Skip to content

Vinobraní

by Ondra on October 5th, 2017

Jedeme na návštěvu, je neděle před polednem. Jde to pomalu. Karlštejnem se dá projet jenom krokem a co chvíli to nejede vůbec. Je tu vinobraní. Co je to vinobraní? To jsou zřejmě ty motající se postavy, mraky burčáku a skákací hrad pro děcka.

DSCN0991

O den dřív jsme se s pár lidma sešli v Modřanech. Nůžky, kyblíky, bedny a hoboky. Pevný boty a šup do řádku šmikat hrozny. Tohle je pinot, tohle tramín, tady riesling. Bacha na tyhle kuličky, to je octová plíseň. Tohle je cibéba, tohle botrytida. Sebrali jsme za odpoledne přes tři metráky a to jsme si ještě stačili dát v trávě sváču a oběd, vína, kávy i čaje popít, kus opery si zazpívat.

IMG_3591

Já vím, že se prostý lid potřebuje bavit. Jen nevím, jestli je tohle ten nejlepší způsob, jak přiblížit víno naší pivní kultuře. Říkáme vinobraní, ale ve skutečnosti se nacamráme částečně zkvašeným z Moldávie a děcka zatím dováděj na gumový nafukovačce. Co kdyby těm lidem fakt ukázali vinici, dali jim kbelík a nůžky? Vždyť by jim to víno pak přece chutnalo úplně jinak.DSCN0992

Někteří z těch, co mi pomáhali sbírat, byli možná ve vinohradu úplně poprvé. Tohle je kmínek, tohle letorost, tady to na jaře zmrzlo. A když to zmrzne, kámo, úroda není žádná, ale starat se musíš tak jako tak. Jinak se nedodělá dříví a hlava půjde do háje. Bacha, tady podrůstá podnož. Tohle je barvířka, schválně si vymáčkni tu bobuli na to bílý triko. Takhle se poznává život okolo vína, ne? To je přece opravdický vinobraní.

IMG_5493

Letos poprvé za svoji vinařskou kariéru nabudu nakupovat hrozny. Mám jich dost. Dost na to, abych naplnil čtyři stopadesátkový sudy. V těch je zatím Ničibocu 2015, Pynot Pyčo z Kněží hory v Loděnici 2015, Sylván z Karlštejna 2016 a Nejsme tu sami 2016. To musí ven a k lidem. Lahvovat se bude přímo ze sudu na sklepní podlaze. A víte co? Když budete chtít, můžete se toho zúčastnit. Ne, nepotřebuju pomoct. Ale vy byste to měli vidět a zkusit si to. Protože vám pak víno bude úplně jinak chutnat.

 

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS