Skip to content

Fenologie

by Ondra on April 16th, 2015

Na včelách je hrozně fajn, jak se díky nim naučíte sledovat přírodu. Nejen lesy, pole a zahrady. Každou zídku, remízek, úžlabí u cesty nebo škarpu. Meze, který vidíte z okna. Na tři kilometry poznáte, že na nich už vykvetly špendlíky. Letošní rok celkem stojí za to si to psát, protože se mi zdá, že má počasí zhruba průběh, který se dá očekávat. V únoru je mráz, v březnu první teplejší dny, na apríla aprílový počasí, v půlce dubna teplo.
DSC_0315

Začne to v únoru lískou. Ta má jenom pyl a ještě ne v extra výživnosti, ale už je to něco, pro co stojí za to vytáhnout paty z úlu. Začátkem března dřín. První nektarová snůška, byť drobná. V první dekádě dubna zuřivě rozkvetly pravokořenný peckovice. To jsou všechny ty bíle kvetoucí křaky na mezích, planý mirobalány, tipaly a slivoně. Ten největší hukot ale není kolem špendlíků, spíš kolem javorů mléčů. V lese je poznáte snadno; květenství je jasně zelný a objevuje se dřív, než se zazelenají duby, buky nebo habry.

DSC_0317

Možná až dodatečně si začínám pořádně vážit stanoviště na Karlštejně. Tam mají včely totiž díky přítomnosti CHKO mnohem přirozenější a konstantnější snůšku. Naproti v Hřebenech a Brdech jsou borový a smrkový monokultury s borůvčím jako podrostem. Jasně, když se tam přemnoží puklice, je snůšky hromada. Z borůvek pak standardně dost. Ale po zbytek roku? Nebo když není rok na medovici? To může být těžký živoření.

DSC_0321

U nás v krasu jsou naopak lesy smíšený. Dub, buk a habr. Javor, olše, jasan, vrby, modřín. Sem tam smrk nebo dokonce akát (roste v lese jako solitér, nedělá tu souvislý porosty). V podrostu jsou maliny a ostružiny, svídy, dříny a kaliny. Možná ještě zajímavější je fakt, že se tu střídaj temný rokle a prudký aridní jižní stráně. Na těch se všechno odehrává o dva týdny dřív, navíc tu ale roste mraky stepní květeny, která dává medu famózní chutě.

DSC_0319

Fenologie je bezva věda. Z nástupu konkrétních fenofází se dá usuzovat nejen jaká bude snůška (tady mi chybí ještě tak dvacet let pozorování), ale i to, jak se konkrétní počasí promítne do celkovýho zemědělskýho roku, potažmo úrody. V jejím jádru je pak chození po kraji a obdivování se přírodě a jejím proměnám. Což je něco jako požehnání.

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Fenologie 2 | WINEPUNK

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS