6. přehlídka českých ciderů
Budeme jednou ciderová velmoc? Před šesti lety jsem si tipnul, že jo. Loni, když už pod náporem návštěvníků přetékal i divadelní sál Meet Factory, to vypadalo, že jsem si na to měl vsadit. Poprvé jsme se sešli před šesti lety v bistrotu Veltlin na Žižkově. Bylo nás asi deset. Vzpomínám si na dva kluky, rozhodnutý dostat cider do hospod. Jejich nápoj se jmenoval Prager Cider, a i když se to moc nedalo pít, věděli přesně, kde udělali chybu.
Druhá ochutnávka proběhla v Kofeinu na Vinohradech. Cideru tehdy vévodili znojemští Mad Apple, těm ale byznys plán nevyšel, takže se v následujícím roce úplně stáhli z trhu. Možná to pojali moc zeširoka a trh tou dobou ještě neuzrál. Možná to bylo tak jejich domovskou vinorodou základnou, kde se na kvašení jablek většina lidí kouká buď s potutelným šklebem nebo rovnou s opovržením.
Třetí přehlídka v karlínském Veltlinu. Tou dobou už hipsteři věděli, co cider (v tomhle případě cidre) je, protože se do hospod a kaváren dostal Jáchym a jeho Cidrerie a těm, kdo necestují pravidelně po Bretani, představil Francií inspirovaný Cidre Premier. Řada z vás začala přemýšlet o tom, že by to zkusila sama. Lisujete první mošty.
Čtvrtá ochutnávka už Veltlin přeplnila. Vznikají další firmy a firmičky (Rossbach, Hájenka, A.K. Vizovice, Košulič) a lidi jsou překvapený z toho, kolik chutí může prostá fermentace z jablek dostat. Nějakou tu jabloň má někde každej, moštárny zažívaj renesanci, lisy jdou na dračku.
Pátá verze už nás loni zastihla v Meet Factory, protože jsme potřebovali větší sál. Objevují se další firmy, naskakující do rozjetýho vlaku (Magnetic, Pan Jablíčko), ale hlavně rapidně přibývá domácích kvasičů. Dřív mělo každý městečko svůj vlastní pivovar. To se dneska pomalu vrací. Navíc to ještě vypadá, že regiony budou mít i svoje cidrérky, a že se u nás pomalu začínaj tvořit specifický styly.
Letos se uvidíme pošesté. Ve středu 9. března v MeetFactory. Začínáme v 19 hodin. Pokud máte aspoň 5 pitelných litrů vlastního cideru a chcete ho dát ochutnat ostatním, napište mi mail. Pokud chcete přijít ochutnávat, registrujte se ve formuláři dole. Vstupné bude 250 Kč, odhadem bude asi 30 vzorků. Potvrzení vystavovatelé (postupně aktualizuju) jsou zde:
Profíci:
LANDCRAFT: Applecraft
LANDCRAFT: Applecraft Oak
Jakub a Zuzana Kynčl: Českorájský Cider
Joker Cider: Východočeský cider s úsměvem
Vinařství Košulič: South Cider Dry
Vinařství Košulič: South Cider Sweet
Vinařství Mühlberger: Apple Star
Michal Smrčina: Easy Cider
Ondřej Zezluka: Johannes Cyder
Magnetic Cider: točený polosuchý Premium
Magnetic Cider: jablko višeň
Magnetic Cider: jablko hruška
Magnetic Cider: jablko original
Magnetic Cider: jablko premium
Ciderland: Jablečný Václav
Ciderland: Višňový Michal
Ciderland: Zrající Václav
Ciderland: Cannabis Cider
Agro Neyrinck: Ten chlumecký cidre
Agro Neyrinck: Cidre fermier
BBCidre: BBCidre
A.K. Vizovice: AK Cider
A.K. Vizovice: AK Cider Dry
A.K. Vizovice: Sudinka Natural Perry
Studio Eko-Logika: Cider Sekt
Tátův sad: Tátův cider
F.H. Prager: Cider jablečný
F.H. Prager: Perry hrušková
Cidrerie Kliment: Cidre
Grumpy George: Cider
Rossbach: Rossbach Cider
Rossbach: Smiling Dog Cider
Amatéři:
Vojtěch Čížek: Chateau Garage z Braníku 2014
Marek Sorát: Cider
Michal Fexa: Apfelwein
Matěj Houdek: Cider Lán °14
Luboš Račanský: Cider Zvěstov
Petr Ptáček: Inženýr
Antonín Bernard: Dubský jablko
Miroslav Mareš: Babiččin mls
Andrej Kovalev: Lazy Andrew Cider
Andrej Kovalev: Lazy Andrew Barrik
Petra Tomanová a Milan Hricko: Pomme d’Or
Miloslav Bárek: Loučenský cider
Jan Schlindenbuch: Outcider
Jirka a Radek aka BrewBar: Lucha Libre Cidre 2014
Jakub Neuls: Cidre č.99
Společnost divokého kvašení: Cidre divoce kvašený
Tomáš Blaha: Le Suicide-R
Melanie a Jaromír Čadovi: Divoké jablko
Helena a John Baker: Eiriona Mair Jones
Kája Červinková a Jindra Šťástka: Mileš
Kuba Svěrek a Pavel Plasz: Foot Made Cider
Michal Bitomský a Lubomír Satora: Virgin Apple
Vašek Smolík: ミードサイダー
Tři z Moravy: Enom jablka
Michal Schlindenbuch: Ciderbuch
Petr Haslbach: Kokořínský cider
(seznam je uzavřený, víc už se nás tam nevejde)
REGISTRACE NÁVŠTĚVNÍKŮ JE UZAVŘENA, VYPRODÁNO.
Dobrý deň, bolo by možné priniesť aj vlastný slovenský cider?
Mám také obdobný dotaz. Je prezentace ciderů určena pouze pro “průmyslové výrobce” nebo též pro nadšence co vyaprodukují pár lahví ročně ve svém sklípku.
Nějaké lahvinky bych mohl nabídnout k ochutnávce ;-). Ať vím jestli to dělám dobře :D.
Marku, vše v mailu.
Petře, zatím jsme měli naprostou převahu domácích pokusníků. Letos uděláme dvě sekce: profi a amatérskou. Amatéry bych ale chtěl držet, protože tam to bývá nejzábavnější.
Dobrý večer, myslíte, že byste na ochutnávce nalévali i mému synovi, kterému v té době bude osmnáct minus necelé dva měsíce (a byl by tam se mnou)?
Děkuji, mb
Martino, uznejte, že tohle po mně nemůžete chtít.