vídaná. Bílý bude z rýňáku, červený z rulandy. Dodavatelem je Vinařství Spěvák a synové z Dubňan. Čeká se nápor kupujících a brzké vyprodání.

Gary Vaynerchuk měl tenhle týden zajímavého hosta. Byl jím Tim Hanni (henáj), MW. Představil svůj preparát Vignon, díky kterému se nemusíte učit snoubit víno s jídlem. Epizoda je tady. Nevím jak vám, ale mně to připadá jako úlet. Péring mi přijde jako obrovská zábava a nejradši vybírám prvně víno na večer a pak teprve přemýšlím, co tak k němu uvařit.

V Bordeaux se od čtvrtého září sklízejí bílé odrůdy, červené přijdou tak za týden až dva. Hrozny mají být lepší než loni, ale ne až tak famózní jako v roce 2000 nebo 2005. Situaci sleduje Jane Anson tady a Byron Sharp tady.

A co budete dělat vy o víkendu? Chystáte se na vinobraní do Bordeaux, nebo už jste byli někde jinde? Vybíráte si jídlo podle vína? Nebo znáte nějakou větší zábavu?

7 Comments
  1. Já už jsem ztracen, doma vybíráme víno podle toho, na jaké víno je chuť :o) (je to komplikované, když dostanu chuť na Bordeaux, tak sežeň si večer naložené maso na biftek :-D). Na Garyho schválně mrknu. V poslední době jsem ho trochu přestal sledovat a měl z něj nějak divný pocit.

    Ale OBROVSKÉ DÍKY za tenhle set informací. Sice většinu odkazovaných webů sleduji, ale podobná pravidelná (bude?) kompilace v češtině mi na webu chyběla! A samotnému se mi do ní chtělo jen výjimečně 🙂

  2. Jasně, chtěl bych dělat hrabičky pravidelně na pátek, protože jsem měl taky pocit, že to tu chybí. Ten Vignon je vážně psycho. Čekal bych tenhle typ postoje od farmaceutický firmy, ale určitě ne od MW!

  3. ad vignon:

    na pohled jasná kravina. stejně bych ale rád ochutnal a hlavně zjisti co to vlastně je 🙂 ňáka kyselina tipuju, když chtějí vyrovnat umami

  4. Trochu to tam rozebíraj – vlastně jde o vyvážení soli, hořkosti a umami. Zdálo se, že minimálně 50% je sůl – pak se tam objevila sušená mrkev, sušený byliny atd. Ale o chemii nic. Zkus to objednat, uděláme mejdan 🙂

  5. já to video viděl. mrkev, byliny, citronová kůra to budou jen maskovadla. jádro pudla bude někde jinde 😉

  6. jo jinak já objednávat rozhodně nebudu, provozuju snad WINEBLOG? ;)) tož šup s tym do košíku! pak uděláme party s vignorizovanými mandlemi 🙂

  7. diky za ‘hrabicky’ – tento souhrn mi taky chybel, jo jo , drzim palce at vydrzis a patecni hrabickograf divoce vyskakuje 🙂

    m.s.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS