Skip to content

Trávící hrabičky

by Ondra on January 9th, 2009

Na vznik nového blogu upozornil Tom Wark z Fermentation. Jde o insajdr do vínobyznysu, který píše jeden z nejdůležitějších volně píšících novinářů o víně, Lew Perdue. Lew založil jak Wine Business Insider, tak Wine Business Monthly a teď se pustil do projektu Wine Industry Insight.

Tom Wark navíc odkazuje na móc zajímavý experiment. Když v jednom obchodě hráli francouzskou hudbu, lidi si podvědomě kupovali vína z Francie. Když vyhrávali německou dechovku, sahali po vínech z Německa. Zajímavostí toho je, že jen jeden člověk vnímal, že by hudba měla vliv na jeho výběr. Podprahovky? Tohle mě baví!

Chcete ochutnat Chateau Latour? Můžete! A dokonce v pohodlí domova. Tedy pokud si Chateau koupíte. Je totiž na prodej. Jako zájemci ale asi nebudete první. Má na něj zálusk Bernard Margez, který pravděpodobně stojí před celou skupinou investorů, kam podle všeho patří i Gérard Depardieu. Story má Decanter tady.

Decanter taky odhalil svojí komprehenzivní gájdu na Burgundsko 2007. To je fajn, protože když tam teďko pojedete, většinu modelů ještě budete mít šanci sehnat. Na první pohled se mi zdá, že to není tak strašný, jak se o roku 2007 říkalo v průběhu roku 2008. Zdá se, že nulasedmička to vyhrála v bílých. Takže si tohle vytiskněte a uhánějte tam.

Sauternes a smradlavý sýry! To je starý dobrý kombo. Koukněte se na nový video WineSpectatoru, jak chutná Harveymu Steimanovi. Hned za tím vám najede video o šumivkách z Kalifornie. No řekněte – kdo jste to kdy pili? Prostě vynechali Mlynářku a perou tam CH a PN. Krásná ukázka z provozu a sklepů, včetně ukázky degoržování a přidávání dozážního likéru. Jukněte sem.

Máte malý vinařství? Prodej stagnuje? Pak se mrkněte na stránky Small Winery Marketing. To je vlastně blog nápadů pro malovinaře, od někoho, kdo s nima chce sdílet svoje myšlenky a popostrčky, aby to všem šlapalo líp. Naši malovinaři to maj povinně.

V Praze pojede příští týden akce, nazvaná Prague Wine Week. Vinotéky, hotely, restaurace a bary mají připraveno moře akcí, svolávání příznivců probíhá dokonce i přes Fejsbuk. Budete tam? Já jo a novinky budu pálit přes Twitter!

Pokud jste si (stejně jako já) dali novoroční předsevzetí, že budete pít ještě víc bublinek, pak vám přijde vhod blog Get Bubbly. Píše o všem, z čeho jdou blbinky bublinky, myslím ale, že akvária vynechává. A snad i prdění ve vaně.

Ááááá Gary Vaynerchuk měl u sebe německého Master Sommeliera (v Německu jsou jen dva) Hendrika Thomu. Šklebí se pěkně německy a moc mu chutnala jedna slaďárna. Což mi připomíná, že letošní zima se skvěle hodí na ledovky. Páni vinaři – kdo jste letos udělali leďárnu?

Budete na jaře sázet révu? Kolik u vás bylo nejmíň stupňů?

6 Comments
  1. Evas permalink

    Dobře, ukecal jsi mě. Chtěla jsem nejdřív postavit dom a zasadit strom, ale pidi-vini-čka dostane přednost před stromem. Ovšem až bude ten dom 🙂

    A zajímalo by mě, co se podprahově hraje v super hyper, když tam lidi tak zběsile nakupují ty sračky.

  2. Ty podprahovky jsou fajn! Vinaři jako Montes jdou ještě dál a doporučují, krom sklenek a vhodného jídla, i párování vína s hudbou :o) http://jizni-svah.blogspot.com/2008/06/hudba-vno-podruh.html Co jako správně ovlivní živé Chardonnay či hutný Merlot 😀
    Uvidíme, jak bude Prague Wine Week fungovat :o) Třeba začne pár podniků na týden nabízet služby, které by měly být běžné po celý rok 🙂
    A k ledovkám jeden dobrá poznámka od Váni (copy & paste odjinud, nemůžu najít ten původní článek):
    – Dotaz: Jaký zázrak jste letos zažil?
    – Odpověď: Asi naši výrobu ledového růžového vína z Rýnskýho ryzlinku (kterýho nám prošlo mrazem 5 metráků a to je na lis málo), tak jsme k němu dodali mrazem prošlý Zweigel

  3. Evas: No vida. Už teď se těším na první vinoblogerskej mejdan, na kterým budeme pít jenom vlastní výpěstky 😀
    J.Č.: Jo, hudba má podle mě na víno opravdu vliv zásadní. A u horňácký halekačky se může zrodit i takovejhle Váňonápad.

  4. p.j. permalink

    Koukal jsem na to Burgundsko 2007 :-))))) To je hlína! Takhle nějak se propagoval “klasický” 2004. už by mohli vymyslet i něco jinýho. A ten výběr je taky vypečenej. už z toho lze odhadnout, jaký je charakter toho ročníku, když doporučujou prakticky jen prvotřídní vinaře. Komu se z toho podaří sehnat aspoň tři kusy, tomu budu celý rok říkat “Velký vezíre”. Už teď je 85% z toho pro normálního smrtelníka nedostupné.

  5. p.j.: Takovýhle oslovení teda stojí za tu námahu. Že bych se tam rozjel?

  6. ad “Budete tam? Já jo a novinky budu pálit přes Twitter!”: do Prahy to mam relativne daleko, tak stale natesene cekam alespon na nejake twitter novinky 🙂 nebo se nemuzes vyhrabat z Febio filmu zavaleni? 🙂 🙂 🙂 m.s.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS