Skip to content

Pár slov o javorové míze

by Ondra on April 3rd, 2018

Skončilo to. U nás v nížině je po javorech a další etapa bude zas až za rok. Pro mě to bylo letos poprvé. Byl jsem javorovej panic. Nic se nevyrovná tomu, když javorovou mízu ochutnáte poprvé. Je to něco jako nápoj entů. Voda, ale přece ne voda. Mírně sladká, úžasně měkká a lahodná. Tiší hlad a dodává energii, skvěle funguje v období půstu. Prostě pecka.

DSC04553

Vzpomínám, jak jsem před pěti lety prosil Hynka Hrušku z farmy Pod Dračím kamenem, aby mi k tomu něco řekl. Nic se k tomu říct nedá, vysvětloval. Je to ta nejsnazší věc na světě. Pak jsem zas dva roky hledal někoho, kdo pojede do Kanady, aby mi přivezl kohouty. Kanadský a americky eshopy se s váma totiž nebudou vůbec bavit, pokud nemáte kreditku. A světe div se, většina z nás má debetku, byť tomu kreditka říkáme. Naštěstí si jeden podnikavej pán řekl, že je sem doveze. Rád mu dělám reklamu.

DSC04562

Takže znovu – nic na tom není. Stačí mít vrtačku a vrták do dřeva 0.8cm. Vyhlídnete si statnej javor a metr nad zemí navrtáte asi 3cm hlubokou díru s mírným sklonem dolů. Zasunete kohoutek, nasadíte na něj hadičku a tu nasměrujete do nádoby pod stromem. Koukáte se, jak to během prvních pár minut začne kapat (už vrták jste vytáhli mokrej). Pak jdete domů a stavíte se druhej den. To je celý. Mízu buď pijete surovou, nebo ji necháte zkvasit na osvěžující limonádu, nebo ji koncentrujete na sirup. Březová míza funguje podobně, jen má míň cukru. O tom, jak je pití mízy zdravý, si přečtěte tady. Ano, tečou i další stromy. Jasany, jilmy, habry… Na cukr vítězí javory klen a mléč, originál javor cukrový (jako v Kanadě) u nás volně neroste.

DSC04561

Doma máte den a noc na to, abyste vymysleli, co s tou mízou budete dělat. Jeden strom dá totiž za 24 hodin 1-3 litry mízy a pokud jste navrtali deset stromů, celkem se při jejím odnášení prohnete a rozhodně to nebude množství, který nalijete do normálního hrnce v kuchyni. Druhá věc je stejně zásadní. Pokud chcete vyrábět sirup, připravte se na dlouhou koncentraci. Protože míza javoru mléče má asi 2°ČNM a vy potřebujete hustou a přesladkou šťávu, musíte odpařit hodně vody. Jako fakt hodně vody.

DSC04564

První fázi proto dělám venku v kotli. Naleju do něj asi 50 litrů mízy a vařím 24 hodin. To znamená, že rozdělám oheň a pak tam prostě občas hodím polínko. Na noc víc. Když tam zůstane posledních 5 litrů, sleju je do hrnce a zbytek dělám v kuchyni na nejmenším plameni bez pokličky. Zůstane tam asi půl litru. Není to pracný, nic se nemusí míchat. Prostě se to odpařuje. Sirup postupně tmavne a houstne. Je sladší a sladší. Táhne se, voní.

DSC04563

Nikdy nevrtejte do stromů, který nejsou vaše nebo kde se na vrtání nedohodnete s majitelem. Nenavrtávejte stromy s menším průměrem než 30cm. Navrtávejte maximálně jednu díru na strom. Mízu slívejte přes cedník, bývaj v ní škvoři. Míza teče v předjaří; ideálně když taje sníh, přes den je nad nulou a v noci pod nulou. Pokud mízu zachycujete do demižonů, myslete na to, že -5°C v noci vám ho může klidně roztrhnout. Když je teplej leden, teče i v lednu, ale jinak klasika je cca 14 dní až 3 neděle v březnu. Kohouty kupujte v létě, ať se v únoru nezařadíte do řady zoufalců, na který nezbylo. Po ukončení stáčení zamázněte díru štěpařským voskem. Stojí pár kaček a maj ho v každým zahradnictví. A hlavně se mějte dobře.

8 Comments
  1. ramart permalink

    Ano, také jsem letos poprvé zkoušel. Za dva dny jsem ze 2 stromů dostal 14L, s čímž jsem se pro první rok spokojil. Na sirup to nebude, ale dosladím, (možná přidám trochu javorového sirupu) nechám zkvasit a budu zvědav na chuť javorového vína.

  2. Jirka permalink

    Ahoj, díky za článek. Určitě bych ale doplnil informaci, kolik mízy se dá “vytočit” a od jakého množství strom uhyne. Což je pak trochu škoda. A určitě by se také hodilo vědět, že je celá operace v ČR na jiných, než vlastních stromech nelegální, o tom se málo mluví.

  3. Jirko, obě informace tam najdete. Doporučuje se pracovat jen se stromy s průměrem přes 30cm a navrtávat jenom jednu díru na strom. Zabít velký javor může takovém případě spíš infekce, která se dostane do otevřené rány, pokud ji po ukončení mízobraní správně neošetříte.

  4. Kulda permalink

    Po přečtení knihy Tajná řeč stromů si nejsem úplně jist, jestli to tý bříze nebo javoru nevadí. A rovněž z téhož zdroje jsem se dozvěděl, že zamazávání řezných, v tomto případě vrtných ran štěpařským voskem je blbost, těm stromům to škodí, napadá je okamžitě houba

  5. Peter Wohlleben? Sakra, musím se k tomu dostat. Do ran jsem vložil kolíček a pak až zamazal. A jasně, je to rána do dřeva, takže to samozřejmě má svoje negativa, stejně jako zranění u člověka nebo zvířete.
    Proč přesně vosk nefunguje? Ostřílení sadaři většinou doporučují akrylát, ale ten, stejně jako vosk má fungovat spíš protihoubově, ne?

  6. Už pět let prožívám se stromy tu jarní otevřenost a rány které celím pravidelně kontroluji. Stromy jsou o nás a my o nich. Žijeme tu společně a záleží jen na každém jak bude respektovat okolí a sám sebe. Děkuji za ten dar ochutnat mízu.

  7. Ps: Po odčerpání mízy používám jen dřevěné truhlářské kolíky, zatluču je kladívkem. Techniku zacelení mi řekl jeden Litevec který se sběrem mízy živí. Funguje to perfektně.

  8. Jarda permalink

    Ahoj, taky jsem zkoušel a z cca 20-ti stromů jsem během asi 5-ti dní dostal 100 litrů, které jsem odpařil v brutaru a zbylo přibližně 1,5 litrů výborného sirupu (to jsem dělal už doma na sporáku).
    Chtěl bych se ale zeptat na jinou věc. Z toho sirupu se pak oddělí usazenina, takový jemný sladký píseček. Co to je? Jíst se to dá, ale nijak lákavý to není. A taky se v sirupu dělají úžasný krystaly.
    Kohouty jsem si vyrobil vlastní, je to jen upravená 8mm nerezová trubička tak aby s na ni dala pověsit pet lahev na odkapávající mízu.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS