Reverzně vítězné hrabičky 48/52
Pokud patří v Bordeaux a Burgundsku koruna ročníku 2005, na Rhoně platí 2006! Decanter pořádal panelový tejsting, kterého se účastnily hvězdy jako John Livingstone-Learmonth, Alun Griffiths MW a Marcel-Orford Williams, David Wainwright a vínospisovatelka Margaret Rand. Všichni se shodli na tom, že před dvěma léty bylo krásně hlavně na severu údolí – obdiv budí Cornas, Cote-Rotie a Hermitage. Podstatné je, že vína mají vrtivý ocas. Story je tady.
Až budete v létě na prázdninách v Bolgheri, nezapomeňte se stavit v Osterii Magona. Report, který přinesl Do Bianchi, ze mě udělal slintavku a hladovku, chuťovku i obdivku. Pokud se vám neaktivují slinné žlázy při pohledu na flákotu, asi ani neklikejte sem.
Několikrát jsem poslední dobou (při studiu Burgundska) narazil na jméno třetího amerického prezidenta Thomase Jeffersona (foto Appellationamerica.com). Tady Jefferson chutnal Chambertin, tady Musigny, tohle a tohle považoval Jefferson za nejlepší a tak. John Hailman napsal před dvěma lety knihu “Thomas Jefferson on Wine”, kterou jsem objevil díky stránkám Grape Radio. Audio materiál – rozhovor s Johnem Hailmanem – je tady.
Se zajímavou úporností se Eric Asimov z New York Times propíjí Evropou. Co chvíli má nějaký článek o Rieslingu, hlavně z Německa a Alsaska. Tenhle se zase dívá na věc pěkně zeširoka. Přemýšlí o tom, jak se mění styl kabinetních vín z Mosely a od Rýna. Zajímavé čtení, pokud vás zajímá, proč hrozny dozrávají do pořád vyšších a vyšších cukernatostí.
Morava sbírá body jak já špinavý ponožky po baráku. Absolutním mezinárodním šampionem soutěže Terravino Mediterranean International Wine & Spirits Challenge v Izraeli se stala Pálava Private Selection 2007 Výběr z bobulí z Vinselektu Michlovský z Rakvic. Šampionem mezi bílými víny je Neuburské 2007 Výběr z hroznů Tomáše Krista z Milotic. Celkové výsledky budou viset tady.
Wine Spectator vyhlásil svoje vína roku. Jsem trochu na rozpacích, ale netroufám si to nějak smáznout, protože důležitý je to, co je v puse a ne na videu. Rozhodilo mě trochu jméno Michela Rollanda, velkého oblíbence Jamese Sucklinga, který je u numera una konzultujícím enologem. Kdo viděl film Mondovino, ví, že mi jde o mikrooxidaci a reverzní osmózu, metody, se kterými je Rolland spojován. On sám tyhle pověsti vyvrací. Kdo má nějaké insider info? Kdo o jeho práci něco ví?
Alder Yarrow aktualizoval svůj vinoblogní list. Už je tam i Jižní, mírně k východu skloněný svah a Vinný oktopod. Sklenéčka, stejně jako moje maličkost ještě chybí, ale už jsem mu psal, ať to napraví! Na seznam mrkněte sem.
Co nechcete objevit ve víně? A proč?
drobná errata (předposlední odstavec): nikolo mikrooxigenázu (to by byl enzym, pokud takový existuje – to ta koncovka “-áza”), ale zřejmě jsi měl na mysli mikrooxidaci – ostatně to tak vyplývá z kontextu 🙂
Tebe Alder zatím nepřidá (teda možná jo, příspěvků tu máš až dost a pravidelně, si myslím), má tam nějaké pravidlo blogování nejméně tři měsíce, mám dojem 🙂 Každopádně jsem mu v druhém mailu (když mi decentně naznačil, že bych měl k sobě přidat odkaz na Vinography, posílal linky i na tebe, sklénku, milaska a pavouka.
arx: Díky, opravuju si.
J.Č.: Aha, tak odtud vítr!
Rollandova osobní stránka je na http://www.rollandcollection.com, má zde mj. svůj životopis a seznam svých vlastních vinařství, technologické údaje o vínech atd. vč. ceníku, některá jeho vína nejsou až zas tak drahá (ale kde je koupit, že).
Osobně nevím, co je na mikrooxidaci špatného, asi záleží, jak se provádí. Osobně jsem se s tím setkal jen v jednom vinařství v Madiranu, kde do bariků dávají takové menší kapsle s kyslíkem, který se z nich postupně uvolňuje v nepatrných dávkách, účelem je zjemnit výrazné třísloviny místní odrůdy Tannat. Naopak v souvislosti s Bordeaux jsem o této metodě nikdy neslyšel, ale možná mi něco uniklo. Zato reverzní osmóza, to bude asi jiný drasťák…
Sajmik: Stránku jsem objevil taky, díky. Co se mikrooxidace týče, je to asi věc názoru – vždycky jde spíš asi o filozofii než o výslednou chuť. Mám ale pocit, že ležením na láhvi se ve víně děje víc věcí, než jen že se odbourávají a vyhlazuj taniny.