Jenůfčin mls
Už týden jsou tu ranní mrazíky. Vinička Jenůfa tak dostává svému jménu, její hroznový děti jsou furt pod ledem. Není to to nejlepší místo na vinohrad. Číru se třeba tyhle mrazíky většinou vyhnou. Jak teď na podzim, tak zjara. Mráz tam prostě nějak odteče.
Tady ale ne. Během týdne mráz spálil listy na troud. Pro keř to znamená konec vegetačního období. Nefunguje fotosyntéza, netvoří se cukry. Ty se zastavily na 14°ČNM a to je na víno málo. Rozhodl jsem se vihonohrad sebrat, hrozny vcelku vylisovat, šťávu dolihovat a domedovat. Bude z toho sladký mlsání.
Jenůfčin mls from WINEPUNK on Vimeo.
Vtipný je, že relativně vysoká kyselina tomu vlastně pomůže. Nebude to po do slazení jenom ulepený, ale bude to mít říz. Celkem to bylo asi deset litrů šťávy. Moje první vlastní hrozny.
Co mlsáte rádi?