Skip to content

Měl

by Ondra on February 8th, 2016

Včelaři maj dvě zásadní povinnosti vůči státu. Tou první je registrace včelstev a jejich stanovišť u Českomoravského svazu chovatelů, tou druhou je komunikace se Státní veterinární správou. Právě teď nás čeká ta druhá. Včelaři každoročně na počátku února odesílají k rozboru měl. Měl je spad. Na podložku pod úlem padá všechno, co úl vypustí. Kousíčky vosku, jak se včelstvo posouvá po zásobách a otvírá víčka na medu. Nožičky, hlavičky. Pyl. Bordýlek. Kleštíci.

DSC_6455

Kleštík včelí (Varroa destructor) je nejvážnější parazit našich včelstev. Přichytne se na včelu a saje její lymfu. Množí se v zavíčkovaném plodu a požkozuje jeho vývoj. Přináší viry. Přišel k nám během osmdesátek a od těch časů máme výjimečný stav. SVS vyhlašuje mimořádná opatření. Mimořádnost se nemění už desítky let. V rámci mimořádnosti jsou předepisována léčiva na bázi syntetických akaricidů, včelaři mají povinnost léčit hned několikrát během roku buď jimi, nebo v některých případech i organickou kyselinou.

DSC_8029

Hlavní problém je v plošnosti léčení. Pokud nemá mimořádný stav trvat ještě dalších sto let, je třeba se systematicky soustředit na šlechtění varroatolerantních nebo varroarezistentních včelstev. Šlechtění na včelnici není velká věda. Snažíte se prostě množit ze včelstev s nejmenší mírou napadení a pokoušíte se tak zajistit aspoň zdravou půlku genů. Tu druhou polovinu moc šanci ovlivnit nemáte, pokud nemáte zařízení na umělou inseminaci. Prostě vám tu matku okotí nějakej trubec kdesi nad lesem a toho si nevyberete.

IMG_9388

Problém u odběru měli je ten, že sbírané vzorky jsou směsné. Směs měli ze všech úlů na stanovišti. Na základě průměru vám SVS může předpsat léčení navíc. Ostatní léčení jsou povinná pro všechny včelaře bez ohledu na míru nákazy. Pokud léčíte plošně, nemáte šanci zjistit, které včelstvo si z nákazou umí jak poradit. Nemáte šanci množit z toho nejlepšího.

DSC_6306

Nemám jasnej názor na očkování dětí. Chci mít děti zdravý. Jenže u včel si můžeme dovolit to, co u dětí možná ne. Špatně se bránící včelstvo zrušit, rozchovávat včelstva s lepší imunitou, šlechtit. Chovat mrzáky znamená muset neustále zvyšovat objem léčiv. To není cesta. Není cesta soustřeďovat se při šlechtění jednostranně na výnos a na mírnost. Můžete mít drsnější včely, co toho přinesou míň, ale možnost nezatěžovat je syntetickou chemií vám přece dá mnohem kvalitnější med.

DSC_7995

Cesta je diagnostikovat i léčit bodově. Ne analyzovat měl ze všech úlů na jednom stanovišti. Z patnácti úlů můžete mít zavšivený dva, ale po zprůměrování výsledků vám SVS nařídí nátěr plodu M-1 AER u všech včelstev. Zase se léčí plošně. Zodpovědný včelař si musí paralelně vést vlastní sledování, protože výsledky štědře dotovaného rozboru jsou včelaři i oboru k ničemu. Pokud máte včely, pusťte se do šlechtění. Nikdo to za nás neudělá.

2 Comments
  1. Běžné překlepy toleruju, ale nešlo by aspoň tady “kleští včelí (Varroa destructor)” opravit? Kvůli googlu a tak… Dík.

  2. Díky, Honzo. Nevidím všechno 😉

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS