Skip to content

Ničibocu 2014

by Ondra on September 27th, 2014

Za posledních deset let jsme měli minimálně pět ročníků desetiletí, možná i dva nebo tři ročníky století. 2006, 2009, 2011, 2012, 2013… V médiích už si z vinařů dělali prču, ale nic netrvá věčně. Letos to stálo hodně za prd. Dlouhá a teplá zima prakticky bez sněhu znamenala nedostatek vláhy. Když to mělo začít rašit, ochladilo se. Pak zas sucho. No a pak se to spustilo. Srpen propršel prakticky v kuse, v září to nebylo o moc lepší. Jirka Šebela z vinařství Dva Duby to pěkně komentoval: Na Moravě už se nezdraví: “Nazdar, jak žiješ?” Ale “Nazdar, jak hniješ”.

DSC02215

Z hroznů se nedala udělat oranžáda, protože při ležení na slupkách by se všechny ty hnusy vylouhovaly do vína. Tak tak, že šlo pobrat něco, co vypadalo aspoň trochu k světu. Sklízet v Zadní hoře v Bílovicích mi letos pomáhal Petr Zahnáš. Chtěl si to vyzkoušet na vlastní nohy, takže si dokonce vlezl do hoboku a pěkně šlapal.

Zahn0 šlape Niči 14 from WINEPUNK on Vimeo.

Hrozny šly na lis hned po dovezení domů, na slupce byly teda nanejvýš pět hodin. Mošt měl 19°ČNM, vyteklo asi 80 litrů samotoku a dalších 30 litrů z lisu. Přes noc jsem nechal mošt sedimentovat a ráno jsme ho odkalili. To už to kvasilo. Takovej masakr se málokdy vidí. Podle předpovědi jsme čekali zimu, takže jsem demižony nechal kvasit venku. Do sklepa šly až po týdnu, kdy se mělo zase oteplovat.

punkvašení from WINEPUNK on Vimeo.

Plán? Ničibocu 2013 ještě zraje v dubu, je ho tam asi 150 litrů. Možná by bylo zajímavý z toho 100 litrů nalahvovat na zbylých 50 pak přidat sto litrů letošních. Dřevo a ta třetina z loňska… to by mohlo zajistit vínu pěknou kontinuitu. Ale na to je asi ještě brzy. Zatím to vypadá jako krásný a jemný přímočarý víno.

4 Comments
  1. Petr permalink

    To šlapání na vinici bylo z celých hroznů vč. třapin?
    Vždycky mě fascinovalo to šlapání ve velkých dřevěných kádích. Co jsem četl tak to většinou nedoporučují šlapat vč. třapin. Jak to vidíš ty.

  2. Já nevím, Petře. Vycházím z nulové technologie, takže neumím šlapat jinak než s třapinami. Tak ten hrozen prostě vypadá. Když jsou hrozny bez chyby, tak jsou optimálně zralé a to znamená, že i třapina je hotová. Tím pádem nepřidává vínu nadbytek zelené složky, která je vnímaná jako negativní. Když jsou hrozny ne úplně super, jde to na lis relativně rychle – letos během 4 hodin. To zas není tolik, aby se tam nějaké negativní vjemy vylouhovaly. S mizernými hrozny ale nemám moc zkušeností. Letos a 2010. To je málo.

  3. Petr permalink

    Zapoměl jsem uvést, že nejsem žádný vinař = nulové zkušenosti. Zajímalo mě to spíše jak se to dělá. Kdyby jsem se v budoucnu odhodlal k osázení miniaturního vinohradu u nás na zahradě. Zatím to jen testuji na pár hlavách stolních odrůd. Pokud zvládnu údržbu o tyto rostliny, zkusil bych i vyšší level. Tedy nasávám zkušenosti pro novou výzvu ;-).

  4. Já jsem taky vysadil. A než to začne pořádně plodit, hrozny kupuju, abych pak nekurvil to svoje 😉

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS