Skip to content

9. přehlídka českých ciderů

by Ondra on February 11th, 2019

VSTUPENKY NA OCHUTNÁVKU ZDE

VSTUPENKY NA OCHUTNÁVKU S PŘEDNÁŠKOVOU ČÁSTÍ ZDE

20. března v MeetFactory proběhne 9. přehlídka českých (a možná i pár zahraničních) ciderů. Je to akce, na které můžete ochutnat nejvíc domácích ciderů, a to hlavně protože tu dávám prostor amatérům, kteří mají často mezi padesáti a několika sty litry. Z těch, co jako amatéři začínali, se jich každoročně pár překlopí do profesionální sekce. Díky tomu máme jednoznačně nejsilnější ciderovou kulturu ze všech postkomunistických zemí.

DSCF4124
Seznam dosud potvrzených vystavovatelů (další budou postupně přibývat)

Profesionálové

Ivo Laurin: UTOPIA
F.H. Prager: Prager Cider
Tátův sad: Tátův sad
Cidérka Lobeč: BACHA!cidre
PROVOKO: Cider Talk
AK Cider: AK Cider
JM CIDER HOUSE: Redbrook cider: Premium-suchý, Original-polosuchý, Redfruit-polosuchý, Perry-polosuchý
CIDRE 99: CIDRE 99
Polabský mošt: Magnetic Apple
Cidrerie: Cidre Kliment
Moštárna Újezd: Divoké jablko
Táborská moštárna: Johannes Cyder
rossbach/smilingdogcider: Ice Cider
INSIDER: Němčovický jablečník
Petr Hybler, Josef Brzobohatý: Darebák
Steboucider: Steboucider

Amatéři

Tomáš Málek: Doubravice 2018, Jezárky 2018
Kuba Svěrek: Foot made Cider
Petr Vacek: Piparkakuja cidre
Václav Ceeh: CEEH CIDER
Michal Schlindenbuch: Cidrebuch
Petra a Milan Hrickovi: Zlaté jablko
Náčelník Cider: Náčelník Cider
Jakub Kynčl: Českorájský cider
Tomáš Ritzka: První Prajzské
Michal Odehnal: Sadrowitch
Vojtěch Čížek: Garage Cider 2016+2018
Dan Samek: SadoMaso aneb masíčko ze sadu
Tomáš Říha: Zdrcený jablko – EPIK
Martin Velfl: aut-sajdr
David Tourek: Kozina cider
Tomáš Hégr: Furiosa
Martin Bilec: Vinařský cider
Antonín Bernard: Dubský jablko, destilát ze cideru
Jablko v láhvi: Saturn 2018, Lump 2016
Michal Lacina a Jan Dobrovolný: Highland ExperiMental Lab
Oceterie: Jablečný orleánský ocet

VSTUPENKY NA OCHUTNÁVKU ZDE

DSCF4100

Loni jsem udělal novinku v podobě přednáškové sekce před samotnou výstavou. Ta se více než osvědčila, takže ji letos zopakujeme. Na četné žádosti jsem do ní zařadil i vlastní přednášku o základech kvašení při výrobě cideru, abyste se už vážně nebáli začít i vy. Josef Vačkář z ÚKZUSu bude mluvit o správném řezu jabloní, a to jak v prvních letech po výsadbě, tak třeba při zmlazování staršího stromu. Ondřej Muška (Provoko) bude mluvit o zakládání ciderového sadu – loni vysadili v Jižních Čechách pěknou řádku ciderových odrůd. Jáchyma Klimenta jsem pozval, aby řekl něco o keevingu, což je jeden z mála způsobů, jak v cideru udržet zbytkový cukr přírodním způsobem. Vyšší dívčí bude reprezentovat Ivo Laurin z Utopie, který dělá cider bez síry a bez jakýchkoliv stabilizačních nebo konzervačních látek. Jde to, ale potřebujete třeba podtlakovou pumpu nebo možnost zafoukat nádoby inertním plynem.

Přednášky (od 17 hodin):
Josef Vačkář: Řez a údržba jabloní
Ondra Kopička: Základy a úskalí ciderového kvašení
Ivo Laurin: Jde to i bez síry
Ondřej Muška: Nová výsadba ciderových odrůd jabloní
Jáchym Kliment: Ten tajemný keeving

VSTUPENKY NA OCHUTNÁVKU S PŘEDNÁŠKOVOU ČÁSTÍ ZDE

DSCF4078

Ochutnávka začíná od 20 hodin, přednášky od 17 hodin. Se vstupenkou na přednášky máte automaticky vstup i na ochutnávku. Ochutnávka je volná, to znamená, že po zaplacení vstupného si necháváte nalívat bez omezení až do úplného prochutnání.

Chcete se přihlásit jako vystavovatelé? Jen do toho. Stačí vyplnit tenhle dotazník.

fotokredit: Zdeněk Dvořák

2 Comments
  1. Jed Davies permalink

    Ahoj Ondro,

    Do you know the date already for the 10th Cider tasting?

    Jed

  2. Lojza permalink

    Také bych se chtěl zeptat na datum 😉 Případně i na to zda a jak se bude možné přihlásit jako amatérský prezentér.

    Děkuji.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS